Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Vraag 15 en 16 uitschieters bij plezant havo-examen wiskunde B

Vraag 15 en 16 uitschieters bij plezant havo-examen wiskunde B

Hoewel de meerderheid van de havisten voor wiskunde A koos, waren er toch 15.940 havo-leerlingen die vandaag het examen wiskunde B maakten. En hoewel we voorzichtig moeten zijn met dit soort uitspraken, lijkt het examen door een hoop kandidaten als acceptabel te worden gezien. Bij Josephine Zapletal (18) ging het zelfs ontzettend goed: "Terwijl ik dacht ik hem zou verprutsen!"

Ook bij de 16-jarige Tim Nieland overheerst een positief gevoel, al is hij voorzichtig bij het uitspreken daarvan: "Ik zal niet zeggen dat het goed ging, door karma en dergelijke, maar ik wist bijna overal wat ik moest doen." Voor de enthousiaste Josephine geldt niet helemaal hetzelfde: "Heb twee vragen niet kunnen invullen, uit mijn hoofd 15 en 16. Dat ging over hoeken en graden, maar dat ging helemaal aan mij voorbij.” Tim beaamt: "Ja, 16 was lastig omdat je daar niet goed kon zien welke hoek je moest berekenen."

Docent Michiel Peereboom van het Montessori Lyceum Rotterdam heeft de toets zelf gemaakt en spreekt van een compleet examen: "Ik miste alleen de exponentiële functies, maar ben verder wel tevreden." Wel heeft Peereboom een aantal pijnpunten gespot: "Er stond een paar keer in dat je bij een opgave moest 'bewijzen'. Dan gaan leerlingen vaak twijfelen of je nou wel of niet de GR mag gebruiken. Dat mag dus niet; je moet het dan exact (algebraïsch) berekenen."

Verder vond hij opgave 6, 7 en 11 pittig: "Bij opgave 7 moest je het looptempo van hardlopers aflezen uit een grafiek, waar dan ook nog heel veel andere gegevens in stonden. Beetje flauw. En vraag 11 over de vuurtoren en de horizon was lastig. Daar werd veel context gegeven. Ik kan me voorstellen dat leerlingen dan niet weten wat ze nou precies van je willen."

Dramatisch

"Ik was altijd heel goed in wiskunde, maar dit jaar was één groot drama. Ik stond er daarom niet positief in", legt Josephine uit. Dat ze dit keer zelfs een  half uur voor tijd klaar was, kwam dus ook als een verrassing. "Had wel kunnen blijven zitten om de laatste vragen nog eens door te kijken, maar ik had gewoon geen zin om het laatste kwartier te blijven te zitten. Dacht gewoon: hoppa, inleveren!"

Maar het was niet alleen maar gejubel na 16:30 uur. Elena Jannink (17) beleefde een heus drama: "Ik heb maar twaalf vragen echt gemaakt en twee opdrachten heb ik helemaal overgeslagen. Wiskunde is gewoon niet mijn vak, ik heb maar wat ingevuld." Toch lag het bij Elena niet aan de voorbereiding: "Ik heb examentraining gevolgd en mijn docent zei steeds 'zoek naar het onderwerp en bedenk wat je nodig hebt'. Maar ik kon het gewoon steeds niet vinden. Heb geen idee wat ik heb gedaan."

Hoogwerkermoeite

Ze verduidelijkt: "Bijvoorbeeld bij vraag 15 over die hoogwerker. Ik ging van alles proberen, eerst cosinus, werkte niet. Daarna sinus, dat was 'm ook niet. En met Pythagoras kon ik ook niks. En ook bij die vraag over de vuurtoren, vraag 11. Daar moest je de afstand tot de horizon berekenen of zo. Toen had ik echt zoiets van 'ehm, juist. Geen idee welk onderwerp dit is.’ Ik heb gewoon geen idee wat ik heb gedaan. En een paar vrienden van mij keken ook echt van 'wat is hier gebeurd?'"

Tim hervat het positieve geluid weer: "Vooral de driepuntenopgaven waren echt makkelijk. Die lagen absoluut in mijn straatje. En het onderwerp goniometrie was heel erg aanwezig; daar scoor ik altijd wel voldoendes op. Een compliment voor de examenmakers. En ik kan het weten, want heb heel veel oefenexamens gemaakt."

Hoop doet leven

Leraar Peereboom kan met een goed gevoel zijn nakijkpen gereedmaken, waar hij het examen zelf al als compleet en op niveau beoordeelde, zijn ook zijn leerlingen niet ontevreden: "In mijn twee groepsapps waren de reacties best wel positief."

"Ik heb mijn hoop er maar op gevestigd dat het mee kan vallen", toont Elena zich strijdbaar. Mede omdat ze weet dat ze wel degelijk een voldoende kan scoren voor dit vak: "Tijdens bijles hebben we ook een toets gemaakt met oude examenvragen. Daar had ik ook het idee dat ik niks wist, maar had ik toch een 6.3."

Eindexamenpoll wiskunde B havo

Wat vond jij van het examen wiskunde B voor havo?
454 stemmen

Vanaf maandag 14 mei t/m 29 mei worden er keihard examens gemaakt. Wil je op de hoogte blijven van al het examennieuws? Volg ons Liveblog en de Eindexamens Facebookpagina voor supersnel nieuws. Check ons YouTube-kanaal voor een dagelijks examenjournaal rond de klok van 19:00u!

Antwoorden havo Wiskunde B
Bereken je voorlopige cijfer

Back to school

Ben jij helemaal ready voor het nieuwe schooljaar? 
  • Hell yeah! Laat dat nieuwe jaar maar komen.
  • Meh. Er hadden nog wel een paar weken vakantie bij gemogen.
  • Nope! Doe mij maar het hele jaar zomervakantie.