Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Vwo'ers kampen met tijdtekort tijdens examen Spaans

Vwo'ers kampen met tijdtekort tijdens examen Spaans

Nagenoeg 2.000 vwo´ers maakten vanmiddag in bijpassende temperaturen het examen Spaans. Voor Lotte Vroege (17) werd het een waardeloos einde van haar examenperiode. "Het rotste examen van allemaal. Hij was heel erg lang en heel moeilijk."

Correspondent numero dos, de 18-jarige Lisa Marquez Kroeze ging juist met een goed gevoel naar huis. "Hij ging best wel goed en iedereen bij ons was op tijd klaar. Er zaten wel wat moeilijkste teksten tussen hoor, maar al met al was dit examen wel te verwachten denk ik."

De 18-jarige Ligaya Smetsers vond het examen dan weer moeilijker dan de examens die zij ter voorbereiding maakte. "Ik vond het moeilijker dan de oudere examens. Maar dat kan ook aan mij liggen. Ik was vooral heel gaar, ik had geen goede concentratie meer. Ik was er eigenlijk gewoon klaar mee."

Regate

Maar wat verwachtte Lisa dan precies? Ze legt uit: "Je weet dat er korte teksten als brieven in voor komen en twee langere teksten. Van die korte teksten zat er een brief aan rector bij, nogal standaard." Toch vond de vwo’er ook een paar valkuilen op haar weg richting vakantie. "Een van de langere teksten vond ik moeilijk, die over diepvriesmaaltijden. Daar zaten heel veel woorden in die niet in het woordenboek stonden. ‘Regate’ bijvoorbeeld, ik weet nog steeds niet wat dat is."

"De tekst over een bibliotheekeigenaresse met een radioprogramma ging stukken beter", sluit Lisa haar ervaring met de artikelen af. Docent Ingrid Sickler-Westerink van Het Nieuwe Lyceum in Bilthoven spreekt juist van ‘leuke onderwerpen’. "Tekst 6 bijvoorbeeld, over waarom baby’s glimlachen, daar kan je toch niets tegen hebben?"

Gamefication

Volgens Sickler-Westerink vielen tekst 4 en 5 de leerlingen het zwaarst. "Met vraag 14 had ik zelf moeite, dat ging over gamefication. Het goede antwoord stond er voor mijn idee niet bij. En er waren ook een paar vraagjes waarvan ik de antwoorden graag anders geformuleerd had gezien."

Voor Ligaya duurde de examenperiode eigenlijk een dag te lang. "Ik was niet echt op de tijd aan het letten en ik bleef best lang hangen bij een tekst ergens in het midden. Toen moest ik aan het einde wel opschieten. Ik heb wel alle vragen kunnen maken, maar bij die laatste heb ik wel half gegokt." Gelukkig is er voor haar geen man overboord: "Ik heb Spaans gekozen omdat het me leuker leek dan Frans. En Duits vond ik vrij saai, dat heb ik nog wel als extra vak gekozen. Maar mocht ik nou een slecht cijfer halen voor Spaans, dan kan ik dat altijd nog omwisselen met Duits."

Lotte had in het bijzonder moeite met vraag 19, waar ze de kern van alinea’s moest weergeven. "Ik had echt het idee dat boven een alinea twee dezelfde zinnen konden. Heb toen maar iene miene mutte gedaan, je moet toch iets." Gelukkig gingen de vragen over de brief aan de rector beter, zo somt ze op.

Tijdtekort 

Toch was het niet de moeilijkheid van de vragen die Lotte parten speelde. Ze had simpelweg te weinig tijd. "Ik heb het examen gewoon niet afgekregen. En dat is bij mijn andere examens wel gelukt." Sickler-Westerink herkent dit probleem bij haar eigen leerlingen. "Veel hebben het echt moeten afraffelen. Vorig jaar was dat ook zo trouwens. Ik zag nu gewoon dat ze moeite hadden met de lengte. Het hielp niet dat ze veel met hun woordenboek moesten werken."

Zoals gezegd: Lisa is positiever gestemd dan Lotte, maar hun prestaties vandaag zijn niet volledig te wijten/danken aan hun voorbereiding. Lisa is namelijk half Chileens en had daarom een streepje voor op leerlingen zonder Spaanstalige familie.

Eindexamenpoll Spaans vwo

Wat vond jij van het examen Spaans voor vwo?
93 stemmen

Vanaf maandag 14 mei t/m 29 mei worden er keihard examens gemaakt. Wil je op de hoogte blijven van al het examennieuws? Volg ons Liveblog en de Eindexamens Facebookpagina voor supersnel nieuws. Check ons YouTube-kanaal voor een dagelijks examenjournaal rond de klok van 19:00u!

Antwoorden vwo Spaans
Bereken je voorlopige cijfer