Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Veel geschiedenis in havo-examen kunst algemeen

Veel geschiedenis in havo-examen kunst algemeen

Woensdagmorgen waren 7.042 havo-leerlingen druk in de weer met het examen Kunst. De meesten van hen kwamen met een goed gevoel uit de zaal. Zo ook Daniela Abdul Ahmed (18): "Ondanks de gebrekkige lessen van mijn docent, heb ik me goed kunnen voorbereiden."

"Mijn docent heeft zich meer gefocust op drama, daardoor kregen we pas twee weken van te voren uitleg over het tweede helft van de 20ste eeuw. Ik moest dat dus nog snel uit mijn hoofd leren. Het is mij wel gelukt, maar ik ga alsnog klagen omdat ik het onterecht vind."

Multiple choice

De enige multiplechoicevraag, over jazz in de jaren '90 bracht veel verwarring. Cheyenne Dominguez Rogerio (17): "Iedereen van mijn klasgenoten had een ander antwoord." Ook Daniela had moeite met de vraag. Ze was het in de SE’s ook nog niet tegengekomen. "Voor de zekerheid heb ik het geleerd." Ook de docerende macht had moeite met deze opgave: "Een vage vraag. Zelfs ik kon hem niet beantwoorden", bevestigt Docent Mark van Berlo van het Segbroek college Den Haag de moeilijkheidsgraad van de vraag.

Zowel de correspondenten als de docent zijn het erover eens dat leerlingen met geschiedenis een streepje voor hadden. "Vooral bij het gedeelte over Rusland werd er meer op de geschiedenis ingegaan dan kunst", vertelt Sam Borgt (19). Ook van Berlo toont begrip. "Ik kan me voorstellen dat leerlingen die geen geschiedenis in hun pakket hebben het lastig vonden."

Verschillende interesses

Er waren verschillende onderwerpen die onze correspondenten aanspraken. Daniela vond het deel over Afro-Amerikanen het leukst. "Het is een modern onderwerp en ik heb het altijd interessant gevonden hoe racisme een rol heeft gespeeld toen en nu." De hippiecultuur uit de jaren '70 sprak Sam het meeste aan: "Er zat humor en sarcasme in waardoor ik plezier kreeg in het examen. Ook vond ik de Notenkraker tof."

Naast leuk, was het voor Sam ook een luidruchtig examen. Er gingen namelijk vijf telefoons af tijdens de zit. "Alle tassen lagen in het midden op een tafel. Elke keer rende de lerares heen en weer naar de gang om de telefoons het zwijgen op te leggen. Ik raakte daardoor wel afgeleid, maar het was ook wel erg grappig." Ook Cheyenna kon niet in opperste concentratie werken. Zij had namelijk last van een typende lerares achter zich. "Ik wilde er wel iets van zeggen, maar dan zou ik de rest storen. Ik hoef niet daarover te klagen, want uiteindelijk ging alles goed."

Geen flauwekul 

Van Berlo vindt dat het examen voorspelbare onderwerpen bevat."De examenmakers hebben alles er in gedaan wat we dit jaar hebben behandeld. De vraagstelling was ook heel duidelijk. Van Berlo gaat dan ook uit van goede resultaten. "Ik heb veel vertrouwen in mijn leerlingen, omdat ik ze goed heb voorbereid. Over de inhoud valt ook niets te klagen. Vorig jaar was het veel flauwekul, maar dit jaar is het een leuk examen geworden."

Sociaal realisme

"De meeste klachten gaan er over dat het meer op een examen geschiedenis lijkt. Ook werd sociaal realisme niet herkend door leerlingen zonder geschiedenis in het pakket, maar dat stond in de syllabus dus dat is een ongegronde klacht", vertelt klachtenlijn-coördinator Lizelot van den Berg vanuit het LAKS.

Eindexamenpoll kunst havo

Wat vond jij van het examen kunst voor havo?
20 stemmen

Vanaf maandag 14 mei t/m 29 mei worden er keihard examens gemaakt. Wil je op de hoogte blijven van al het examennieuws? Volg ons Liveblog en de Eindexamens Facebookpagina voor supersnel nieuws. Check ons YouTube-kanaal voor een dagelijks examenjournaal rond de klok van 19:00u!

Bereken je voorlopige cijfer

Back to school

Ben jij helemaal ready voor het nieuwe schooljaar? 
  • Hell yeah! Laat dat nieuwe jaar maar komen.
  • Meh. Er hadden nog wel een paar weken vakantie bij gemogen.
  • Nope! Doe mij maar het hele jaar zomervakantie.