Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Eindexamen biologie
vwo

Video

Examenserie: Biologie

Examenchat Biologie

5:49 Docent Biologie Thimo
 Test
5:49 Docent Biologie Stefan
 We zitten er weer klaar voor!
5:49 Docent Biologie Stefan
 Menno al aanwezig?
    Menno: Ik ben aanwezig! 

    Docent Biologie Thimo: hoi 

5:50 Menno
 Welkom bij de examenchat Biologie! We beginnen om 18:00
5:50 Docent Biologie Stefan
 Hoi Menno, zoals je misschien nog weet: HAVO vragen voor Stefan, VWO voor Thimo
5:50 Docent Biologie Thimo
 Belangrijk dat leerlingen aangeven of het om havo, vwo of vmbo gaat
5:51 Docent Biologie Stefan
 Wat mij betreft beginnen we nu al, als er al mensen zijn.
    Menno: Prima! Zodra er vragen zijn zet ik ze door! 

5:52 Menno
 Thimo zal de VWO vragen beantwoorden en Stefan de HAVO vragen. Zet daarom achter jullie naam even je niveau, dan weten we wie moet reageren!
5:54 Opmerking van Inge vmbo
Hoe werkt fotosynthese
    Docent Biologie Stefan: Hoi Inge, Leer dit uit je hoofd: water + kooldioxide levert in bladgroenkorrels onder invloed van licht glucose op en zuurstof 

    Docent Biologie Stefan: Water EN kooldioxide, etc. 

    Docent Biologie Stefan: Een ander woord voor fotosynthese: koolstofassimilatie. Planten maken mbv fotosynthese hun eigen voedsel: glucose. Een deel verbranden ze om aan energie te komen. Het deel dat overblijft gebruiken ze om ervan te groeien. 

5:54 Opmerking van Herth VWO
Hoi! Ik vroeg me af het kapsel van Bowman precies is, en wat een hoge of lage bloeddruk daar voor invloed op heeft.
    Docent Biologie Thimo: Zie de nieren als een soort espressoapparaat. Het kapsel van Bowman is een laagje van 1 cellaag dik met porien er tussen. Vloeistof in het bloed wordt er doorheen geperst en komt dan in de nieren terecht, alle grote moleculen en cellen in het bloed blijven in het bloed. Hoge bloeddruk->meer vloeistof erdoorheen geperst. Kijk ook eens: https://www.youtube.com/wat... 

5:56 Opmerking van Vincenzo Man
test
    Menno: Hij komt binnen! 

5:57 Opmerking van Anouk havo
Hoi! Ik snap de ADP en ATP werking niet goed en de Natrium-Kaliumpomp
    Docent Biologie Stefan: Zie BINAS: 88E. Hou het simpel: het kost energie in de vorm van ATP om de Na/Ka pomp te laten werken. 

    Docent Biologie Stefan: Oei, Na/K pomp... 

    Docent Biologie Stefan: ADP werking? Misschien heb je hier wat aan. ADP + P levert op ATP. Er wordt dus een fosfaatgroep gekoppeld aan een molecuul dat er al twee heeft (de D van ADP slaat op Di = 2), waardoor iets ontstaat dat er drie heeft (T slaat op Tri = drie). ATP mag je zien als een opgeladen batterij. ADP als een lege batterij die weer opgeladen kan worden. 

5:57 Opmerking van Anouk havo
test
5:59 Opmerking van Herth VWO
Wat is recombinant-DNA techniek en wat is DNA-transcriptase?
    Docent Biologie Thimo: recombinant DNA technologie is technologie (in het lab) waarmee aan een van nature bestaand stuk DNA een ander stuk DNA wordt gekoppeld. BV het inbouwen van een gen uit een virus in het DNA van een mens, of het inbouwen van een stukje menselijk DNA in het DNA van een bacterie zodat die bacterie menselijke eiwitten gaat produceren. DNA trabscriptase bestaat niet, wel DNA reverse transcriptase. Dat zijn enzymen die op basis van de code van een stuk RNA een stuk DNA kan maken (bv bij een HIV infectie) 

    Docent Biologie Thimo: Kijk ook eens hier naar, dan komt reverse trancriptase vanzelf voorbij in de context van een HIV infectie: https://www.bioplek.org/ani... 

6:01 Opmerking van vinnie_20
uhm ik kan mijn inlog naam niet wijzigen. Kan ik ook vwo achter mijn vraag typen? Dank u wel voor uw tijd!
    Menno: Dat kan zeker, dan moet je even opnieuw inloggen! 

6:01 Opmerking van Esma- havo
hallo, wat wordt er nou bedoelt met osmose?
    Docent Biologie Stefan: Osmose: het verplaatsen van water door een halfdoorlatend membraan in de richting van de hoogste concentratie opgeloste stoffen. Voorbeeld: weefselvloeistof gaat een haarvat in onder invloed van osmose. 

6:04 Opmerking van anouk havo
wat zijn echt een paar hele belangrijke dingen die je moet weten voor het examen?
    Docent Biologie Stefan: Zie CEVO eindexamensyllabus. Die vind je weer op www.examenblad.nl. Trouwens voor elk vak kun je die vinden. Maak niet de fout door alle stof in de boeken te leren. Focus op eindexamenstof die omschreven staat in de syllabus! 

6:04 Opmerking van Hw- havo
Hoe kan ik het beste biologie leren?
    Docent Biologie Stefan: Met passie! 

    Docent Biologie Stefan: Tja, kan ik niet zo 123 beantwoorden. Ik zou in ieder geval zoveel mogelijk oude examens maken. Levert dat niet genoeg op? Koop dan Samengevat en ploeg dat helemaal door. Maar eigenlijk hoop ik dat je de afgelopen jaren een beetje opgelet hebt bij bio en geleerd hebt voor testen. Dan heb je het meeste al gedaan. 

6:04 Opmerking van Maureen - vwo
Hoi, ik snap niet goed wat het Donnan-evenwicht is. Zijn de ionenconcentraties dan niet juist verschillend?
    Docent Biologie Thimo: Dit is een evenwicht tussen geladen moleculen tussen twee kanten van een permeabel membraan (bv de celmembraan). Een van de geladen ionen kan de membraan wel passeren, de ander niet. Maar.....dit hoef je niet te weten voor je examen! 

6:06 Opmerking van Anouk havo
Moet je ook de scheikundige benamingen kennen? Ik heb namelijk geen scheikunde..
    Docent Biologie Stefan: Paar dingen wel: Glucose: C6H12O6 (waarbij die getalletjes natuurlijk mooi onder het lijntje hangen...) Kooldioxide: CO2 Water: H2O Nitraat: NO3- Nitriet: NO2- Zuurstof: O2 Ammoniak: NH3 Ammonium: NH4+ Melkzuur: C3H6O3 Stikstofgas: N2 Dat was het wel zo'n beetje. Meeste kun je zo uit BINAS halen. 

6:07 Opmerking van VWO
Is een mutatie nou een verandering in het DNA van maar ťťn cel?
    Docent Biologie Thimo: 1 mutatie vind idd altijd plaats in 1 stukje DNA, dus van 1 cel (of 1 virus.....) 

6:09 Opmerking van Luuke
Wat is het verschil tussen een levenscyclus en een levensloop?
    Menno: VMBO T 

    Docent Biologie Thimo: vwo/havo/vmbo? 

    Docent Biologie Stefan: Hmmm, is dit eindexamenstof? Heb je al gekeken bij de biologische begrippen databank? Kan je op Googlen. 

6:09 Opmerking van Herth VWO
Hoe zit het met de omzetting van glucose in glucogeen, en wanneer wordt het weer terug omgezet, en waar wordt het opgeslagen? En wat is het verschil tussen glucogeen en glucagon?
    Docent Biologie Thimo: Glucose wordt in de lever en in de skelet spieren omgezet in glycogeen als er in het bloed een hogere concentratie glucose is dan gewenst (bv net na een maaltijd). Glycogeen is niets anders dan een lange ketting (polymeer) van glucose moleculen. Het voordeel daarvan is dat glycogeen geen effect heeft op de osmotische waarde van een cel, glucose heeft dat wel. De omzetting van glucose in glycogeen gebeurt onder invloed van het hormoon insuline (dit bevordert de opname van glucose uit het bloed door lever- en spiercellen en de omzetting van glucose in glycogeen in die cellen). Insuline wordt door de alvleesklier geproduceerd. Glucagon is ook een door de alvleesklier geproduceerd hormoon en dat doet precies het omgekeerde. Zie ook: https://www.bioplek.org/ani... 

6:10 Opmerking van Luuke
Hoe regelt een celkern alles in de cel? - VMBO T
    Docent Biologie Stefan: Dat doet de cel door van bepaalde stukken DNA 'kopietjes' te maken in de vorm van mRNA en die naar buiten te sturen: die fragmenten mRNA worden vervolgens omgezet naar eiwitten. Die eiwitten doen vervolgens van alles binnen en buiten de cel. 

6:11 Opmerking van Hw- havo
Hallo
    Docent Biologie Stefan: hoi 

6:11 Opmerking van Hw- havo
Moet je biologie voor een groot deel uit je hoofd leren?
    Docent Biologie Stefan: Ik zou zeker een paar dingen stampen. Verder vooral zorgen dat je BINAS veel gebruikt zodat je weet wat je daarin op kunt zoeken. Uit je hoofd leren: formule fotosynthese, formule van verbranding (dissimilatie) met zuurstof en verbranding zonder zuurstof. Verder is het natuurlijk handig als je al veel uit je hoofd weet; scheelt veel zoektijd. Met name definities van biologische begrippen zijn handig om te leren. Die zoek je niet zomaar op in BINAS. Zie weer de eindexamensyllabus om erachter te komen welke biologische begrippen je moet weten. 

6:14 Opmerking van Luuke
Hoe moet je een organisme determineren? - VMBO- T
    Docent Biologie Stefan: Ik ben zelf niet zo bekend met VMBO eindexamenprogramma, maar het lijkt me dat je een determinatiekaart of schema krijgt waar je telkens een keuze krijgt uit twee antwoorden. Elk antwoord leidt weer naar een nieuwe ja/nee vraag. Zo werkt het in ieder geval wel voor planten die je determineert (met bijvoorbeeld de FLORA van Heukels) 

6:14 Opmerking van anouk havo
is de samenvatting van de examenstof op bioplek.org een goede samenvatting om te leren/lezen?
    Docent Biologie Thimo: Ja, maar gebruik hem vooral om te bekijken of je alle stof kent en geoefend hebt. Hij is namelijk heel erg compact. Maar wel betrouwbaar. 

6:15 Opmerking van anouk havo
ik had nog niet geleerd voor biologie en heb een oud examen gemaakt en ik had en 5,5 is dit een beetje oke?
    Docent Biologie Thimo: Dat is een mooi begin. Dat betekent dat je kunt vertrouwen op wat je de afgelopen jaren al geleerd hebt. Maar het betekent ook dat er nog veel meer in zit! Dus nog veel meer examens oefenen en de stof die je moeilijk vindt bestuderen uit je boek, mbv bioplek en/of youtube (zoek dan het kanaal van Stefan Rutenfrans op) 

6:16 Opmerking van Kim VMBO-T
wat is er anders aan een levensloop dan aan een levenscyclus?
    Docent Biologie Stefan: Okee, ik heb een dejavu hier... 

    Docent Biologie Stefan: De levenscyclus focust erop dat het leven erop uit is om nieuw leven te maken: geboren worden, geslachtsrijp worden, nakomelingen maken, doel bereikt. Eventueel nog even doorleven om nakomelingen grootste kans op overleven te geven. Levensloop focust denk ik op alle fasen binnen 1 organisme. Vaag he? Ik denk niet dat het zo belangrijk is om het verschil te kunnen benoemen. 

6:17 Opmerking van Herth VWO
Wat is worteldruk?
    Docent Biologie Thimo: Wortels van planten nemen middels actief transport mineralen op uit de bodem. Daardoor bouwt zich in de weefsels rondom de vaten een hoge osmotische waarde op (dit geldt overigens niet voor alle planten, maar wel voor veel). Als die osmotische waarde hoger is dan het vocht in de bodem zal de plant water uit de bodem gaan opnemen en zal er dus een waterstroom richting de bladeren plaatsvinden. Dat is worteldruk. 

    Docent Biologie Thimo: Het is overigens maar een zeer klein deel van wat de waterstroom richting de bladeren veroorzaakt. Het leeuwendeel wordt veroorzaakt doordat bladeren water verdampen! 

6:18 Opmerking van Rebecca
Ik heb een probleem met het hoofdstuk van de erfelijkheid, ik snap er helemaal niks van en heb al verschillende video's op youtube gekeken, hebben jullie misschien tips? ik doe vmbo.
    Docent Biologie Stefan: Hoi, Kijk mijn video's: https://www.youtube.com/pla... Kost wel wat tijd... 

6:20 Opmerking van Luuke
Bedankt voor de antwoorden. Met welke letters wordt een intermediair genotype aangegeven?
    Docent Biologie Stefan: Kan op heel veel verschillende manieren. Doen ze ook op het examen. Wat ze allemaal gemeen hebben: als het ene allel 'afgekort wordt' met een hoofdletter, is het andere allel dat ook. Is de ene een kleine, dan de andere ook. Daarmee geven ze aan dat beide allelen 'even sterk' zijn. 

6:20 Opmerking van Laura vmbo k
ik had een vraagje waar kan je goed oefenen voor biologiee
    Docent Biologie Stefan: Ik zou gewoon eindexamenvragen maken. Zijn er geen eindexamenbundels voor biologie voor VMBO? 

6:21 Opmerking van Laura vmbo k
ik ben mijn boek kwijt boek 4b wat moet ik nu doen :(( na de vakantie gelijk examen
    Docent Biologie Thimo: Kopieren van vrienden! 

6:22 Opmerking van anouk havo
wat is precies X-chromosomaal en autosomaal?
    Docent Biologie Thimo: X-chromosomaal slaat op eigenschappen (genen!) die op het X-chromosoom liggen. Autosomaal slaat op eigenschappen (genen) die niet op een van de geslachtschromosomen liggen. 

6:22 Opmerking van Nina, havo
Ik snap het begrip selectiedruk niet goed. Ik snap het niet zoals het wordt uitgelegd in mijn biologie boek.
    Docent Biologie Stefan: Selectiedruk: de invloed die de natuur uitoefent op de overlevingskans. Als omstandigheden lastig zijn om in te overleven, dan is de selectiedruk groot. 

6:24 Opmerking van Laura vmbo k
ik snp het niet van de darmvlokken
    Docent Biologie Stefan: Darmvlokken zijn samen met darmplooien en microvilli manieren van de darm om het oppervlak te vergroten. Dat draagt dus bij aan een snellere vertering 

    Docent Biologie Stefan: En een betere opname van alle voedingsstoffen. 

6:25 Opmerking van Herth VWO
Bedankt voor alle antwoorden!! Ik vroeg me ook af wat het verschil tussen bovendruk en onderdruk precies is en hoe je dat meet met een bloeddrukmeter, wat er dan met de (slag)aders gebeurt en zo.
    Docent Biologie Thimo: Bovendruk is de druk in je slagaders als je hart het bloed erin pompt (je hart is dan in de systole). Onderdruk is de druk als er geen bloed wordt in gepompt wordt (de pauze in je hartslag ahw, de diastole). Bovendruk wordt gemeten doordat een bloedrukmeter de bloedvaten eerst even helemaal dicht drukt en vervolgens wordt de druk van de bloeddrukmeter langzaam afgebouwd totdat er een kloppend gevoel in de slagader ontstaat. Dan wordt er weer bloed doorheen gepompt met de kracht die het hart tijdens de systole veroorzaakt, de bovendruk dus. De onderdruk wordt gemeten als de bloedvaten helemaal weer openstaan. Dan is er geen "kloppen meer meetbaar in de slagader. 

6:27 Opmerking van anouk havo
gedrag hoef je toch niet te leren?
    Docent Biologie Stefan: Volgens mij ook niet. Kan je voor de zekerheid checken in de eindexamensyllabus op examenblad.nl 

6:29 Docent Biologie Stefan
 Vragen? Anyone?
6:30 Opmerking van ERIC VWO
Hallo wat is het verschil tussen mrna en trna en hoe weet je of enkelstrengs of dubbelstreng dna te maken heb ? mijn lerares zeg dat je met logisch nadenken al ver kan komen omdat het ook een deel inzicht is klop dat ?
    Docent Biologie Thimo: mRNA (meesenger RNA) draagt de info van een gen (gekopieerd van het DNA) vanuit de celkern naar het cytoplasma alwaar het mRNA gebruikt wordt om op basis van de daarop liggende code een eiwit te maken. tRNA brengt de aminozuren (bouwstenen van eiwitten) naar de plek waar een eiwit gebouwd wordt. Bekijk deze maar even: https://www.bioplek.org/ani... en deze met algemene info over DNA: https://www.bioplek.org/ani... En over dat logisch nadenken: daar heeft je lerares gelijk in 

6:30 Opmerking van Anoniem
Wat is een gradiŽntecosysteem precies?
    Docent Biologie Stefan: Ecosysteem met geleidelijke veranderingen van soortensamenstelling en milieufactoren dat zorgt voor grote biodiversiteit. 

6:32 Opmerking van Luuke
Ik ben van 3 Havo naar 4 vmbo T gegaan, Dus vorig jaar heb ik geen biologie gehad en moet ik nu zelfstudie doen. Ik ben hier hard mee bezig maar wat is echt een goede manier om dit te kunnen doen?
    Docent Biologie Stefan: Ik zou in dit stadium gaan voor het boekje Samengevat. Is dat er ook voor het VMBO? Dan kan je ook wel een oude versie nemen. Wel even checken of het eindexamenpogramma hetzelfde is dit jaar. Je hebt nu niet meer de tijd om de tekstboeken van A tot Z door te nemen. Dat zou nog beter zijn. Maar in geval van nood dus: Samengevat. 

6:33 Opmerking van VWO
mijn vragen komen niet aan?
    Menno: Jawel, ze waren alleen nog niet aan de beurt! 

6:33 Opmerking van VWO
Wat is ook al weeer het verschil tussen immuniteit en resistentie? Resistentie kan via DNA over worden gedragen, maar het gaat ook anders in zijn werking toch?
    Docent Biologie Thimo: Bij immuniteit heb je een weerstand opgebouwd tegen ziekteverwekkers. Bij resistentie ben je (als organisme) niet meer (of minder) vatbaar voor chemische stoffen. 

    Docent Biologie Thimo: Resistentie kan alleen maar via DNA worden overgedragen 

6:34 Opmerking van Laura vmbo k
ik snap de kleppenstand niet van het hart
    Docent Biologie Stefan: Mag je voor VMBO examen een BINAS gebruiken? Daar zou het in moeten staan. Als de kamer samentrekt, slaan de hartkleppen dicht en gaan de halvemaanvormige kleppen (die liggen tussen kamers en slagaders) open. Als de kamers ontspannen, slaan de halvemaanvormige kleppen dicht. Als de boezems samentrekken, gaan de hartkleppen open. 

6:35 Opmerking van VWO
Gaat translatie als enige wel van 5' naar 3' en transcriptie en replicatie van 3'naar 5'?
    Docent Biologie Thimo: Klopt! 

6:36 Opmerking van Anouk havo
Hoe zit het met hout- en bastvaten? En staat dat ergens in BINAS?
    Docent Biologie Stefan: Houtvaten transporteren stoffen vanuit de wortels naar boven. Bastvaten transporteren producten van de fotosynthese vanuit de bladeren naar de rest van de plant (kan naar boven en naar beneden zijn). In BINAS: 91. Ook handig om te weten: Houtvaten = Xyleem. Bastvaten = Floeem 

6:37 Opmerking van VWO
Wat zijn gliacellen? Waarvan verschillen ze of komen ze overeen met neuronen?
    Docent Biologie Thimo: Gliacellen zijn als het ware ondersteunende cellen in je hersenen. Het zijn geen neuronen. Er zijn verschillende. Ze hebben bijvoorbeeld een functie bij het ontgiften, bij het weerbaar zijn tegen ziekteverwekkers, bij het recyclen van neurotransmitters, bij het beter laten geleiden van impulsen door een isolerende laag rondom axonen te maken (vergelijkbaar met de cellen van Schwann die een myeline laag rondom de axonen in je perifere zenuwstelsel maken). 

6:39 Opmerking van Laura vmbo k
vmbo heeft geen BINAS
    Docent Biologie Stefan: Als jullie helemaal geen informatieboekje mogen gebruiken, zou ik uit mijn hoofd leren wat ik net schreef. 

6:40 Opmerking van Anoniem
Wanneer treedt secundaire successie op? Na kappen van een regenwoud waait de (kleine) humuslaag makkelijk weg, waardoor de successie weer van vooraf aan moet beginnen. Maar wanneer treedt secundaire successie dan wel op? (VWO)
    Docent Biologie Thimo: Secundaire successie gebeurd na een verstoring van een ecosysteem waarbij de humuslaag niet verdwijnt. Bijvoorbeeld bij een bosbrand. In zo'n situatie kan er nog gebruik gemaakt worden van de zaden die in de grond aanwezig zijn en hoeft er niet helemaal teruggegaan worden naar een pioniersstadium. 

6:42 Docent Biologie Stefan
 Nog meer VMBO/HAVO vragen, Menno?
6:42 Opmerking van Sarah
hallo
6:42 Opmerking van Sarah
Kunt u mitose en meiose uitleggen
    Docent Biologie Stefan: Mitose: het proces van celdeling waarbij je uit bent op kopietjes van bestaande cellen. Zo groei je, en vervang je dode cellen. Meiose: het proces waarbij je geslachtscellen maakt. Waarbij je altijd uitkomt op cellen met de helft van het normale aantal chromosomen. Logisch, want een geslachtscel smelt samen met een andere geslachtscel, waardoor je weer op het normale aantal uitkomt. 

    Docent Biologie Stefan: Zie ook: https://www.youtube.com/wat... 

6:43 Opmerking van VWO
Replicatie hoef je niet te kennen toch?
    Docent Biologie Thimo: Doe maar gewoon wel. 

6:43 Opmerking van VWO
Nee, replicatie hoeft niet
    Docent Biologie Thimo: Doe maar gewoon wel..... 

6:44 Opmerking van Jara-VWO
Wat is precies het verschil tussen recombinatie en crossing-over?
    Docent Biologie Thimo: Recombinatie is het "shuffelen" van de chromosomen paren wat ontstaat gedurende de meiose. Crossing over is het uitwisselen van stukken chromosomen in meiose 1. Dat is echt "knip-en-plak-werk" 

6:45 Opmerking van Luuke
Hoe kun je het begrip 'cel' uitleggen?
    Docent Biologie Stefan: De kleinste eenheid van leven? 

6:46 Opmerking van Herth VWO
Wat is het hormoonreceptorcomplex en wat zijn second messengers, en wat zorgt ervoor dat een stof wel of niet met een van die twee een cel binnenkomt?
    Docent Biologie Thimo: Een hormoonreceptor complex is niets anders dan een receptor in de membraan van een cel (hij steekt er dus doorheen en heeft een deel aan de buitenkant en een deel aan de binnenkant zitten) waar het bijbehorende hormoon aan gebonden is. Door deze binding ontstaat er een verandering in het receptormolecuul waardoor er binnen in de cel iets gebeurd. Second messenger moleculen zijn moleculen die het signaal als het ware overnemen en de verdere afhandeling in de cel verzorgen. 

6:46 Opmerking van Jara-VWO
Ik snap de termen oxidatie en reductie niet helemaal in de context van pyrodruivenzuur? Naar mijn worden deze termen namelijk anders gebruikt dan in de scheikunde.
    Docent Biologie Stefan: Het zijn toch echt wel dezelfde reacties, bij Sk of Bi. Bij bio zijn ze misschien iets meer 'kort door de bocht' of 'samengevat'. 

6:49 Opmerking van Jara-VWO
En wat moeten we precies weten over de zwangerschap? Is het belangrijk om elk detail te weten dus hoe uiteindelijk het embryo gevormd wordt of gaat het meer om dat je weet wat de invloed van de hormonen precies is?
    Docent Biologie Thimo: Nee, je hoeft niet elk detail te weten. Wel handig om de terugkoppelingsmechanismen van de hormonen te weten /begrijpen 

6:50 Opmerking van S - VWO
In hoeverre moet je begrippen als eutrofiŽring kunnen toepassen en kennen?
    Docent Biologie Stefan: Je moet het begrip kennen: Eutrofiering: een overschot aan meststoffen in oppervlaktewater. Thimo pakt op 

    Docent Biologie Thimo: Advies: leer dit uit je hoofd! Het komt regelmatig terug op een examen. Kijk even in wat examens terug van de afgelopen jaren, dan kom je het wel tegen. 

    Docent Biologie Stefan: In BINAS vind je ook de stikstofkringloop. Heb je vaak nodig bij vragen over eutrofiering. 

6:51 Opmerking van Luuke
Wat is mRNA, dit hoeven wij niet te weten maar staat wel in een van de uitleggen hierboven.
    Docent Biologie Stefan: mRNA = Messenger RNA. Oftewel: Boodschapper RNA. Het zorgt ervoor dat DNA omgezet kan worden in eiwitten (samen met Transfer RNA). 

6:52 Opmerking van VWO
Kan ik ook vragen stellen over een bepaalde opgaven als ik er een foto bij stuur? Of is dat niet mogelijk
    Docent Biologie Thimo: Dat is te tijdrovend en gaat ten koste van andere leerlingen die ook vragen willen stellen. Ik zou dat met je eigen bio docent doen. 

6:54 Opmerking van Jara - VWO
Is het geŲxideerde deeltje dan het deeltje dat zijn elektronen heeft afgestaan aan pyrodruivenzuur of dat elektronen heeft gekregen van pyrodruivenzuur?
    Docent Biologie Thimo: Je gaat voor je examen biologie te diep er op in! Kijk dit filmpje eens over de dissimilatie van glucose, dan weet je voldoende: https://www.youtube.com/wat... 

6:56 Opmerking van S - VWO
Ah oke bedankt. Ja ik zie het inderdaad terugkomen in de kringlopen, maar wat betekenen daar de pijltjes met een vierkantje? Betekent dat dat het als vervuiling buiten de kringloop terechtkomt?
    Docent Biologie Thimo: Zie de legenda.... Het verlaat dus (deels) de kringloop 

6:58 Opmerking van Luuke
Hoe worden planten aangepast aan het milieu?
    Docent Biologie Stefan: Planten passen hun bouw aan aan het milieu. Is er weinig water, dan investeren ze in een uitgebreid wortelstelsel. Is er weinig licht, dan investeren ze in bladeren met veel oppervlak, maar weinig dikte, etc. 

6:58 Opmerking van VWO
En moet je ook gekoppelde overerving kunnen (met dat deelstreepje) en hoe werkt dat dan?
    Docent Biologie Thimo: Jazeker. Kijk hier eens naar: http://olo.twenteacademy.nl... 

6:58 Opmerking van Luuke
Hoe wordt gedrag veroorzaakt? VMBO T (hierbij moet je gedrag wel kennen)
    Docent Biologie Stefan: Gedrag is een optelsom van interne en externe prikkels (samengevat als motivatie). 

6:59 Opmerking van Jara - VWO
Oke, dankjulliewel voor jullie tijd en antwoorden!!
6:59 Opmerking van S - VWO
En celdeling hoeven we niet te kennen toch?
    Docent Biologie Thimo: Nee officieel hoef je de mitose niet te kennen. Maar ik adviseer om het toch even te bestuderen (zoek ook even op in je BINAS). Het wordt stiekum door de mensen die de examens maken wel eens gerekend tot de voorkennis die je geacht wordt te kennen. 

7:01 Opmerking van VWO
Is functie van zintuigcellen nou enkel om een prikkel om te zetten naar een impuls wat een zenuwcel dan weer kan ontvangen en verzenden naar bijvoorbeeld de hersenen..? doet een zintuigcel nog meer..?
    Docent Biologie Thimo: Heel kort door de bocht komt het daar inderdaad op neer. 

    Docent Biologie Thimo: Het nut daarvan is dat je informatie uit de omgeving kan verwerken en daardoor er op kan reageren indien noodzakelijk / gewenst 

7:02 Opmerking van VWO
Hoi, moet je voor het examen ook rekenvragen maken want ik ben ze niet tegengekomen in de samengevat? En wat voor soort vragen zijn het dan?
    Docent Biologie Thimo: Bij erfelijkheidsvraagstukken en bij het Hardy Weinberg evenwicht (die laatste komt niet vaak voor, de eerste zeker wel) Oefen mbv je examenbundel. 

7:02 Opmerking van Jasmijn VWO
Hallo moet je de meso fase en interfase etc kennen ? en wanneer wordt nad nadh ? is het mogelijk om een 8,5 te halen me docent gaf me niet veel kans ze zij zelf mij lukt het met moeite
    Docent Biologie Stefan: Je gaat gewoon een tien halen! 

    Docent Biologie Thimo: Advies: bestudeer de mitose en de meiose gewoon wel. Zoek ook op in je Binas. Kijk dit filmpje eens over de dissimilatie van glucose, kom je ook een vb tegen waarin NAD+ wordt omgezet in NADH: https://www.youtube.com/wat... Natuurlijk kun je een 8,5 halen, gewoon proberen! Hard leren, veel examens oefenen. 

7:04 Opmerking van NVWO
Moet je iets met osmostische waardes uitrekenen?
    Docent Biologie Thimo: Nope 

7:06 Opmerking van Luuke
Super bedankt voor het beantwoorden van mijn vragen en voor jullie tijd!
    Docent Biologie Thimo: graag gedaan 

7:06 Opmerking van S - VWO
Bedankt voor jullie hulp!
    Docent Biologie Thimo: graag gedaan 

7:06 Opmerking van Herth VWO
Thimo, heel erg bedankt voor het beantwoorden van mijn vragen!
    Docent Biologie Thimo: graag gedaan 

7:06 Menno
 Dit waren de laatste vragen
7:06 Docent Biologie Stefan
 Geen dank mensen! Veel succes met het leren voor het examen!
7:06 Menno
 Thimo & Stefan, bedankt voor de hulp!
7:07 Docent Biologie Stefan
 Menno, ook bedankt!
En tot volgend jaar zou ik zeggen.
    Menno: Yes! 

7:07 Docent Biologie Thimo
 Succes allemaal!
7:07 Menno
 Iedereen succes met Biologie!
Bereken je voorlopige cijfer

Oude examens

Jaar / tijdvak
bestanden
2019 / tijdvak 2 antwoorden
opgaven
uitwerkbijlage
2019 / tijdvak 1 antwoorden
opgaven
uitwerkbijlage
2018 / tijdvak 2 antwoorden
opgaven
uitwerkbijlage
2018 / tijdvak 1 antwoorden
opgaven
uitwerkbijlage
2016 / tijdvak 2 antwoorden
opgaven
2016 / tijdvak 1 antwoorden
opgaven
2015 / tijdvak 2 antwoorden
opgaven
2015 / tijdvak 1 antwoorden
opgaven
2014 / tijdvak 2 antwoorden
opgaven
uitwerkbijlage
2014 / tijdvak 1 antwoorden
opgaven
2013 / tijdvak 2 antwoorden
opgaven
2013 / tijdvak 1 antwoorden
opgaven
uitwerkbijlage