Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Herziene opgave tijdens 'standaard' vmbo-examen biologie

Herziene opgave tijdens 'standaard' vmbo-examen biologie

Vanmiddag tussen 13:30 en 15:30 deden 36.063 vmbo’ers het examen biologie. Een examen zoals ze dat hadden mogen verwachten. "Als je had geleerd, was hij prima te doen. Het was rechttoe, rechtaan, zonder verrassingen", vertelt docent Jarno Heerschap, namens de sectie biologie van het RGO Middelharnis.

Het was inderdaad een goed examen, beaamt examenkandidaat Robbin van Zoest (16). Toch is biologie niet zijn allerbeste vak. "Ik sta een 6,5 voor biologie, het laagste cijfer van al mijn vakken. Ik zag er dan ook ontzettend tegenop. Vanochtend heb ik met mijn moeder een oud examen geoefend. Maar ik denk eigenlijk dat ik dit examen beter heb gemaakt."

Het begin verliep veelbelovend voor Robbin, de vraag over het vrouwelijke geslachtsorgaan zelfs vlekkeloos. Maar het tekenen van een grafiek vond hij daarentegen het moeilijkst. "Dat was wel even een dingetje. Ik moest goed nadenken: hoe maak ik die indeling? Daarnaast moest je een staafdiagram maken over de energiebehoefte van mannen. Uiteindelijk is dat gelukt, maar ik twijfel of mijn y-as wel goed is."

Wisseltruc

"Ook waren er wat strubbelingen rondom opgave 2", vertelt Robbin. "De vraag ging over de menstruatiecyclus waarvan de bijbehorende kalender niet klopte. Na ongeveer 15 à 30 minuten ontvingen we de herziene opgave. Maar we wisten van tevoren dat dit zou gebeuren." Een heel groot probleem vormde de wisseling dus niet.

Inmiddels is er een last van zijn schouders verdwenen. "Iedere keer denk je: oh, het is moeilijker dan de normale toetsen, maar in werkelijkheid viel dat mee. Ik was ongeveer 10 minuten voor de eindtijd klaar, net zoals driekwart van mijn klas. Ik voel me wel tevreden hierover."

Slecht gevoel

Eline van Boxtel (15) ging daarentegen met een slecht gevoel de examenzaal in en liep er met een slecht gevoel weer uit: "Tot vraag 10 dacht ik: het komt goed, maar uiteindelijk viel het zwaar tegen. Ik ben nogal slecht in bio en zag het al aankomen. Ik had me op het ergste voorbereid. Toen ik na vraag 10 een aantal vragen niet wist, ging het bergafwaarts."

Ze begint met opsommen: "Het waren 54 vragen hè, waarvan één over een slak, waar ik totaal niet wist wat ik moest doen. Ik heb maar wat gedaan. Ze vroegen ook nog hoe het heet als je een zwangere vrouw laat testen op erfelijke ziektes. Echt een typische leervraag, maar ik had geen idee. De rekenvraag, waarbij je een BMI, moest uitrekenen vond ik ook pittig. Kreeg telkens error te zien op mijn rekenmachine. Het was de bedoeling dat je er uiteindelijk achter kwam op wat voor gewicht de vrouw zat. Ik had daar wel stress mee hoor." 

Of ze gaat klagen na al die breinbrekers? "Nee, ik ga niet klagen. Dit lag echt aan mijzelf." Ook bekent ze: "Ik vormde mijn eigen grootste afleiding, liet honderd keer mijn pen op de grond vallen, omdat ik met mijn handen door mijn haar ging."

Twijfelgeval

Voor Mirthe Braspenning (17) was dit examen een twijfelgeval. "Ik kan niet goed inschatten of het goed of slecht ging. Het kan allebei. Van mijn klasgenoten heb ik gehoord dat zij het makkelijk vonden."

Vorig jaar was Mirthe gezakt op een ander vak. Dit jaar was ze goed voorbereid en was ze zelfs tien minuten te vroeg klaar. "Het was een lang examen, maar iedereen heeft het op tijd gered. Alles wat je kon leren, kwam erin voor."

Standaard examen

Biologiedocent Jarno Heerschap, van het RGO Middelharnis, heeft het examen nabesproken met de sectie biologie. Zij concludeerden dat het examen ‘goed op niveau’ was en er geen verrassende vragen in voorkwamen. Mits je geleerd had dan. "We hebben de oorverstopping voorgaande jaren ook voorbij zien komen. Het was geen spannend examen, eerder standaard."

Natuurlijk waren er wel moeilijke vragen aanwezig. "Een pittige vraag ging bijvoorbeeld over de stuifmeelkorrel op de stamper. Die was heel schematisch getekend." Jarno schat in dat veel examenkandidaten hier moeite mee hebben gehad. "Het is een kwestie van goed lezen en kijken, dan weet je het antwoord op de vraag wel."

Steeds taliger

Volgens de sectie zijn er een aantal trends zichtbaar. "Het examen biologie lijkt steeds taliger te worden. Je moet vooral veel lezen." Ook het informatieboekje krimpt met de jaren. "Leerlingen krijgen steeds kleinere stukjes uit het informatieboekje voorgeschoteld. Wat mij betreft is dit een voordeel, want aan het eind van zo’n examen zijn de kandidaten vaak uitgeput. Energie om veel en goed te lezen is er dan nog nauwelijks", spreekt Jarno namens de sectie.

Op het moment van schrijven telt het LAKS 625 klachten, waarvan meer dan de helft over het examen als geheel. Een heel klein deel klaagt over een specifieke vraag in het examen.

Eindexamenpoll biologie vmbo gt

Wat vond jij van het examen biologie voor vmbo gt?
130 stemmen

Vanaf maandag 14 mei t/m 29 mei worden er keihard examens gemaakt. Wil je op de hoogte blijven van al het examennieuws? Volg ons Liveblog en de Eindexamens Facebookpagina voor supersnel nieuws. Check ons YouTube-kanaal voor een dagelijks examenjournaal rond de klok van 19:00u!

A D V E R T E N T I E
Leren is keuzes maken. Continu blijven zoeken, twijfelen, vallen en opstaan. Dát leren, dat leer je bij Hogeschool Inholland. Tijdens onze Open Avond op woensdag 30 oktober staan onze studenten en docenten klaar om al je vragen te beantwoorden. Kom langs en ontdek of jij hier past.

Meer info!
Antwoorden vmbo gt Biologie
Bereken je voorlopige cijfer

Inholland - poll - 102019 - vraag 2

Welke vragen wil jij stellen tijdens de Open Avond?