Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Uitwerkbijlage vormt obstakel tijdens vwo-examen biologie

Uitwerkbijlage vormt obstakel tijdens vwo-examen biologie

Vanaf 13:30 hoorden we de hersenen van 23.031 vwo-leerlingen kraken tijdens het eindexamen biologie. Sofie Willemsen (19) doet dit jaar het examen biologie voor de tweede keer en vond dit examen wel oké: "De dingen die ik lastig vind aan biologie zoals genetica en erfelijkheid zaten er niet in. Het ging nu juist heel erg over ecosystemen. Dus ik heb gewoon vooral heel veel geluld."

In een gesprek met medeleerlingen kwam Sofie niet tot definitief goede antwoorden. "Bij het nabespreken had iedereen eigenlijk verschillende antwoorden, maar ze zouden ook allemaal goed kunnen zijn. Ik had dan ook het idee dat er best meerdere wegen naar een goed antwoord kunnen leiden."

Vissen en wolven

Thijs Rood (18) vond het bij vlagen een vrij lastig examen. "Het begon direct pittig. De eerste vraag ging over zuurstofverzadiging in de bergen, dat was echt wel lastig." Gelukkig waren de opgaven daarna, vrij makkelijk: "Dat ging over vissen en wolven en dat had ik ook wel meteen door." Docent Frans Droog van het Wolfert Lyceum in Bergschenhoek was op zijn beurt niet erg onder de indruk van de toets: "Het was een redelijke afspiegeling van wat ze moeten weten."

Maar ook Droog moet toegeven dat het geen eenvoudig examen was: “De vraagstelling was anders dan voorgaande jaren." Hij verduidelijkt: "Dat zit deels in het feit dat je veel moet aflezen van de grafieken. Ik denk dat het voor leerlingen moeilijk is om duidelijk te krijgen wat er gevraagd wordt. In opgave 2 is er zo een. Normaal krijg je bij zo’n vraag iets meer voorinformatie."

"Die vraag met de uitwerkbijlage was inderdaad niet duidelijk geformuleerd. Je moest een hormoon, weefsel, weefseltype en orgaan invullen. Denk wel dat ik ga klagen, raakte namelijk heel erg in de war. Echt een klotevraag", stemt Yasmine Ballachi (17) in, die het examen verder wel mee vond vallen. "Als je geleerd had, heb je een hoog cijfer."

38 vragen

Yasmine was dan ook ruim op tijd klaar, iets dat niet gezegd kan worden over Sofie. Op het eind moest ze nog even hard doorschrijven, maar dat kan komen omdat ze de antwoorden vaak uitgebreid opschrijft en omdat er veel open vragen inzaten. "De meeste examens biologie hebben 32 of 34 vragen maar dit examen had er 38 waarvan heel veel ook open waren."

Droog, die het examen zelf al gemaakt heeft, geeft overigens nog wel aan dat hij bij sommige vragen maar moeilijk kan beoordelen waar een goed antwoord aan moet voldoen om te solliciteren naar de volle mep punten. "Vraag 26 is een mooi voorbeeld. Daar moet je beredeneren in hoe verre een koudere omgeving kan helpen bij het afvallen. De vraag is nogal ruim gesteld en erg open geformuleerd, terwijl het – gezien het aantal punten – wel aan een aantal onderdelen moet voldoen."

Eindexamenpoll biologie vwo

Wat vond jij van het examen biologie voor vwo?
1321 stemmen

Vanaf maandag 14 mei t/m 29 mei worden er keihard examens gemaakt. Wil je op de hoogte blijven van al het examennieuws? Volg ons Liveblog en de Eindexamens Facebookpagina voor supersnel nieuws. Check ons YouTube-kanaal voor een dagelijks examenjournaal rond de klok van 19:00u!

Antwoorden vwo Biologie
Bereken je voorlopige cijfer

Back to school

Ben jij helemaal ready voor het nieuwe schooljaar? 
  • Hell yeah! Laat dat nieuwe jaar maar komen.
  • Meh. Er hadden nog wel een paar weken vakantie bij gemogen.
  • Nope! Doe mij maar het hele jaar zomervakantie.