Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Dennis had Louis van Gaal als examinator

Dennis had Louis van Gaal als examinator

Je steekt je vinger op. De examinator marcheert naar jouw tafel en schreeuwt: "BEN IK NOU ZO SLIM OF BEN JIJ NOU ZO DOM?" Je staart in de wijd opengesperde ogen van Louis van Gaal. Je raakt in paniek. De wereld om je heen begint te draaien. Je wordt wakker. Jij wel, maar voor Dennis Schulp was deze setting keiharde realiteit. 

Louis van Gaal als examinator. Een geweldig verhaal waar Dennis nog elk jaar aan herinnerd wordt. Als 19-jarig pikkie hoorde hij daags voor vertrek dat meneer Van Gaal hem had geselecteerd voor een drielandenreis met de eerste selectie van Ajax. Eerste plaats van bestemming: Argentinië. 

Memorabele reis

Terugkijkend heeft Dennis het over een memorabele reis. "De reis herinner ik me heel goed. Het examen niet. In die periode maak je grote toernooien mee, dan gaat school gewoon met je mee. Heb in de jeugd van Ajax ook wel eens tentamens in het vliegtuig gemaakt."

In een documentaire van Zembla is te zien hoe Dennis bikkelt voor zijn examen Engels, waarbij examinator Van Gaal (wiens steenkolenengels later legendarisch zou worden) maling heeft aan het stiltegebod. De trainer verhoogt - waarschijnlijk onbedoeld - de druk op zijn pupil, door aan te geven dat hij zijn tijd liever anders had besteed. "Ik was toch op een sightseeing tour, en die was nog niet afgelopen."

Stilte in de zaal

Na enkele minuten babbelen met de interviewer lijkt ook Van Gaal zich te realiseren dat Dennis niet gebaad is bij de conversatie "Ik denk dat we nu maar moeten stoppen, heeft hij het ook wat rustiger. Dit leidt alleen maar af. Dit stoort."

"Ik heb dat niet als storend ervaren", geeft Dennis te kennen. "Als voetballer leer je je te concentreren. Ik heb dat allemaal niet eens mee gekregen. Ik heb dat pas later op het filmpje gezien."

Cijfer?

De inmiddels 40-jarige oud-voetballer kan zich van het examen sowieso weinig herinneren. "Ik weet dat ik het gehaald heb en dat ik daarna geslaagd ben. Maar zou echt niet weten wat voor cijfer het was." Dennis was trouwens hartstikke blij dat hij het examen überhaupt mocht maken. "Omdat Van Gaal zijn papieren als gymleraar had, mocht hij het examen afnemen. Anders had ik niet eens naar Argentinië mogen afreizen."

De aanwezigheid van de wereldberoemde oefenmeester was niet alleen handig, maar werd door Dennis ook enorm op prijs gesteld.  "Er bestaat een verkeerd beeld van Van Gaal. Het zou een onaardige man zijn, een betweter. Maar zo was hij als trainer helemaal niet. Hij eist discipline. Maar dat wil je als topsporter toch? Zo niet, dan zit je bij Ajax echt bij de verkeerde club."

Diploma

Dennis redde het niet helaas niet bij Ajax. maar beleefde wel een lange loopbaan als profvoetballer bij onder meer FC Volendam, De Graafschap, Willem II en NEC. Tegenwoordig runt hij een sportschool in Tilburg. 

Voor Dennis vormt zijn Amsterdamse periode allerminst een teleurstelling. Hij werd in '95 en '96 kampioen van Nederland en behaalde later zijn mbo-diploma.

Bereken je voorlopige cijfer