Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Statement: waarom wij vmbo'ers 'vergeten'

Statement: waarom wij vmbo'ers 'vergeten'

Afgelopen jaren, en ook dit jaar, krijgen wij tijdens de eindexamens vaak de vraag: 'Waarom berichten jullie niet over de vmbo-kb en vmbo-bb examens?' Tot nu toe hebben wij iedereen netjes een persoonlijke uitleg gegeven, maar omdat dit nogal veel tijd kost, leek het mij als ex-hoofdredacteur (die zelf ook ooit vmbo deed) beter om een collectieve uitleg online te zetten.

Op vmbo-kb (93%) en -bb (99%) maakt meer dan 90 procent de examens digitaal, op verschillende dagen en tijdstippen, waardoor het voor ons onmogelijk is om de ervaringen van deze examens op dezelfde manier te brengen zoals we dat met de centrale examens van vmbo-gt-, havo- en vwo-scholieren doen. De scholen van de vmbo-kb en -bb scholieren mogen zelf bepalen wanneer zij de examens afnemen, als dit maar ergens tussen 3 april en 19 juni gebeurt. Het kan dus zomaar dat leerling A het examen Engels maakt op 10 april, en leerling B op 3 mei. 

Vmbo-gt-, havo- en vwo-scholieren maken de examens zogezegd schriftelijk en gemeenschappelijk op dezelfde tijdstippen. Dat is de voornaamste verklaring van het succes van de grote redactionele operatie rondom deze examens. Het centrale karakter maakt het namelijk gemakkelijker om hier verslag van te doen. 

Niet één digitaal examen

Wat de zaak nog ingewikkelder maakt is dat er niet zoiets bestaat als één digitaal examen. Het Cito heeft een grote poule van verschillende vragen, en legt verschillende combinaties daarvan voor aan verschillende leerlingen. Het is dus onmogelijk om een landelijk verhaal te publiceren waarin bijvoorbeeld staat dat vraag 7 leerlingen in de problemen bracht.

Daarbij komt ook nog dat we over de inhoud van sommige examen niet eens mogen berichten tot na de landelijke examenperiode. 

Songfestival

Vergelijk het met het Songfestival. Als dat verspreid zou worden over zes weken, waarbij elk land op een willekeurige dag en tijdstip zijn liedje zou laten horen, dan zouden er geen liveblogs en livestreams mogelijk zijn. Daarbij willen we natuurlijk zoveel mogelijk mensen bereiken en daardoor moeten we bepaalde keuzes maken. We denken aan iedereen, maar kunnen niet over iedereen berichten. Hoe jammer we dat ook vinden.

Deel je ideeën

Heb je ideeën over hoe wij meer aandacht aan deze groep vmbo'ers zouden kunnen geven? Laat het ons weten, we staan altijd open voor een goed gesprek of leuke initiatieven. DM ons via Insta @Eindexamens.

Vanaf 9 mei t/m 23 mei worden er keihard examens gemaakt. Wil je op de hoogte blijven van al het examennieuws? Volg ons Liveblog!

A D V E R T E N T I E
Leren is keuzes maken. Continu blijven zoeken, twijfelen, vallen en opstaan. Dát leren, dat leer je bij Hogeschool Inholland. Tijdens onze Open Avond op woensdag 30 oktober staan onze studenten en docenten klaar om al je vragen te beantwoorden. Kom langs en ontdek of jij hier past.

Meer info!
Bereken je voorlopige cijfer

Inholland - poll - 102019 - vraag 2

Welke vragen wil jij stellen tijdens de Open Avond?