Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Gemengde reacties op het vmbo-examen Engels

Gemengde reacties op het vmbo-examen Engels

Vanochtend hadden sommige vmbo-leerlingen geschiedenis op het programma, vanmiddag moesten 60.746 vmbo'ers aan de bak voor het examen Engels. Een lange zit was het niet voor de meeste van onze correspondenten. Een kandidaat was zelfs al binnen 50 minuten klaar. Maar anderen vonden het wél een pittige toets, zo ook docent Bart Ongering (Meester Bart) van het Open Scholengemeenschap Bijlmer. 

Robbin van Zoest (16) vond het examen veel makkelijker gaan dan verwacht. "Ik was vooral bang dat ik veel in het Engels moest gaan schrijven, maar het was juist veel Nederlands. En als het in het Engels moest, dan waren het vaak maar één of twee woordjes."

Ook Aimee Emmen (15) vond het eenvoudig: "Het was makkelijker dan de oefenexamens, daarbij waren het vooral meerkeuzevragen." Lisanne Hilhorst (16) vond het examen te doen, maar de paardentekst was wel pittig. Lang hoefden Robbin en Aimee niet te zitten, Aimee was zelfs binnen 50 minuten klaar. 

Minder positief

Voor onze correspondenten Amy Bekkering (15), Merle Zwetsloot (15), Shu Lin Janssen (17) en Eline van Boxtel (15) ging het juist wat minder goed. Amy: "Ik ging er eigenlijk te gemakkelijk in. Ik dacht dat het wel allemaal goed zou komen, maar dat viel nog best tegen. Het hielp ook niet dat ik mijn woordenboek niet bij me had."

Dat er moeilijke woorden in zaten, vielen ook Merle en Shu Lin op. Shu-Lin: "Het waren lange teksten met veel woorden die niet eens in het woordenboek stonden!" Eline verloor vooral haar concentratie: "Tekst 8 over de paarden was echt lang. Ik kon gewoon niet meer focussen." Amy gaat waarschijnlijk voor de herkansing: "Ik wil niet lager dan een 7 hebben. Ik heb Cambridge-Engels gedaan, dus ik wil eigenlijk gewoon voor die 8 of hoger gaan."  

Erop of eronder

Dat het heel goed of heel slecht kon gaan, kan docent Bart beamen. "Voor leerlingen die goed in Engels zijn, was dit examen zeker te doen. Alleen voor leerlingen die dat niet waren, was dit echt pittig. Er stonden erg veel moeilijke woorden in, bijvoorbeeld het woord 'crescendo'. In het woordenboek wordt geen duidelijke betekenis gegeven van het woord 'crescendo', en dan kan een leerling al gauw in paniek raken." 

Een Twitteraar meldt dat hij nu een nog ergere hekel heeft gekregen aan spruitjes sinds het examen. De vraag over spruitjes was dan ook een welbekende gatenvraag. Die vraag zit al sinds 1990 in het examen en dwingt kandidaten om naar de context te kijken. Lisanne vond dat ook een lastige tekst: "Er waren meerdere antwoorden logisch, dus het was wel even puzzelen." 

 

 

Eindexamenpoll Engels vmbo gt

Wat vond jij van het examen Engels voor vmbo gt?
674 stemmen

Vanaf maandag 14 mei t/m 29 mei worden er keihard examens gemaakt. Wil je op de hoogte blijven van al het examennieuws? Volg ons Liveblog en de Eindexamens Facebookpagina voor supersnel nieuws. Check ons YouTube-kanaal voor een dagelijks examenjournaal rond de klok van 19:00u!

Bereken je voorlopige cijfer