Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Nassira (17) neemt tijdens examens deel aan de ramadan

Nassira (17) neemt tijdens examens deel aan de ramadan

Het gevreesde moment komt steeds dichterbij: 14 mei beginnen de centrale examens voor het vwo, de havo en het vmbo (gl/tl). Een dag later begint de ramadan. Sommige jongeren staan derhalve voor een extra beproeving. Onder hen ook de 17-jarige Nassira.  

Voor de havist is vasten niet alleen een verplichting, maar ook iets wat haar een beter mens maakt. Niet meedoen of uitstellen zit er dan ook zeker niet in. "Ik zie het ook helemaal niet als een 'uitdaging.' De eerste dagen zijn altijd wennen, maar daarna wordt het een routine. Ik vind niet dat je er kritiek op mag hebben als je het nooit hebt ervaren. Het lijkt misschien zwaar, maar ik haal er ook juist heel veel energie uit."

Eetpatroon

"Overdag maak ik examens en ben ik aan het leren. Rond tien uur, of in ieder geval na zonsondergang, ga ik eten met mijn familie. We eten dan gewoon wat mijn moeder heeft gemaakt, dus dat verschilt per dag. Dan is het avondgebed en ga ik slapen, om vervolgens rond 3 uur weer op te staan voor het 'ontbijt' en ochtendgebed. Ik eet dan eigenlijk wat je bij een normaal ontbijt ook zou eten, zoals melk en fruit, maar ik drink vooral zoveel mogelijk water. Dan ga ik weer slapen tot ik moet opstaan voor school." Zodoende slaapt Nassira dus in etappes, iets wat volgens de deskundigen alles behalve ideaal is. 

Deskundig advies

Gezond eten tijdens je examens is cruciaal, laat staan wanneer je ook nog alleen 's nachts mag eten. Voedingsdeskundige Deborah Brien van Debelicious geeft daarom advies. "Twee keer per nacht slapen is natuurlijk alles behalve ideaal. Het beste kun je gewoon acht uur per nacht onafgebroken slapen. Als dat niet lukt, moet je daar rekening mee houden. Als je in zo'n periode alleen maar vet en suikers binnenkrijgt , houd je het niet vol."

"Mijn belangrijkste tip is: eet veel vezels, want die vullen. Het is daarom goed om volkorenbrood, volkorenpasta en eigenlijk alle volkorenvarianten van producten te eten. Ook het eten van fruit is goed, maar smoothies en vruchtensappen zijn juist af te raden. De vezels zijn er dan uit en ze bevatten veel suikers."

Daarnaast is het volgens Deborah belangrijk om rustig te eten. "Heb vooral de discipline om gezond te eten, in plaats van te grijpen naar wat snel vult. Je hebt waarschijnlijk al snel de neiging om meer te eten dan je normaal zou doen, dus kauw rustig en laat je lichaam aangeven wanneer het vol zit." Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om veel water te drinken. "Minstens anderhalve liter tussen de avond en de ochtend."

Meer dan niet eten

Nassira geeft toe dat het eten een belangrijk deel is van de ramadan, maar ze wil wel benadrukken dat het niet alleen maar daarom draait. "Het gaat ook niet alleen over denken aan de armen, maar het is een periode die draait om saamhorigheid, denken aan God en aan jezelf werken. Smeekbedes worden tijdens de ramadan ook extra gehoord. Natuurlijk moet ik er zelf mijn best voor doen, maar ik geloof dat God mij gaat helpen bij het slagen voor mijn examens."

A D V E R T E N T I E
Lars is niet echt een fan van lezen. Daarom gaat hij op zoek naar de beste manieren om door zijn leeslijst heen te komen. Red je het met alleen maar samenvattingen, of is een e-reader of luisterboek een betere optie? Deze video wordt mede mogelijk gemaakt door Storytel.

Probeer 30 dagen gratis
Bereken je voorlopige cijfer