Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Deze hulpmiddelen mag je gebruiken voor de examens

Deze hulpmiddelen mag je gebruiken voor de examens
Deze rekenmachine is dit jaar ook weer toegestaan

Hulpmiddelen zijn je beste vrienden tijdens de examens: probeer maar eens een examen wiskunde te maken zonder rekenmachine of een examen scheikunde zonder Binas. De lijst van toegestane hulpmiddelen verandert wel elk jaar. Daarom hier een overzicht van alle hulpmiddelen die je dit examenjaar mag meenemen, zodat jij met een gerust hart jouw examens kunt maken. 

1. Woordenboek Nederlands
Zowel op het vmbo als op de havo en het vwo toegestaan bij alle schriftelijke examens. Alleen papieren woordenboeken mogen gebruikt worden. Je mag ook een woordenboek Nederlands - vreemde taal meenemen, bijvoorbeeld van het Nederlands naar een vreemde taal die je moedertaal is. 

2. Woordenboek van vreemde taal naar Nederlands en andersom of woordenboek Grieks/Latijn
Op het vmbo, de havo en het vwo is een woordenboek van en een woordenboek naar de doeltaal toegestaan. Je mag dus een woordenboek Nederlands-Frans en een woordenboek Frans-Nederlands gebruiken bij het examen Frans. Voor de vakken Grieks en Latijn op het vwo mag je een Grieks/Latijn woordenboek gebruiken. Bij Engels mag je, op eigen verzoek, ook een Engels woordenboek gebruiken in plaats van een woordenboek Engels-Nederlands. 

3. 'Gewone' rekenmachine
Op het vmbo zijn rekenmachines (geen grafische rekenmachine) bij alle vakken toegestaan. Op de havo en het vwo mag je een reguliere rekenmachines gebruiken bij alle vakken behalve bij wiskunde A, B en C. Voor die vakken mag je namelijk alleen nog maar een grafische rekenmachine gebruiken. 

4. Grafische rekenmachine
Niet toegestaan op het vmbo, wel op de havo en het vwo, alleen voor het vak wiskunde (A, B en C). Deze GR's mag je dit jaar gebruiken op het examen: 

Texas Instruments:
- 84 Plus T vanaf versie OS 5.1, de basisversie met LED lampje
- 84 Plus CE-T van versie OS 5.1.5
- Nspire CX (alleen de versie zonder CAS) vanaf versie OS 4.4.0.532.

Casio:
- Fx-9860Gll (SD) met examenstand: OS 2.07 en hoger
- Fx-CG20 met examenstand: OS 2.01 en hoger
- Fx-CG50.

HP Prime
Op machines die over CAS-functionaliteiten beschikken (HP Prime), dient deze functionaliteit te worden geblokkeerd in de examenstand. In machines met een SD-slot mag tijdens het CE geen SD-kaart zitten.

Tijdens het examen moet je GR in de examenstand staan of gereset zijn. Dit wordt gecontroleerd voor aanvang van het examen door de examinatoren. 

5. Binas
Voor het vmbo toegestaan voor NaSk 1 (alle leerwegen) en NaSk 2 (alleen GL en TL), voor de havo en het vwo voor de vakken biologie, natuurkunde en scheikunde. Let op: op het vmbo mag je alleen de 2e editie van de Binas gebruiken. Zowel op vwo als op havo mag je de Binas én ScienceData gebruiken. Eventuele post-its moet je er voor het examen wel uit halen. 

6. Atlas
Alleen op de havo en het vwo toegestaan voor het vak aardrijkskunde. De enige atlassen die je mag gebruiken zijn de Grote Bosatlas voor havo 55e editie en de Grote Bosatlas voor vwo 54e editie. 

7. Basispakket
Het basispakket bestaat uit millimeterpapier, tekenpotlood, blauw & rood kleurpotlood, liniaal, geodriehoek, gum, passer. Dit is toegestaan voor alle vakken op het vmbo, de havo en het vwo. Op het vmbo mag je voor wiskunde in plaats van een geodriehoek ook een windroos gebruiken.

Alles over hulpmiddelen bij de examens van dit jaar vind je op de website van het CvTE.

Deze blog is voor het eerste verschenen op 5 mei 2017 en geüpdatet voor de examens van dit jaar.

A D V E R T E N T I E
Joes en Jorn laten in deze video zien hoe je je daar op voorbereidt. Welke vragen kun je stellen en waar moet je op letten tijdens zo'n dag? Meer info over hoe je het beste een open dag kan bezoeken?

Check Studiekeuze123
Bereken je voorlopige cijfer