Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Examenmakers bejubeld om historisch aangenaam vwo-examen Nederlands

Examenmakers bejubeld om historisch aangenaam vwo-examen Nederlands

41.501 vwo-leerlingen kropen vrijdagmiddag in de pen voor het examen Nederlands, van oudsher een lastig examen. Echter: editie 2018 viel alleszins mee. Anouk Gielen (19) was bijna anderhalf uur voor het einde van het examen klaar. "Wat was dát makkelijk", opent ze het gesprek. Ze licht toe: "Nederlands gaat bij mij altijd wel prima, maar dit was oprecht een leuk examen mét leuke onderwerpen."

Koen Deelen (18) vond de teksten ook wel tof: "De onderwerpen filosofie en geestenwetenschap kwamen heel vaak voor. Ik vond het wel interessant, maar ze konden wel meer afwisselende teksten gebruiken."

Weer Hertzberger

"De eerste drie teksten gingen over onderwijs, dat scheelde, want dat ligt mij wel [Anouk is voorzitter van het LAKS, red.]. Het ging over het verdwijnen van de geesteswetenschappen, dat filosofiefaculteiten werden opgeheven en daarbij het geklaag van filosofen. Tekst drie, een column van Rosanne Hertzberger, was een reactie op dat geklaag."

Anouk typeert de tekst: "Een groot sarcastisch artikel, met hele makkelijke vragen, waarin zij betoogde dat het niet goed was dat er allemaal eilandjes van faculteiten zijn. Dat geesteswetenschappers net doen alsof techneuten compleet contactgestoord zijn en dat alleen filosofen ethische vragen kunnen stellen. Was heel erg grappig, heb hardop gelachen." Hertzberger laat telefonisch weten dat ze zich vereerd voelt om in twee examens voor te komen. Donderdag bleek namelijk al dat zij ook in het havo-examen aangehaald wordt.

Woorden tellen geschrapt

Docent Susanne Oudejans van de Adriaan Roland Holstschool heeft het examen gemaakt en vond het veel beter dan dat van vorig jaar ("Maar dat was ook niet zo moeilijk"). Dat examen was vooral te lang en nu hadden, in ieder geval haar leerlingen, genoeg tijd over. "Het is heel goed dat de toetsenmakers luisteren naar het veld, daar staat men er toch anders in. Het was heel fijn dat je niet bij alle open vragen je moest houden aan een maximaal aantal woorden. Dat scheelt voor de leerling en de leraar tijd en frustratie."

Ook Stijn Vrolijk (18) en Koen hadden niet de volledige drie uur nodig, deels door hetgeen Oudejans aanstipt. Stijn: "Ik was meer dan een uur van tevoren klaar. Hoefde amper woorden te tellen en dat gaat veel sneller." Stijn was vooral blij met het gebrek aan argumentatievragen, het gebrek dat overigens ook door Oudejans onderstreept werd, hij was er zelfs zenuwachtig voor: "Ik hoorde dat er in havo veel argumentatieschema’s voorkwamen, maar dat kwam er gelukkig niet in. Ik wandelde blij de zaal uit."

Geen argumentatievragen

Oudejans neemt kort de onderwerpen door: "Geen argumentatie, geen drogredenen, geen vragen naar redeneringen, geen schema’s invullen. Er werd wel een aantal dingen verdekt gevraagd hoor, maar minimaal." Anouk was, als gezegd, content met de aangestipte verdeling van vragen, maar struikelde bij de laatste tekst wel over een mythe. Anouk: "Er stond een onmogelijke zin, waarbij je je antwoord moest spiegelen aan een of andere mythe die ik niet kende."

Ook Koen vond een kuil op zijn weg richting het weekend: "De vragen waarbij je moest citeren vond ik echt pittig, maar ik heb daar altijd wel moeite mee gehad." Toch lijkt de schade mee te vallen: "Ik gok op een 7,5."

Compliment voor Cito

Anouk sluit complimenterend af: "Dat het dus blijkbaar wel kan, een goed vwo-examen Nederlands maken, maakt mij heel blij. Het zou me verbazen als deze de klachtenrecords breekt. Dat denk ik echt niet. Ben blij dat het leuk was. Ik verwacht dat ik tussen de 7 en de 8 heb gescoord."

Klachtenlijncoördinator van het LAKS, Lizelot van den Berg, lijkt aan te geven dat Anouk weleens gelijk kan hebben. "Het aantal klachten staat op dit moment op 262", een historisch laag aantal voor vwo Nederlands dus. Van die klachten gaat het gros over het examen in z’n algemeenheid, daarnaast wordt vraag 33 een aantal keer genoemd. Overigens komt het correctiemodel pas na het weekend online. Je kunt hier lezen waarom.

Eindexamenpoll Nederlands vwo

Wat vond jij van het examen Nederlands voor vwo?
1979 stemmen

Vanaf maandag 14 mei t/m 29 mei worden er keihard examens gemaakt. Wil je op de hoogte blijven van al het examennieuws? Volg ons Liveblog en de Eindexamens Facebookpagina voor supersnel nieuws. Check ons YouTube-kanaal voor een dagelijks examenjournaal rond de klok van 19:00u!

Antwoorden vwo Nederlands
Bereken je voorlopige cijfer

Back to school

Ben jij helemaal ready voor het nieuwe schooljaar? 
  • Hell yeah! Laat dat nieuwe jaar maar komen.
  • Meh. Er hadden nog wel een paar weken vakantie bij gemogen.
  • Nope! Doe mij maar het hele jaar zomervakantie.