Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Woordenboek held van havo-examen Engels

Woordenboek held van havo-examen Engels

60.649 havo-scholieren mochten dinsdagmiddag een eindexamen Engels afwerken. Voor examencorrespondent Mandy Derksen (17) was dat niet zo’n zware bevalling. "Ging best wel goed, maar hij was zeker niet makkelijk. Heb mijn woordenboek vaker dan normaal moeten gebruiken."

Gelukkig is Mandy goed in Engels, maar ze kan zich goed voorstellen dat mensen zonder aanleg voor Engels het er minder goed vanaf brachten vanmiddag. "Hij was echt pittig." Tim Vooges (16), collega-eigenaar van een talenknobbel, is positief. "Ik heb er echt niet veel voor gedaan en had geen woordenboek mee, maar denk dat ik wel boven de 9 gescoord heb. Een extra compensatiepunt is altijd welkom natuurlijk."

Boek zwarte advocaat

Docent Engels Ad van Dijk aan het Hooghuis College in Oss vond het examen van behoorlijk niveau. "Ik vond het best moeilijk en mijn leerlingen ook. Met name de tekst over een zwarte advocaat was zwaar. Er zaten een paar lastige vragen bij." Tim was op zijn beurt juist te spreken over deze tekst. "Dit was volgens mij een recensie van een boek dat geschreven was door een advocaat die racisme bij justitie in Amerika aan het licht bracht. Als ik een boek zou lezen, zou het wel zo’n boek zijn. Heel interessant.”

De vandaag jarige Tess Smetsers (17) beleefde haar fijnste examen tot nu toe. "Ik heb er een beter gevoel over dan over natuurkunde." Toch was ze niet helemaal tevreden. "Het was wel lang, ik heb de laatste vragen maar afgeraffeld. Maar ik heb een leestoets bijna nooit op tijd af." Van Dijk valt Tess bij als het gaat om de lengte van de toets. "De dyslectische leerlingen zaten echt tot kwart over 4 of zelfs half 5."

Huilen om het huilen

Tess vervolgt: "De eerste paar teksten waren wel makkelijk, die waren kort. Daarna kwam er een tekst over huilen en emoties en één over water en Canada. Daar begreep ik niet veel van. Vooral bij de gatenvragen, waar je een woord moet invullen op een open plek, moest ik veel opzoeken. Soms wist ik van alle vier de opties de betekenis niet." Ook Mandy was kritisch op de teksten. "Vooral tekst 3, ik weet niet eens meer waar die over ging, maar het was vreselijk."

Druk met klachten

Op moment van schrijven kampt de website van het LAKS met onwenselijke gevolgen van de ongekende drukte. Klachtenlijncoördinator Lizelot van den Berg licht toe: "Op het moment hebben we zo'n 3.500 simultane bezoekers, zelfs voor onze site is dat een opgave. Momenteel hebben we meer dan 2.000 klachten ontvangen over dit examen, maar we verwachten dat deze getallen enorm oplopen in het loop van de nacht."

Eindexamenpoll Engels havo

Wat vond jij van het examen Engels voor havo?
1991 stemmen

Vanaf maandag 14 mei t/m 29 mei worden er keihard examens gemaakt. Wil je op de hoogte blijven van al het examennieuws? Volg ons Liveblog en de Eindexamens Facebookpagina voor supersnel nieuws. Check ons YouTube-kanaal voor een dagelijks examenjournaal rond de klok van 19:00u!

Antwoorden havo Engels
Bereken je voorlopige cijfer

Back to school

Ben jij helemaal ready voor het nieuwe schooljaar? 
  • Hell yeah! Laat dat nieuwe jaar maar komen.
  • Meh. Er hadden nog wel een paar weken vakantie bij gemogen.
  • Nope! Doe mij maar het hele jaar zomervakantie.