Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Havisten kunnen leven met lang examen filosofie

Havisten kunnen leven met lang examen filosofie

Vanochtend was het de taak aan 1.536 havisten om op het eindexamen filosofie te laten zien wat ze de afgelopen jaren opgestoken hebben. Onze correspondenten waren in ieder geval te spreken over het examen. De 17-jarige Anouk Poggio vond het onderwerp 'persoonlijke identiteit' heel interessant. "Dat kon je makkelijk aan jezelf koppelen."

Ook bij Marlijn Krebbers (17) ging het beter dan verwacht. "Ik had het idee dat ik niet goed had geleerd, maar het viel uiteindelijk best mee." De 18-jarige Beril Tacirlioglu verliet de examenzaal ook met een positief gevoel. "Het was een ander examen dan verwacht, maar het lukte wel."

Meer vragen

Natuurlijk waren er wel een aantal vragen waarbij het wat moeizamer ging. Vooral de hoeveelheid was soms even slikken Beril merkt op dat er meer vragen dan in examens van voorgaande jaren beantwoord moesten worden. "De oefenexamens bevatten vijftien vragen, nu was het wel langer lezen en meer schrijven." Anouk vond de twee laatste vragen lastig. "We moesten leren over verschillende filosofen, maar de filosoof Lynne Rudder Baker waarover deze vragen gingen, stonden volgens mij niet in het boek."  Marlijn had vooral moeite met gelaagde vragen: "Wanneer een vraag uit meerdere onderdelen bestond werd het lastig, omdat je dan de draad kwijt raakte nadat je een half A4’tje vol had geschreven."

Als gezegd: Beril is niet ontevreden en verwacht logischerwijs een voldoende. "Ik schat mijn cijfer tussen de 6 en 7." Mede-examenkandidaten van Marlijn vonden het ook prima te doen. "Vanwege de hoeveelheid stof, begrippen en filosofen die we moesten leren, dachten we dat het veel lastiger zou worden. Gelukkig maar."

Nieuwe manier

Docent Ben Versteegt van het Lorentz Lyceum werd blij van het examen. "Het is een leuk examen met onderwerpen als mini-missverkiezingen en World of Warcraft wat onder mijn leerlingen positief is ontvangen. De theorie is mooi toegepast en er werden veel filosofen in verwerkt." Versteegt verwachtte dat Lynne Rudder Baker in het examen voorkwam en kreeg daarmee gelijk. "Ik heb wel een filmpje laten zien, maar niet goed genoeg behandeld, ben ik bang."

De nieuwe manier - waarbij er meer vragen in het examen stonden - was ook voor Versteegt even wennen. "Ik hield mijn hart vast met het nieuwe onderwerp. Er is ook meteen een nieuwe manier toegepast om het examen te maken. Nu waren er meer individuele vragen. Dat konden we niet behandelen tijdens het oefenen."  Versteegt spreekt concluderend zeer tevreden over het examen. "Ik hoop dat het examen er de volgende jaren ook op deze manier uit komt te zien." 

LAKS 

Vanwege de perikelen op het kantoor van het LAKS kon er nog geen uitsluitsel gegeven worden over eventuele klachten over het havo-examen filosofie. Als er informatie loskomt zullen we dit in dit bericht plaatsen.

 

Eindexamenpoll filosofie havo

Wat vond jij van het examen filosofie voor havo?
89 stemmen

Vanaf maandag 14 mei t/m 29 mei worden er keihard examens gemaakt. Wil je op de hoogte blijven van al het examennieuws? Volg ons Liveblog en de Eindexamens Facebookpagina voor supersnel nieuws. Check ons YouTube-kanaal voor een dagelijks examenjournaal rond de klok van 19:00u!

Antwoorden havo Filosofie
Bereken je voorlopige cijfer