Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Eerste e-mailopdracht voor vmbo-examen Nederlands

Eerste e-mailopdracht voor vmbo-examen Nederlands

60.325 vmbo-leerlingen luidden hun examenperiode in met een examen Nederlands. Robbin van Zoest (16) was een van hen. Voor hem was dit examen een fijn begin: “Ik was erg zenuwachtig, maar ik was ruim binnen de tijd klaar. Die zenuwen waren nergens voor nodig.”

Ook voor de 15-jarige Amy Bekkering was het een fijne zit: “Wat een goed begin was dit. Mijn zenuwen zakten al toen ik de eerste tekst zag. Die ging over de Primark, dat was een heel chill onderwerp.” Ook Robbin was blij met de openingstekst: “Er werd daar naar een tegenstelling gevraagd, maar dat kon je letterlijk uit de tekst halen. Heel makkelijk.”

Eerste e-mail ooit

Robin vervolgt: “Je moest veel citeren en overnemen. Er waren weinig vragen waarbij je zelf een antwoord moest bedenken. De samenvatting was er daar natuurlijk wel een van.” Colin Hendriksz (17) doet voor de tweede keer examen en heeft de samenvatting op gevoel gedaan: "Moest even improviseren daar hoor. Ik heb er gewoon heel veel alinea’s van gemaakt.” Zijn collega-vmbo'er Amy was juist hartstikke blij met de samenvatting: "Normaal ben ik daar niet zo goed in, maar voor mijn gevoel heb ik deze wel aardig gemaakt ja."

Wat Colin dan weer beter afging was de zakelijke e-mail: “We moesten klagen over een restaurant, ik heb daar heel veel bij verzonnen. Het ging over een onvriendelijke ober die weigerde om een doggybag te geven. Heb er echt iets leuks van gemaakt.” Docent Astrid van de Weijenberg van het Bernard Nieuwentijt College Monnickendam kon de e-mail wel waarderen: “Ik heb mijn leerlingen nog gewaarschuwd. De e-mail is al een paar jaar een mogelijke schrijfopdracht, maar werd nog nooit daadwerkelijk gevraagd. Nu dus wel. Maar goed, een brief of e-mail maakt niet zoveel uit denk ik.”

“Het was geen klaagexamen denk ik. De teksten waren ook erg leuk, al zaten er in tekst vier een paar ingewikkelde dingen. Zoals op welke mogelijke manieren een schrijver zijn tekst kan afsluiten. Ik kan me voorstellen dat het lastig is om concreet te maken wat de verschillen tussen de opties waren. Wat ook voor verwarring zorgde was de term ‘woordgroep’. Veel leerlingen twijfelden of hiermee een volledige zin bedoeld werd. Maar dat was niet het geval.”

Hitte

Ook het LAKS krijgt volgens examenklachtenlijncoördinator Lizelot van den Berg weinig klachten binnen over het examen. “Het aantal klachten valt enorm mee. De mensen die klagen hebben het soms over onduidelijkheden in de vraag. Al met al zijn er weinig bijzonderheden, al geven sommige leerlingen aan last te hebben van de hitte."

Zoals gezegd was Colin niet ontevreden met het examen, al had hij wel een puntje van kritiek: “Het aantal papieren dat we op tafel kwijt moesten was niet normaal. Een antwoordenvel, een opgavenboekje, een bijlage. Ik kon het amper kwijt, dat was heel onhandig”, gaat Colin verder. Ook bij Amy ging niet alles van een leien dakje: “We begonnen een kwartier later, omdat het uitdelen van de bijlages fout ging. Maar we mochten daarom gelukkig ook langer door.”

Vanaf maandag 14 mei t/m 29 mei worden er keihard examens gemaakt. Wil je op de hoogte blijven van al het examennieuws? Volg ons Liveblog en de Eindexamens Facebookpagina voor supersnel nieuws. Check ons YouTube-kanaal voor een dagelijks examenjournaal rond de klok van 19:00u!

Eindexamenpoll Nederlands vmbo gt

Wat vond jij van het examen Nederlands voor vmbo gt?
584 stemmen

A D V E R T E N T I E
Leren is keuzes maken. Continu blijven zoeken, twijfelen, vallen en opstaan. Dát leren, dat leer je bij Hogeschool Inholland. Tijdens onze Open Avond op woensdag 30 oktober staan onze studenten en docenten klaar om al je vragen te beantwoorden. Kom langs en ontdek of jij hier past.

Meer info!
Bereken je voorlopige cijfer

Inholland - poll - 102019 - vraag 1


Wat betekent
leren voor jou?
  • Je hart durven volgen

  • ​​​​​​Doorzetten als anderen opgeven

  • ​​​​​​Vragen durven stellen

  • ​​​​​​Je mening aan durven passen