Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Frans woord verrast vwo'ers tijdens examen Duits

Frans woord verrast vwo'ers tijdens examen Duits

Vanochtend zetten maar liefst 22.756 leerlingen zich schrap voor het eindexamen Duits. Het was een relatief lang examen, waarbij de grootste verrassing een verdwaald woordje Frans was. 

"Ik ben wel tevreden. De teksten waren best leuk en de vragen waren duidelijk", opent Sam Houwlo (20) het gesprek kalmpjes. "Bij het examen Frans kwam ik in tijdnood en had ik stress, dat was hier totaal niet zo." De teksten over digitale grondrechten gingen de vwo’er goed af. "Hierbij moest je de vragen bij de antwoorden neerzetten. Dat was wel duidelijk."

Met de opgave waarbij de eerste bladzijdes van een hoofdstuk uit een boek te lezen waren, had Sam wat meer moeite. "Ik vond dat een beetje lang en ingewikkeld voor een examen. Liever heb ik nieuwsberichten ofzo, dat maakt het inschatten van de vragen makkelijker." Sam hoeft in ieder geval niet bang te zijn voor een onvoldoende. "Ik verwacht tussen de 6 en de 7 te halen en gemiddeld sta ik een 8 voor Duits", aldus de examenkandidaat.

Waar Sam heel bescheiden nog een 6 of 7 denkt te halen voor zijn examen, ziet Jasper den Boon (18) zijn 8 graag tegemoet. "En dat terwijl ik me niet eens goed heb voorbereid, want het is toch 'maar' lezen. Bovendien is Duits mijn beste vak." Niets opmerkelijks aan dit examen, dus. "Prima examen, ietwat aan de makkelijke kant zelfs", vindt Jasper.

Appeltje-eitje

Grotendeels appeltje-eitje dus, maar bij tekst 8 stond Jasper wat langer stil. "Tekst 8 ging over tijd en herinneringen, over hoe je tijd ervaart. Dat vond ik lastig omdat ik het nogal abstract vond. Je moest goed nadenken tijdens het lezen en kon er niet zomaar een antwoord uit pikken." Desondanks lukte het Jasper om een kwartier voor de eindtijd zijn examen in te leveren.

Overlapping met vorige examens

Maar niet iedereen kan zich hier in vinden. Aagje Wiersma (17) vond het lange examen erg pittig en werd onaangenaam verrast door het Franse woord dat er in voorkwam. "Het was slechts één woord, maar de hele opgave ging er meteen over."

Daarnaast merkte ze veel overlapping met haar afgelopen examens. "In dit examen kwamen een beetje dezelfde onderwerpen voor als bij andere examens. Zo heb ik het onderwerp robots eerder bij Nederlands gespot en kwam voetbal ook bij Engels voor." Daarnaast had ze gewoon bad luck. "Er zaten ongeveer zes á zeven lange teksten in dit examen, en twee á drie korte teksten. Lange teksten zijn nu eenmaal niet mijn sterkste kant", geeft Aagje aan. Gelukkig verliepen de invulvragen wél goed, net zoals de wel/niet vragen. Aagje was op tijd klaar, al scheelde het maar een minuut. "Tijd om na te kijken was er niet meer."

"Een heel goed examen"

Chris Verbeek, docent aan het Sint-Joriscollege in Eindhoven is erg te spreken over het examen. "Ik vond het een heel goed examen, met weinig opmerkelijkheden. Ik heb ongeveer 15 leerlingen gesproken na afloop van het examen en zij vonden het heel goed te maken. Dat is behoorlijk positief, want dat is lang niet altijd zo. Meestal vindt de ene helft het moeilijk en de andere helft het makkelijk."

De klachten over het Franse woord in het examen, vindt de docent niet terecht. "Op het vwo mag je van leerlingen verwachten dat ze zoiets wel aankunnen. Ik leer mijn klassen in ieder geval dat ze niet continue een woordenboek erbij moeten pakken en ze gericht moeten zoeken. Sommige woorden kun je niet eens terugvinden in een woordenboek." 

Op moment van schrijven heeft het LAKS 122 klachten ontvangen, waarvan 87 algemeen en een aantal over een specifiek vraagnummer.

Eindexamenpoll Duits vwo

Wat vond jij van het examen Duits voor vwo?
885 stemmen

Vanaf maandag 14 mei t/m 29 mei worden er keihard examens gemaakt. Wil je op de hoogte blijven van al het examennieuws? Volg ons Liveblog en de Eindexamens Facebookpagina voor supersnel nieuws. Check ons YouTube-kanaal voor een dagelijks examenjournaal rond de klok van 19:00u!

Antwoorden vwo Duits
Bereken je voorlopige cijfer

Back to school

Ben jij helemaal ready voor het nieuwe schooljaar? 
  • Hell yeah! Laat dat nieuwe jaar maar komen.
  • Meh. Er hadden nog wel een paar weken vakantie bij gemogen.
  • Nope! Doe mij maar het hele jaar zomervakantie.