Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Thermolyse van suiker

Scheikunde

Proef

Chemie overal

Suiker

6.2 / 10
3e klas vwo
  • R my Reijven
  • Nederlands
  • 454 woorden
  • 31822 keer
    1 deze maand
  • 29 maart 2004
De ontleding van suiker door thermolyse
Suiker kent iedereen wel. Het wordt gebruikt voor consumptie. Denk maar aan een klontje suiker bij de koffie of snoepgoed. Alles wat zoet is bevat wel suiker. Het is dus een erg belangrijke smaakstof. Voor scheikunde gebruikten we voor deze proef suiker. We gingen het thermolyseren.


Met het experiment wilden we gaan kijken wat er zou gaan gebeuren, als we suiker gaan verwarmen. We wilden onderzoeken of er een ontledingsreactie zou plaatsvinden, en wat daarvan te zien is.

Het volgende hadden we voor het experiment gebruikt:
· Reageerbuisje
· Droog kristalsuiker
· Gasbrander + lucifers
· Reageerbuishouder
We namen een lege en droge reageerbuis. Daarin deden we wat droog kristalsuiker. Toen gingen we het verwarmen met een gasbrander, met een doorzichtige vlam. Die staken we aan met lucifers. We hielden het reageerbuisje vast met een klem. Wanneer de suiker bruin werd, hielden we even op met het verhitten om het mengsel te ruiken en te bekijken. Daarna hielden we de reageerbuis weer boven de gasbrander. Dit keer met een ruisende vlam met kern. Af en toe hielden we de top van de reageerbuis bij de vlam. Er kwam een brandende vlam uit de reageerbuis. Daarna verwarmden we de reageerbuis weer. Na dat we de vlam een aantal keer zichtbaar hadden gemaakt, hielden we op met het verwarmen.

Voor het uitvoeren van de proef, hadden we te maken met een witte stof, bestaande uit fijne korreltjes. Net gewoon suiker dus. Bij de eerste verwarmingsfase, werd de suiker al snel bruin. Het volume werd ook meer. Het begon ook te borrelen. Dat duidt erop dat het een vloeistof was geworden, die overigens ook niet meer uit korrels bestond. Ook kwam er roet op de reageerbuis, op de plek waar die verwarmd werd. Bij het verder verwarmen werd de suiker zwart. De vlam zag er oranjerood uit. Verder rook de stof naar karamel. Ook zagen we dat er een hoge temperatuur was, door de golvende lucht. Verder hebben wij niets bijzonders waargenomen.

Er heeft een reactie plaatsgevonden; er was één beginstof en er zijn ten minste twee reactieproducten ontstaan; er is dus sprake van een chemische reactie.
Voor het doen verlopen van de reactie moest voortdurend warmte worden toegevoerd; de reactie is endotherm.

Reactieschema van de ontleding van suiker:

suiker (s) --> karamel (s) + water (l) + brandbare gas (g)

De suiker werd tijdens deze proef niet verbrand, omdat het nog uit verschillende componenten bestond die niet zomaar zouden branden. Ook is de ontbrandingstemperatuur van suiker veel hoger dan de temperatuur die bij de proef behaald werd.

Door het uitvoeren van de proef, de thermolyse van suiker, hebben we kunnen zien dat suiker makkelijk is te ontleden door middel van verhitten. Dit met een ruisende vlam met kern. We zagen dat de suiker veranderde en dat er stoffen ontsnapten.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

2657

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer

Back to school

Ben jij helemaal ready voor het nieuwe schooljaar? 
  • Hell yeah! Laat dat nieuwe jaar maar komen.
  • Meh. Er hadden nog wel een paar weken vakantie bij gemogen.
  • Nope! Doe mij maar het hele jaar zomervakantie.