Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Gymnasiasten op de proef gesteld door lang examen Grieks

Gymnasiasten op de proef gesteld door lang examen Grieks

Woensdag werd door een bescheiden groepje van 2.987 vwo'ers het examen Grieks gemaakt. Gymnasiast Sandra Pham (19) vond deze klassieke opgave wel pittig: "Dat kwam vooral door de hoeveelheid. Volgens mij werd er meer gevraagd dan tijdens voorgaande jaren. Ik heb dan ook een vraag open gelaten."

"Ik had wel echt tijd tekort, het vertalen lukte op het nippertje", verduidelijkt Sandra haar struggles. Maar het moet gezegd: Sandra had ook niet keihard geleerd voor dit examen. "Ik had de teksten wel geleerd hoor, maar ik heb er niet zoveel tijd aan besteed als aan andere vakken."

Als een nachtkaars

Aan de andere kant voor het voorbereidingsspectrum staat Laura Geest (18). Zij had namelijk keihard geleerd en zag haar aspiratie voor een goede afsluiting van Grieks als een nachtkaars uitgaan. “Heb hier echt weken op zitten blokken, maar het ging niet erg goed. Om eerlijk te zijn lag het ook wel in de lijn der verwachtingen. Gelukkig ging het vertalen nog wel goed.”

Floris Siks (19) geeft niet zo hoog op van het examen. "Ik vond de vragen niet heel moeilijk, als je in de lessen je best had gedaan, was dit goed te doen. Vraag 5 was een van de lastigere vragen. Ik heb daar dan ook gewoon gegokt, ik wist het eigenlijk niet." Sandra beaamt en licht toe: "Vraag 5 heb ik open gelaten, als ik de tekst echt goed had gekend, had ik het wel gevonden. Maar het was een citeervraag waarbij je moest kijken naar de uitspraken van Odysseus."

"Op een gegeven moment werd er een vraag gesteld over Penelope, waaruit blijkt dat ze niet tegen één iemand praat", bedenkt Floris een ander pijnpunt. "Heb maar wat woorden opgeschreven. Er zaten sowieso vrij veel citeervragen in."

Verschillende teksten

Volgens Sandra zaten er maar twee origineel Griekse teksten in het examen. Dit waren tekst 1 (Ontmoeting tussen Odysseus en Nausicaa) en tekst 3 (Odysseus en Penelope). Verder maakte ook wijlen Drs P. zijn opwachting in het examen, waar tekst 2 een fragment uit zijn boek 'De Odyssee' betreft. Tekst 4 was ook een passage uit een boek: 'Odysseus' van de auteur Charivarius om precies te zijn. Het examen werd afgesloten met tekst 5, de vertaalopdracht. Voor Sandra voelde vooral tekst 3 aan als een warm bad: "Die moest ik voor mijn laatste toetsweek leren; die zat dus nog vers in het geheugen."

Onze correspondenten hebben inhoudelijk weinig aan te merken op het examen. Zowel Sandra ("Prima examen, zonder random zijderupsen, maar de vierde tekst was misschien te veel"), Laura (“Helaas gewoon een goed examen”) als Floris ("Een keurig moeilijkheidsniveau") geven aan niet te gaan klagen, de lengte van het examen buiten beschouwing gelaten. Ook daar waren de drie eensgezind over: het examen was echt te lang. 

Shoutout en vraag 24

Laura heeft overigens nog geruststellende woorden voor haar sympathisanten: "Ik denk niet dat het een hele dikke onvoldoende is hoor." En ook Floris wil positief afsluiten: "Shoutout naar meneer Riemersma, alles wat op het examen kwam is bij ons besproken in de les. We zijn heel goed voorbereid, denk dat het niet beter had gekund."

Bij het LAKS gaat het, inhoudelijk gezien, vooral over vraag 24. Klachtencoördinator Lizelot van den Berg: "Dat zou een rotvraag zijn, maar in hoeverre de klachten gegrond zijn, is nog even afwachten." Verder heeft het LAKS nog maar weinig te stellen met het examen Grieks.

Martina Trommels van het  Gymnasium Novum in Voorburg liet ons per mail weten dat ze het geen spannend examen vond: "Het Examen vond ik zelf niet te lang (hoewel leerlingen Grieks wel vaker een examen lang noemen). De vragen versus de teksten waren goed in balans en de cultuur werd goed bevraagd.  Het aantal citeervragen was inderdaad hoog, maar meestal volstond één woord."

Overigens had ook Sandra moeite met deze (zie onderstaande afbeelding) vraag. Ze bericht: "Dit ging over het algemene deel. 24b kon ik maken, maar bij 24a vroeg ik me af of daar een term voor is."

Eindexamenpoll Grieks vwo

Wat vond jij van het examen Grieks voor vwo?
175 stemmen

Vanaf maandag 14 mei t/m 29 mei worden er keihard examens gemaakt. Wil je op de hoogte blijven van al het examennieuws? Volg ons Liveblog en de Eindexamens Facebookpagina voor supersnel nieuws. Check ons YouTube-kanaal voor een dagelijks examenjournaal rond de klok van 19:00u!

Antwoorden vwo Grieks
Bereken je voorlopige cijfer

Back to school

Ben jij helemaal ready voor het nieuwe schooljaar? 
  • Hell yeah! Laat dat nieuwe jaar maar komen.
  • Meh. Er hadden nog wel een paar weken vakantie bij gemogen.
  • Nope! Doe mij maar het hele jaar zomervakantie.