Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Tricky ontkenningen in 'zoet' vmbo-examen Duits

Tricky ontkenningen in 'zoet' vmbo-examen Duits

Klokslag 9 uur was het zover: voor vmbo-leerlingen ging het examen Duits van start. Eline van Boxtel (15) werd aangenaam verrast door de beproeving. "Hij ging verrassend goed, ik dacht dat ik niet zo goed was in leestoetsen Duits. Maar misschien ben ik beter dan ik dacht haha."

Dat het examen zo goed ging is wellicht ook te danken aan de, voor Eline, interessante teksten: "Ja, de artikelen waren begrijpelijk en leuk. Heb het woordenboek niet zoveel hoeven gebruiken. Vooral de teksten over Fanta en een meisje dat een muziekcarrière wilde, vond ik tof." Amy Bekkering (15) vond de teksten juist absoluut niet interessant: "De onderwerpen waren vrij saai; er was bijvoorbeeld die tekst over een meisje in de muziekwereld, ze was daar manager of zo. Dat is veel saaier dan wanneer ze zelf muziek had gemaakt."

Gatenvulvragen

Amy vervolgt haar klaagzang: "Er waren veel lange teksten, waardoor het ook een lang examen werd." Toch was het voor geen ellendige zit: "Het ging goed, ook omdat ik de signaalwoorden goed geleerd had. En ik vond het leuk dat mijn naam voorkwam in een tekst haha."

Overigens waren alle correspondenten voor het einde klaar. Zo ook Lisanne Hilhorst (16). Wel vond ze dat het niveau van het examen iets te hoog lag; oefenexamens waren voor haar gevoel makkelijker. Maaike Ras (16) doet er nog een schepje bovenop: "Vond het examen moeilijk; er waren veel teksten en moest lang zoeken voordat ik de antwoorden kon vinden. Ik heb op een gegeven moment ook maar gewoon gegokt, had geen zin om tot het einde te blijven. Er waren ook veel gatenvulvragen, daar ben ik niet erg fan van."

Beduidend makkelijker

Ook de positief gestemde Eline had moeite met zo’n vraag: "Een vraag, waarbij je twee organen moest noemen die positieve gevolgen ondervinden van het eten van chocolade, vond ik wel echt moeilijk hoor", plaatst Eline nog een kanttekening. Maar waarschijnlijk is dat voor haar geen reden tot klagen: "Was al om half 11 klaar en vond het een prima examen. Misschien dat ik alsnog ga klagen als het tegenvalt bij het nakijken."

Docent Marloes Derksen OSG Willem Blaeu in Alkmaar vindt dat de kandidaten absoluut niet ontevreden hoeven te zijn: "Deze is beduidend makkelijker dan die van voorgaande jaren. Sommige fluisterden zelfs bij het inleveren "Dit ging echt extreem goed". Origineel vond ze het examen echter niet: "Kwam meerdere thema’s tegen die ik al kende. En een van mijn leerlingen had een van de teksten voor zijn mondeling gedaan; tekst zes hebben we volgens mij ook al eens gezien."

Valkuilen

Maar, voegt Derksen toe, er zaten absoluut een paar valkuilen in het examen: "Tekst 13 was wel makkelijk, want je hoeft een woord op te zoeken in regel 4 en hoeft dan verder niet meer te lezen. Maar dat is ergens tricky hoor. Ook vraag 15 over de positieve effecten van chocolade, vond iedereen lastig. Er zit gewoon te veel info in die vraag. En van mijn leerlingen hoorde ik dat ook tekst 7 lastig was. Zelf vond ik de vele dubbele ontkenningen nogal flauw en kinderachtig. Bij vraag 18 zetten ze twee keer ‘weniger’ in het antwoord. Is dat nou leesvaardigheid toetsen?"

De docent van Maaike vond het examen overigens lastig: Maaike: "Dat stelt me wel gerust." Toch gaat ze niet klagen: "Misschien had ik er zelf meer aan kunnen doen." Amy gaat wellicht aan de bel trekken over de lengte van het examen en Lisanne houdt ook haar mond dicht: "Vergeleken met Engels was dit heel goed te doen."

Weinig klachten

Lizelot van den Berg, klachtenlijncoördinator van het LAKS, ziet het aantal klachten over het examen Duits meevallen: "291 in totaal, 207 daarvan zijn algemeen. 1,14% van de afnemers heeft nu geklaagd; dat valt heel erg mee. Van de specifieke vragen wordt vooral vraagnummer 16 genoemd."

Derksen sluit af met een kritische noot: "Bij sommige meerkeuzevragen staan overdreven foute antwoorden: als je een beetje nadenkt weet je gewoon dat het onzin is." En: "Opvallend dat je bij veel vragen tot een goed antwoord komt door foute antwoorden weg te strepen. Gaat het om leesvaardigheid of strategisch denken?"

Eindexamenpoll Duits vmbo gt

Wat vond jij van het examen Duits voor vmbo gt?
595 stemmen

Vanaf maandag 14 mei t/m 29 mei worden er keihard examens gemaakt. Wil je op de hoogte blijven van al het examennieuws? Volg ons Liveblog en de Eindexamens Facebookpagina voor supersnel nieuws. Check ons YouTube-kanaal voor een dagelijks examenjournaal rond de klok van 19:00u!

Bereken je voorlopige cijfer