Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Productieproces van suiker

ANW

Keuzeopdracht

Suiker

3.9 / 10
4e klas vwo
  • Anoniem
  • Nederlands
  • 239 woorden
  • 4422 keer
    1 deze maand
  • 21 januari 2002
VAN BOL TOT BLOKJE


Naar aanleiding van ons bezoek aan de CSM suikerfabriek in Breda moesten we een werkstukje maken over het productieproces van een suikerklontje, wat ik dus maar ga doen.


1. Boer en biet
De boer produceert de biet en laat hem(haar??) groeien en transporteert hem (ik praat in het vervolg van het werkstuk over een mannelijke biet) in de bietencampagne, van augustus tot december, naar een suikerfabriek.
2. De aankomst
De biet komt dan met al z\'n vriendjes bij de fabriek aan en ze gaan met z\'n allen, nadat ze zijn gewogen, op de roltrap naar de wasserette. Eerst worden ze van de bakstenen en allerlei andere troep gescheiden en dan worden ze lekker gewassen.
3. Van blije gewassen biet tot bietensnijdsel
Nadat onze biet gewassen is komt hij in een gigantische foodprocessor en wordt hier samen met zijn vriendjes tot pulp gesneden
4. En dan?
Vervolgens wordt het bietensnijdsel in een lekker warm badje gedaan en worden al de suiker dus uit de pulp getrokken. Hierna worden de biet zijn lichaamssappen met koolzuurgas en kalk gefilterd en daarna in een sauna (de zgn. \'kookpannen\' dus) gezet. En als er dan flink wat water is verdampt word het spulletje in een apparaat gegooid die de centrifuge wordt genoemd. Daar komt het, na de voorgaande processen, verkregen spulletje in twee delen uit: suiker en melasse (stroop).
5. In een net jasje
Dan worden de producten in de verpakkingen, silo\'s, tanks, enz. gestopt en daarna naar de consument gebracht.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

5204

reacties

ik ben quirine en ik vin het werkstuk helemaal top
door kay (reageren) op 11 februari 2002 om 10:43
ïk was erg onder de indruk van het werkstuk over suiker dat ik het gebruikt heb voor mijn AnW opdracht. Wat mij erg verbaasde was dat ik er maar een 2 voor kreeg. Dat is jou stomme schuld! door jou blijf ik zitten, stomme suikerbiet!!!
door geen idee (reageren) op 21 november 2002 om 13:25
heey, heb je geen blokschema's toevallig? Die zoek ik namelijk...het werkstuk is wel oke! xx corina
door corina (reageren) op 21 november 2003 om 12:38

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer

Back to school

Ben jij helemaal ready voor het nieuwe schooljaar? 
  • Hell yeah! Laat dat nieuwe jaar maar komen.
  • Meh. Er hadden nog wel een paar weken vakantie bij gemogen.
  • Nope! Doe mij maar het hele jaar zomervakantie.