Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Wat als je flauwvalt tijdens een examen?

Wat als je flauwvalt tijdens een examen?

Het LAKS kreeg dinsdag signalen dat er meerdere examenkandidaten flauwgevallen zouden zijn tijdens een examen. Hoewel deze berichten niet bevestigd zijn, is het handig om alvast na te gaan wat er gebeurt in zo'n geval. Mag de leerling het examen bijvoorbeeld opnieuw maken? En zo ja: wanneer dan?

Een vlug mailtje aan het CvTE zegt ons dat het onderwijsinstituut zelf, vaak in de persoon van de directeur, in grote mate verantwoordelijk is voor de afname op zijn school en dus ook in zo'n bijzonder geval.

In quarantaine

"Als een kandidaat ziek wordt of flauwvalt ligt het eraan of hij (als hij in quarantaine is gebleven) daarna nog verder kan of niet. Als dat niet het geval is kan door de school met de onderwijsinspectie worden afgestemd of de leerling het cijfer afwacht (kan aan de orde zijn als hij bijna klaar was bijvoorbeeld) of dat hij een nieuwe kans krijgt in het tweede tijdvak waarbij hij het recht op een herkansing natuurlijk behoudt", zo legt een woordvoerder van het College uit. 

Overigens zegt het CvTE er wel met klem bij dat je nul komma nul rechten kunt ontlenen aan hun uitspraken. Dus niet doen alsof je flauwvalt en dan zeggen: "Ja maar het CvTE zei dat..." Want dat werkt niet. 

Reactie LAKS

Overigens reageerde ook het LAKS, in de persoon van klachtenlijncoördinator Lizelot van den Berg, op onze 'wat als': "Flauwvallen is niet direct een geldige reden voor het ongeldig verklaren van een examen. De leerling moet dan in gesprek met de rector en de rector moet dan overtuigd zijn van de ernst van de zaak en in gesprek met de onderwijsinspectie om een nieuwe afname te regelen."

Vanaf maandag 14 mei t/m 29 mei worden er keihard examens gemaakt. Wil je op de hoogte blijven van al het examennieuws? Volg ons Liveblog en de Eindexamens Facebookpagina voor supersnel nieuws. Check ons YouTube-kanaal voor een dagelijks examenjournaal rond de klok van 19:00u!

 

Bereken je voorlopige cijfer