Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Olympische Spelen

Geschiedenis

Werkstuk

Olympische Spelen

5.9 / 10
1e klas havo/vwo
 • Anoniem
 • Nederlands
 • 1294 woorden
 • 59589 keer
  1 deze maand
 • 6 maart 2004
De plaats waar de Olympische Spelen werden/worden gehouden.

De Olympische Spelen werden gehouden vanaf 776 v Chr. Ze zijn genoemd naar het stadje Olympia. Ze werden in veel plaatsen georganiseerd,maar altijd in Griekenland(Olympia) Het olympische vuur werd ontstoken op de berg Olympus in Griekenland. In 394 na Chr. werden ze afgeschaft door de keizer Theodosius , omdat het ter ere van de oude Griekse goden gehouden werd.
In 1896 werden de eerste moderne Spelen georganiseerd door de Fransman Pierre de Coubertin.
De oorsprong van de Spelen was natuurlijk in Olympia begonnen. Ze zijn er niet zeker van, maar Olympia is een heilige plaats omdat daar de god Kronos en moeder aarde vereerd werden.
Zeus werd de belangrijkste god en ter ere van hem worden de sport wedstrijden gehouden.

Nu worden ze altijd in een ander land gehouden. Dit jaar worden ze gehouden in Athene. Daar zijn de Grieken heel blij mee dat het weer in hun land word gehouden waar het allemaal is begonnen. Nu worden alle sporten in verschillende grote stadia gespeeld.


Het tijdstip wanneer de Olympische Spelen werden/worden gehouden.

Zoals ik in het vorige hoofdstuk zij zijn de Olympische Spelen begonnen in 776 v Chr. en werden ze om het 4 jaar gehouden. 1000 jaar hebben de Spelen om de 4 jaar plaatsgevonden totdat het afgeschaft werd. Het tijdstip is niet helemaal precies bekend, maar wel is zeker dat de Spelen bij volle maan na middenzomer begonnen. Dus was dat in Augustus

Nu worden ze ook nog steeds om de 4 jaar gehouden. En ook rond die tijd net als vroeger, rond Augustus September. Nu duren de Spelen natuurlijk wel veel langer, omdat er meer onderdelen zijn.
Doortdat het in deze tijd om de 4 jaar helemaal ergens anders wordt gehouden zit er tijdsverschil in. Want bv als het in Australie wordt gehouden dan zou het meeste bezig zijn als wij lekker aan het slapen zijn.

Het doel van de Olympische Spelen vroeger en nu.

Vroeger was het doel bij de Olympische Spelen de goden tevreden te stellen. Natuurlijk was winnen toen ook heel belangrijk want dan was je meteen de grote man. Als je 2de of 3de werd betekende dat je had verloren.
De Spartanen waren de beste atleten, waarom waren ze anders zo goed in oorlogstijden

Nu hebben mensen verschillende doelen bij de Olympische Spelen. Maar ik denk dat het meeste winnen wel van belang is. Je krijgt een medaille als je wint. Elk land wil natuurlijk de meeste medailles winnen. Er zijn heel veel verschillende onderdelen waar je medailles
kan winnen. Het is in deze tijd ook nog een beetje spannend wie er gaan winnen, want ieder land heeft wel 1 of 2 sporthelden die een sport heel goed kunnen.

De deelnemers aan de Olympische Spelen vroeger en nu

Vroeger mochten er geen vrouwen meedoen aan de Spelen, maar waarom? Omdat atletiek er voor de mannen was om een goede soldaat te worden, om sterker te worden. Daarom mochten er geen vrouwen mee doen, want die hoefden toch niet te vechten
Een keer had een vrouw zich vermomd als de trainer van haar zoon, ze werd betrapt. Ze had geluk dat ze er niet voor gestraft werd, maar sinds die dag moeten alle deelnemers en trainers naakt komen.

Nu mag gewoon iedereen meedoen aan de Spelen, maar je moet je er natuurlijk wel voor plaatsen. Daar zijn plaatsing toernooien voor.
Iedereen heeft natuurlijk een eigen onderdeel dat hij doet, dus een deelnemer doet meestal maar aan 1 sport mee. In deze tijd hoeven de deelnemers en trainers natuurlijk ook niet meer naakt te komen

Als je een medaille haalde op de Olympische Spelen was je vanzelf al beroemd, maar er zijn in de loop van de tijd atleten geweest, die heel beroemd werden, zoals:
-Johnny Weismuller(haalde 5 medailles)later beroemd als de filmheld Tarzan
-Jesse Owens(1936) hij haalde als zwarte atleet 4 medailles. In die tijd vonden de Naziís dat denk niet zo leuk.

De soorten sporten vroeger en nu.

In het begin, rond 776 was er maar 1 onderdeel, en dat was de dromos(een hardloop wedstrijd waarbij 192,27 meter werd afgelegd. Later kwamen er veel meer onderdelen bij zoals; diaulos(2x de afstand van de dromos)en de dolicos(24x de dromos). Al deze hardloop wedstrijden speelden ze helemaal bloot of met een zware wapen uitrusting. Hier werden ze sterker van. Nog wat later kwamen er nog meer sporten bij en niet alleen maar hardloop onderdelen zoals
-Worstelen: gewoon worstelen, grondworstelen: dit werd gedaan in een modderlaag.
-Wagen-mennen: wedstrijden waar paarden de wagens vooruit trokken.
-Discuswerpen
-Boksen
-Speerwerpen

Nu zijn er natuurlijk veel meer sporten bij gekomen en sommige worden niet meer op de Olympische Spelen gedaan, zoals: Boksen, Wagen-mennen en hebben ze nu hele anderen afstanden bij het hardlopen. De sporten worden nu ook in meer verschillende en grote stadions gespeeld en zijn de stadions ook veel moderner. De sporten die er bij zijn gekomen( en dan zijn er heel wat ) zijn ook veel moderner, kijk maar is naar Tennis en Hockey.

1e dag.
Op de openingsdag legden alle atleten een eed af tegenover Zeus, waarbij ze beloofden niet vals te zullen spelen. De scheidsrechters legden dezelfde eed af, waarbij ze zwoeren om alles wat ze over een speler te horen kregen geheim te houden. Tenzij een scheidsrechter ontdekte dat een deelnemer vals speelde. Als er een atleet vals speelde, kreeg die dan voor straf met de zweep.

2e dag.
De wedstrijden begonnen vandaag. Eerst vond de pentatlon plaats, een wedstrijd die uit vijf onderdelen bestond. De pentatlon bestond uit discuswerpen, speerwerpen, hardlopen, worstelen en verspringen.
Op dezelfde dag werden de wagenrennen gehouden. Daar kon het er vreselijk aan toe gaan.
Bij elke race werden de deelnemers afgeranseld met de zweep, met de paarden ging het er nog slechter aan toe.

3e dag.
Op het begin van de 3e dag werden er 100 ossen geslacht ter ere van Zeus. Daarna werden ze in mootjes gehakt en werden de billen op het altaar geroosterd als offer voor Zeus.
Die stapel as was al in het jaar 200, 6 meter hoog.
De rest van de lichamen werd gebraden en opgegeten door de atleten die hadden gewonnen, tijdens het grote banket aan het einde van de Olympische Spelen. En ís middags na de offerbarbecue was het tijd voor het hardlopen.

4e dag.
De dag was niet voor watjes. Eerst worstelen en boksen en daarna de ruwste, pankration. Pankration betekent, sterkste van allemaal, pakken wat je pakken kan. Het was een

onderdeel voor de sterkste. Je mocht bij dit onderdeel alles behalve bijten en je moest de ogen heel laten. Er waren geen rondes met pauzes ertussen. Pankration duurde totdat een van de 2 opgaf of erbij neerviel, morsdood soms.

5e dag, prijsuitreiking.
Op deze dag werden de prijzen uitgereikt van de verschillende onderdelen. De atleten die wonnen kregen geld, goede baan enz.

Nu wordt er van te voren een grote fakkel aangestoken. Dat doen ze eerst met een kleine fakkel en lopen dan omstebeurt (net als een estafette) naar het grote stadion waar de grote fakkel staat. Dat is altijd de plaats waar dat jaar de Olympische Spelen worden gehouden. Dat vuur van die grote fakkel blijft tot het eind van de Olympische Spelen branden.
Aan het begin van de spelen wordt de Olympische vlag opgehesen. Aan het eind wordt die gegeven aan het land waar na de volgende 4 jaar de Spelen worden gehouden.
Als je een onderdeel wint of 2e of 3e wordt krijg je een medaille

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

8779

reacties

Heel handig voor schoolopdracht
door niek (reageren) op 13 november 2010 om 11:38
Ecgt goed gedaan. Heb alles overgenomen Bedankt.
door Lieke (reageren) op 12 januari 2011 om 14:18
@Lieke: kan je geen Nederlands of zo TURK!!!!!
door pietertje (reageren) op 12 november 2014 om 10:16
bere goed girl
door ola moi (reageren) op 30 januari 2011 om 18:48
thanx
door dssdds (reageren) op 2 februari 2011 om 10:37
Damn, net wat ik nodig had voor morgen, haha! Heel erg bedankt! Wat is deze site toch een geniale uitvinding
door Elke (reageren) op 3 februari 2011 om 17:37
Nice
door lisa (reageren) op 11 november 2011 om 13:33
Wauw, dat heb je super goed gedaan! Ik ga de informatie zeker gebruiken, hoor! Ga zo door!
door Suze (reageren) op 23 november 2011 om 15:04
oohh dit is echt fijn precies wat ik nou net zocht!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! DANK U!!
door .. (reageren) op 10 januari 2012 om 18:02
heeeeeel handig! DankuDanku! (A)
door roel (reageren) op 2 februari 2012 om 19:49
zeer handig kben nu in de computerklas en geen één van de opgedragen sites werken dus bedankt !x
door lien vincke (reageren) op 6 februari 2012 om 15:09
bedankt zonder deze site had ik nooit mijn huiswerk van geschiedenis kunnen maken.
door sombody (reageren) op 8 februari 2012 om 14:50
dankje door dit bericht heb ik mijn powerpoint kunnen maken hartstikke bedankt meid/jongen
door poep (reageren) op 9 februari 2012 om 13:56
waarom worden ze nu gehouden
door jeroen1552 (reageren) op 19 februari 2012 om 11:54
TNX heb nu mijn huiswerk kunnen maken
door hoi (reageren) op 19 februari 2012 om 14:17
Net wat ik nodig had voor Nederlands, kon het op geen andere site vinden. Thnxx voor het maken van deze handige site
door Brugpieper (reageren) op 26 februari 2012 om 20:44
zooo fucking simpel met deze site ty
door ??????? (reageren) op 6 maart 2012 om 15:08
deze site is egt fucking handig voor alles tx voor deze site
door ???? (reageren) op 6 maart 2012 om 15:32
echt bedankt . ! heel handig !
door suzan (reageren) op 18 maart 2012 om 20:26
Wow dit is echt een enorme handige site enorm handig om ook je huiswerk op te maken !
door Julian DM (reageren) op 22 april 2012 om 18:14
ook als je op de basisschool zit is dit handig hoor!!!
door lianne (reageren) op 29 mei 2012 om 14:06
Deze site komt nu wel heel goed van pas met m'n taak voor geschiedenis ..... XD
door yana (reageren) op 8 juni 2012 om 18:44
er zijn mensen die echt nog veel schrijffouten maken hoor !!!
door iemand (reageren) op 8 juni 2012 om 18:47
Hoi mensies echt bedankt voor de info. doeeeeeiiiiiiiii xoxoxoxo een mensie
door mensie (reageren) op 12 november 2012 om 10:50
owww!!! super handig precies wak nodig heb voor gs!!! thanxxxxx
door Amber!!!!<3 (reageren) op 16 november 2012 om 18:19
blijblij dat ik ben!!! dat was echt precies wat ik zocht!!!!! THANKYOU!!!! x
door gaatjeniksaan (reageren) op 30 januari 2013 om 15:16
Dit helpt echt!
door dit is zoooo handig (reageren) op 5 februari 2013 om 19:58
Thnx nu heb ik mijn werkstuk kunnen afmaken ;D
door Michael Bos (reageren) op 19 februari 2013 om 8:11
@Michael Bos: en of!! ik wist er niet verschrikkelijk veel van of zo
door H. sofie (reageren) op 12 april 2016 om 20:23
Echt heel handig, wij moesten voor geschiedenis een werkstuk maken met precies dezelfde onderdelen erin! Nu hoefdeik nietzo lang aan het werkstuk te zitten, erg handig dus voor huiswerk! :-P
door chantal (reageren) op 22 februari 2013 om 13:40
thx super handig met een werkstuk
door nonam (reageren) op 4 april 2013 om 20:02
dit is Kaolo goeie Spreekbeurt ik zoek allang en ik kon het niet vinden nu heb ik het ehhee
door Mentor (reageren) op 16 mei 2013 om 9:35
Super handig! tx
door xoxo (reageren) op 21 mei 2013 om 15:51
wauuw mooi hoorr !!!!
door kelly (reageren) op 12 november 2013 om 17:38
heel handig om dit te gebuikn als het ook moet gebruiken en daar voor bedankt
door kirsten (reageren) op 27 december 2013 om 15:04
het is echt handig voor schoolopdracht
door mees (reageren) op 22 januari 2014 om 10:49
goed werkstuk, ik snap niet waarom ze jou een 5,9 heeft gegeven. zonde
door jouwpa (reageren) op 8 maart 2015 om 19:31
Ik vind dit handig
door Iemand (reageren) op 17 juni 2015 om 11:57
handig super
door 4e klasser (reageren) op 21 oktober 2015 om 13:51
waar zijn je bronnen???????
door lot (reageren) op 11 november 2015 om 10:09
Handige site!!
door Didi (reageren) op 27 oktober 2016 om 11:34
maar veel schrijffouten en nog info is handiger!!!!!!!!!!
door Loleke (reageren) op 27 oktober 2016 om 11:36
bedankt dit heeft mij goedd geehoolpeen (apen zijn schattig)
door liza (reageren) op 18 januari 2017 om 17:28
oke wel informatief maar soms wel een beetje gek en probeer het wel serieus te houden
door MENEER MANDJE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! (reageren) op 30 januari 2017 om 17:04
hij is echt leuk!
door fifi (reageren) op 14 februari 2017 om 19:46
super goeie site bravo
door victor (reageren) op 4 oktober 2017 om 9:46
Ik vind het leuk om reacties te plaatsen
door Cas de kinker (reageren) op 15 november 2017 om 17:46
Super handig dit moest ik hebben voor geschiedenis heb alles over genomen het enige wat ik mis zijn de bronnen waar je het vandaan hebt
door Poepie (reageren) op 13 februari 2018 om 10:14
Stom
door Jam (reageren) op 19 december 2018 om 10:45

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer

Inholland - poll - 102019 - vraag 1


Wat betekent
leren voor jou?
 • Je hart durven volgen

 • ​​​​​​Doorzetten als anderen opgeven

 • ​​​​​​Vragen durven stellen

 • ​​​​​​Je mening aan durven passen