Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Olympische Spelen

Nederlands

Spreekbeurt

Olympische Spelen

5.3 / 10
1e klas havo/vwo
  • Yannick
  • Nederlands
  • 504 woorden
  • 6566 keer
    1 deze maand
  • 22 maart 2005
Inleiding:
Wij kozen Olympische Spelen omdat wij dachten dat een interessante onderwerp waren. Het is ook zo! Wij willen over Olympische Spelen meer weten.

De eerste spelen:
Bij de eerste spelen liepen de atleten in hun blootje want vrouwen mochten niet meedoen. In die tijd waren de oorlogen ook stil gelegd en ze deden mee aan vrede. De aller eerste spleen waren alleen maar hardloopwedstrijden van 192 meter. Later kwamen er lengte van 400 m en 4 en half km. Pas na de 15e Olympische Spelen kwamen er onderdeel: Vijfkamp. Dat is een kampje met 5 sporten. Na aantal jaren kwamen er meer onderdelen zoals paardenrennen: eenspan of meer. En toen kwam boksen. De olympische spleen duurt ongeveer 3 dagen. En daarbij hoort: openingsfeest en sluitingsfeest. Bij oude olympische spelen kwamen ongeveer paar honderd mensen in een dag kijken. En toen was er drie dagen olympische spleen en dat trekt de kijkers aan. Het aantal werd 21.000. Toch te weinig.


Traditie:
In Olympia is een grote vlam, elke keer voor de Olympische Spelen wordt de vuur in de fakkel gestoken. Dan gaan ze lopen naar alle wereld delen. Er zijn ongeveer 5000 hardlopers die de fakkel dragen. Als ze overal zijn geweest dan ga ze naar de plaats waar Olympische Spelen word gehouden. En dan werd de fakkel gestoken in de grote vlam. Daarmee beginnen ze Olympische Spelen.

Waarom Olympische Spelen?:
Ze houden elke 4 jaren Olympische Spelen. Ze werden gehouden voor de VREDE.
Als ze gaan beginnen moesten landen die deelnamen beloven. Ze mogen geen oorlog voeren tijdens Olympische Spelen. In de tijd van Olympische Spelen is de vrede over aarde. Net als vroegere Olympische Spelen. Ze leren dan samenwerken met andere landen. In Olympische Spelen zijn er meer dan 40 landen aanwezig. De symbool van de spelen is 5 ringen samenÖ
Elke ring bedoelt voor een wereld deel. Europa, AziŽ, Afrika, AustraliŽ, Zuid-Amerika en Noord-Amerika zijn de 5 wereld delen. De ringen werden samen geringd. Daarmee bedoelen ze vrede.

Organisatie:
In 1984 richtte de Fransman baron Pierre de Coubertin de Internationaal Olympische Comitť. De eerste Moderne Spelen zou in 1900 in Frankrijk gehouden maar op laatste moment werd eerste Olympische Spelen in Athene gehouden. Toen kregen de winnaars Zilveren medaille en een kroon van olijftakken zoals vroegere Olympische Spelen in Griekenland.
Veel landen willen Olympische Spelen in eigen land worden gehouden. Maar vaak zijn er te veel kandidaten. IOC bezoekt de stad, en IOC kregen dan de plannen en plattegrond over Olympische dorp en stadions enz. Daarna kiezen IOC welke stad Olympische Spelen worden gehouden. Een stad moet miljoenen euro hebben om Olympische Spelen te organiseren. Ze bouwen dan Olympische dorp. Daar slapen de atleten en trainers. Maar als de Olympische Spelen voorbij is dan wordt die dorp gehuurd aan rijke mensen.

Soorten Olympische Spelen:
Zomerspelen, Winterspelen, Paralympics, Deaflympics.
Zomerspelen is een Olympische Spelen met buiten sporten en ook binnen sporten. Zoals basketball of paarden rijden enzo. Winterspelen is een Olympische Spelen met koude sporten zoals schaatsen en skiŽn enzo. Paralympics is een gehandicapte Zomerspelen. Zoals Rolstoelbasketbal. Deaflympics is een Spelen voor doven.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

6835

reacties

uhm , de olympische spelen werdengehouden ter ere van de goden niet om VREDE . faal
door elianna (reageren) op 18 januari 2012 om 19:50
@elianna:
door Jeroen (reageren) op 19 november 2018 om 9:38
@elianna: klopt
door Jeroen (reageren) op 19 november 2018 om 9:39
volgens mij klopt het niet helemaal
door Pieter (reageren) op 18 maart 2013 om 16:14
Deze website is poep
door Jeroen (reageren) op 19 november 2018 om 9:37

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer