Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Altijd een vakantiegevoel binnen handbereik

Altijd een vakantiegevoel binnen handbereik
Beeld: 123RF

Leren is verplicht. Of je het nou wil of niet, zonder diploma kom je (volgens je moeder) nergens. Maar wat nou als je na een vierjarige studie altijd vakantie kunt houden? Nou ja, niet écht vakantie, want je moet evengoed hard werken. Maar dan wel op tropische eilanden met witte stranden en helderblauw water. Olivier ging je voor.

Olivier (24) heeft de opleiding Kust- en Zeemanagement gedaan aan Van Hall Larenstein. Nu werkt en woont hij op Bonaire, waar hij tijdens zijn vrije momenten heerlijk kan duiken op verschillende exotische plekken. "Nu ik een baan heb in de mariene biologie, kan ik werk doen wat ik écht leuk vind," meent Olivier. "En dan ben ik ook nog eens lekker buiten in de zon."

De hele wereld over

Wie denkt dat Olivier tijdens de vier jaar van zijn bachelorstudie alleen maar met zijn neus in de boeken heeft moeten zitten, heeft het mis. In 2013, al tijdens het tweede jaar van zijn studie, volgde hij een stage in Thailand. Daar mocht hij een team van duikers leiden en werkte hij mee aan verschillende projecten.

Andere stageperiodes bracht hij door op Sint Maarten en Bonaire. "De dingen die ik tijdens mijn stages heb meegemaakt, had ik voor geen goud willen missen," zegt Olivier vol overtuiging. "Ik had, dankzij mijn vwo-diploma, naar de universiteit kunnen gaan, maar dan had ik nooit zo veel in de praktijk mogen toepassen. Die praktijk - de zee, het onderwaterleven - is juist waar ik van geniet."

Over de hele wereld

Zijn studievrienden hebben hun stagetijd ook niet allemaal in het regenachtige Nederland doorgebracht. Sommigen van hen zijn onder andere naar Sri Lanka en Costa Rica geweest. "Iedereen is volledig vrij om te kiezen waar hij of zij stage wil lopen en dat mag over de hele wereld."

Verder heeft Olivier bij Van Hall Larenstein de basis van veel verschillende dingen geleerd, zoals die van mariene biologie en zeerecht. Ook leerde hij hoe hij het beste een onderzoek kan starten en een managementplan kan schrijven. "Na mijn eerste studiejaar kon ik kiezen tussen twee verschillende richtingen: mariene biologie of marien beleid. Ik koos meteen voor de eerste richting," vertelt Olivier. "Daarna kon ik met mijn brede kennis van vakken makkelijk doorstromen naar een goede masteropleiding. In mijn geval was dat Environment & Resource Management aan de VU."

Achteraf ben ik blij dat ik deze master heb gedaan. Als ik niet na mijn bachelor nog een jaar werkervaring zou hebben opgedaan, zou ik iets heel anders hebben gekozen."

Altijd een vakantiegevoel?

Olivier heeft van zijn liefde voor de zee zijn werk gemaakt en nu heeft hij op zijn vrije momenten een vakantiegevoel binnen handbereik. 

Het werk op Bonaire is ook lekker veelzijdig, er is altijd wel iets dat kan worden gedaan. Soms is Olivier veel bezig in de zee met duiken en onderzoek doen, op dit moment is hij bijvoorbeeld bezig met een onderzoek naar zeegras in de baai en de groei van mangroven. Samen met zijn onderzoeksteam kijkt hij hoe de verschillende soorten zeegras zich ontwikkelen en of de mangroven gezond zijn.

Volg je hart

"Als ik één advies mag geven aan scholieren in hun studiekeuzetraject, is het wel om dicht bij jezelf te blijven en zelf een keuze te maken voor wat het best bij je past. Volg je hart, dan kunnen studeren en werken heel leuk zijn."

Interesse naar een leven als dat van Olivier? Hier vind je meer informatie over de bachelor Kust- en Zeemanagement.