Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Havisten krijgen voorspelbaar examen aardrijkskunde voorgeschoteld

Havisten krijgen voorspelbaar examen aardrijkskunde voorgeschoteld

Na een zonnig pinksterweekend werden de eindexamens weer hervat. Voor de havisten gebeurde dat met een examen aardrijkskunde. Een van de 22.009 die het examen maakten was de niet-ontevreden Joni Vane (16): "Het ging best oké, maar ik had dan ook goed geleerd."

Joni vervolgt: "Het was niet zozeer een leuk examen, maar de onderwerpen lagen mij veel. Er kwam heel weinig Nederland in voor, het ging veel over Indonesië en globalisering." Joey van Osch (17) heeft ook niets te klagen wat betreft de onderwerpen: "Die waren nogal voorspelbaar en zaten vorig jaar ook in het examen. Vorig jaar ging het bijvoorbeeld over Eindhoven, nu over Breda. Het is echt een aanrader om de examens van vorige jaren te oefenen."

Voorspelbaar examen

Docent Edger Maas van het Jacob Roelandslyceum in Boxtel beaamt de vermeende voorspelbaarheid: "Als je kijkt naar de opgaven is het wel voorspelbaar. Opgave 1 ging over Lego, een multinational, zoals we die al vaker hebben gezien. Er was ook weer een vraag van vier klimaatgrafieken die je moet koppelen aan steden. Het was geen makkelijk examen, maar wel voorspelbaar."

Toch was het niet hele examen een eitje, zo zegt Linde Beemsterboer (17): "Het ging onverwachts heel goed, maar er waren twee opgaven die ik heel moeilijk vond. Heb die maar overgeslagen. Sommige vragen waren gewoon zo ingewikkeld geformuleerd. Bij een vraag over luchtdruk met betrekking tot moessonregen, had ik echt geen idee wat ze nu precies wilden." Joni stemt in: "Het leek wel Nederlands soms, zo vaag als de vragen gesteld werden."

Atlasgebruik

Maas was niet zo onder de indruk van de vraagstelling: "Die was echt niet anders dan voorgaande jaren hoor. Wel moesten de kandidaten goed lezen en veel uitleggen." Hij zag een ander struikelblok: "De atlas moest veel gebruikt worden. Dat kost ook weer tijd, iets wat veel leerlingen keihard nodig hadden."

Het LAKS heeft kort na afname van het examen al het nodige aantal klachten ontvangen. 521 op het moment van schrijven, waarvan 86 over vraag 23. Wat de precieze toedracht van die laatste categorie precies is, is (nog) niet bekend.

Even nuanceren

Hoewel onze correspondenten allemaal een voldoende verwachten, lijkt het landelijke beeld over dit examen iets genuanceerder te liggen. Veel mensen vonden het een erg lang examen en hadden, als ook aangegeven door onze correspondenten, moeite met de vraagstelling. 

Eindexamenpoll aardrijkskunde havo

Wat vond jij van het examen aardrijkskunde voor havo?
858 stemmen

Vanaf maandag 14 mei t/m 29 mei worden er keihard examens gemaakt. Wil je op de hoogte blijven van al het examennieuws? Volg ons Liveblog en de Eindexamens Facebookpagina voor supersnel nieuws. Check ons YouTube-kanaal voor een dagelijks examenjournaal rond de klok van 19:00u!

Antwoorden havo Aardrijkskunde
Bereken je voorlopige cijfer

Back to school

Ben jij helemaal ready voor het nieuwe schooljaar? 
  • Hell yeah! Laat dat nieuwe jaar maar komen.
  • Meh. Er hadden nog wel een paar weken vakantie bij gemogen.
  • Nope! Doe mij maar het hele jaar zomervakantie.