Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Eindexamen economie
havo

Video

Examenserie: Economie

Video

Examenserie: Economie havo

Video

Examentips Economie Havo en Vwo

Examenchat Economie

6:46 Menno
 Welkom bij de examenchat Economie
6:46 Frank Economie
 He Menno. Thanx.
6:47 Frank Economie
 Ga nog ff koffie zetten en dan ben ik er klaar voor.
    Menno: Is goed! 

6:53 Frank Economie
 Beam me up scotty. I'm ready :)
6:56 Menno
 All right, dan gaan we van start!
6:56 Opmerking van Fardosa
Ik heb een vraag voor het Vmbo tol examen. Wat word er bedoeld met de lonenzcurve? Is er al bekend hoeveel vragen het economie examen tl heeft?
6:58 Frank Economie
 Hallo Fardosa. De Lorenzcurve zegt iets over de inkomensverschillen tussen arm en rijk. Check dit filmpje even: https://www.youtube.com/wat...

Aantal vragen is bekend. Staat mogelijk op examenblad.nl. Kan ik je nu even niet zeggen. Vergelijkbaar met oude examens.

Succes!
    Menno: Frank, kun je met de reply (pijltje) knop antwoorden? Dat maakt het wat overzichtelijker 

6:59 Opmerking van Madelief HAVO
Kunt u mij het verschil geven van primair inkomen en bruto inkomen
    Frank Economie: Primair inkomen = loon + pacht + rente + winst Bruto inkomen is meestal (alleen) je bruto loon. In beide gevallen moeten de belastingen er nog af. Check even deze les: https://www.youtube.com/wat... Dat is een van de eerste lessen die ik online heb gezet, maar dekt nog steeds de lading. Hopelijk zo duidelijker. Succes! 

7:02 Opmerking van Mohamed Havo
Mijn vraag is of het schema van Fisher ook in de eindexamens havo economie voorkomt?
    Frank Economie: Het schema van Fisher? Wat bedoel je? Bedoel je de verkeersvergelijking? 

7:03 Opmerking van Amber
Hoi! Ik ben niet zo goed in het verbanden leggen tussen begrippen en oorzaken. Bijvoorbeeld bij vragen: 'Leg uit hoe dit leidt tot dat.' Heeft u tips voor mij hoe ik die het beste kan aanpakken/leren/oefenen?
    Frank Economie: Daar heb ik een tip over gemaakt: https://www.youtube.com/wat... Als je op Youtube kijkt kun je een afspeellijst met al m'n tips terugzien: https://www.youtube.com/cha... Of m'n online training: http://www.economie-academy... Succes! 

7:05 Opmerking van Mohamed Havo
Ja, de verkeersvergelijking, vergeten bij te zetten...
    Frank Economie: De verkeersvergelijking zit in het examenprogramma van de Havo. Hier de link naar een online les hierover: https://www.youtube.com/wat... Check ook even deze les over inflatie, want daarvan moet je zeker de oorzaken goed op een rij hebben: https://www.youtube.com/wat... Succes met je voorbereidingen! Grtn, Frank 

7:07 Opmerking van Madelief HAVO
Kunt u mij het begrip marktfalen uitleggen
    Frank Economie: hallo Madelief, de naam zegt het al. Dat is een falen van de markt. De overheid gaat dan ingrijpen. Een voorbeeld is het minimumloon op de arbeidsmarkt. Anders worden voor sommige mensen (met weinig opleiding) de lonen te laag om van de leven. Ik heb daar een online les over gemaakt: https://youtu.be/Rv4EOOuMp7o Hopelijk zo duidelijk. Succes. 

7:10 Opmerking van Merel (VWO)
Is het belangrijk de verschillende soorten verzekeringen/verzekeringswetten te kennen?
    Frank Economie: Je moet wel wat afkortingen weten (AOW bijvoorbeeld , haha), maar ze zullen niet vragen, waar staat de afkorting AWBZ voor. Ze kunnen wel vragen of er bij een bepaalde wet sprake is van het omslagstelsel of kapitaaldekkingsstelsel. Meer toepassen in plaats van reproductie. Hier een les over sociale zekerheid met de belangrijkste begrippen: https://www.youtube.com/wat... Ook waardevast en welvaartsvast moet je kennen. Duidelijker zo? Succes. 

7:13 Opmerking van iris vmbo tl
hoe kan je het beste de tertaire en quartaire sector onderscheiden van elkaar?
    Frank Economie: Tertaire is zakelijke dienstverlening (zoals banken, taxi's, transportbedrijven etc). Die willen winst maken. Quartaire is niet zakelijke dienstverlening geleverd door de overheid. Die hebben niet als doel om winst te maken. De overheid heeft bv als doel dat iets goed geregeld is (onderwijs) of dat iedereen er gebruik van kan maken (zorg bv). Grtn en succes, Frank 

7:15 Opmerking van HAVO
Is het handiger om te gaan leren/stampen, of te gaan oefenen met oude examens? wat is volgens U effectiever?
    Frank Economie: M'n training doen: http://www.economie-academy... Of anders: oefenen met examens en dan als je iets niet begrijpt het opzoeken (de theorie). Moeilijke is wel dat er meerdere antwoorden mogelijk zijn, dus het correctievoorschrift is niet altijd leidend. OK? Groeten, Frank 

7:17 Opmerking van Mexy Havo
Goedenavond! Wat is de human development index en groen bbp?
    Frank Economie: Hallo Mexy. Je kan de welvaart van een land op verschillende manieren bepalen. Puur op basis van de cijfers (het BBP bv, dus hoeveel er wordt geproduceerd), maar dat zegt nog niet alles. De human development index en groen BBP kijken op een andere manier naar welvaart, dus ook naar scholingsgraad en levensduur. Dit is wel een leuk filmpje erover (wel in Engels): https://www.youtube.com/wat... Succes. 

7:20 Opmerking van Guest
Kunt u het verschil uitleggen tussen kapitaalexport en kapitaalimport? En bij welke is er vraag naar de euro (vanuit NL bekeken) en bij welke aanbod van de euro?
    Frank Economie: De naam zegt het letterlijk. Kapitaalimport is de import van kapitaal. Dus vanuit Nederland gezien gaan mensen uit Amerika bv geld in Nederlandse bedrijven investeren. Dan is er sprake van import van kapitaal. Export is wanneer een Nederlands pensioenfonds bv in een Amerikaans bedrijf investeert. Kapitaalimport en export heeft natuurlijk invloed op aanbod en vraag euro, want als een Amerikaan in NL wil investeren moet hij $ naar € omwisselen en neemt de aanbod van $ toe en de vraag naar de € toe. Ok? 

7:23 Opmerking van Isa HAVO
Is de europese unie/monetaire unie etc erg belangrijk? Ik heb oefenexamens gemaakt en er stond niet een keer iets over de europese unie ofzo...
    Frank Economie: Dat moet je wel weten. Vooral dat EU gaat over een gemeenschappelijke markt en vrij verkeer van kapitaal en arbeid en dat de EMU de landen zijn die de EURO als munt gebruiken. Niet alle EU landen horen bij de EMU. Je moet ook zeker weten wat er bedoeld wordt met monetair beleid en dat de ECB dat doet. Duidelijk? Groeten en succes, Frank 

7:25 Opmerking van iris vmbo tl
Hoe bereken je het belastbaar vermogen?
    Frank Economie: Vermogen of inkomen? 

7:25 Opmerking van Milan
Hoi. heeft u wat tips van dingen die ik zeker moet kunnen voor mijn examen? Zoals dingen die zeker voorkomen in het examen(havo) en die altijd wel handig zijn om te weten? Mvg
    Frank Economie: Milan. Check deze afspeellijst met 10 tips die zeker belangrijk zijn: https://www.youtube.com/pla... Succes. Groeten, Frank 

7:26 Opmerking van iris vmbo tl
het belastbaar vermogen van je inkomen
    Frank Economie: Heb je het dan over Box 1 of Box 3? 

7:28 Opmerking van iris vmbo tl
het belatbaar vermogen van je inkomen over box 1
    Frank Economie: Dat is het belastbaar inkomen (niet vermogen, dat zijn je bezittingen - schulden). Dat wordt uitgelegd in de volgende online les: https://www.youtube.com/wat... Maak niet de fout dat je aftrekposten en heffingskortingen door elkaar haalt. Dat gaat vaak fout. Succes. 

7:30 Opmerking van Mohamed Havo
Hoe komt het staatsschuld van een land tot stand? Wat zijn de oorzaken?
    Frank Economie: Mo. Verplaats je in de situatie. Hoe kom jij aan een schuld, wat is er dan aan de hand? Je hebt eerder teveel geld uitgegeven dan binnengekregen. Zo is dat ook bij de overheid. Die hebben een schuld opgebouwd omdat ze bijna altijd in een jaar meer geld uitgeven dan dat er aan belastingen binnenkomt. check deze even: https://www.youtube.com/wat... Succes. 

7:32 Opmerking van Fardosa
Hoe bereken ik de importquotum en exportquotum uit?
    Frank Economie: bedoel je importQUOTUM of importQUOTE? dat maakt namelijk nogal wat uit. 

7:33 Opmerking van Alexandra HAVO
hoi! Is het belangrijk om alle elasticiteit formules uit je hoofd te kennen met de bijbehorende regels, of moet ik niet al te veel tijd hierin steken? Zo ja, hoe kan ik dit het beste aanpakken?
    Frank Economie: Die moet je kennen. Begin met die van de prijselasticiteit van de vraag. Als je die weet kan je die andere er wel van afleiden. Als je even vergeten bent of je de procentuele verandering van de afzet (van Qv) moet delen door de procentuele verandering van de prijs , of andersom .... dan moet je maar denken aan die hamburger van de MacDonalds: de QuarterPounder. Dus Qv / P Heb je hem? Check nog even zeker deze les: https://www.youtube.com/wat... En deze tip: https://www.youtube.com/wat... Succes. 

7:36 Opmerking van Michiel
Ben je verplicht om begrippen zoals 'secundaire arbeidsvoorwaarden' en 'Maatschappelijk verantwoord produceren' te kennen en toe te kunnen passen?
    Frank Economie: Wordt volgens mij niet direct gevraagd (dus geen definitie), overigens wel handig om dit als basiskennis te weten. Dus in de vorm van toepassen zou kunnen. Succes Michiel. Grtn, Frank 

7:38 Opmerking van Rachel VWO
Wanneer moet je bij wisselkoersen bij intervenieren meer valuta gaan aanbieden en wanneer moet je valuta gaan opkopen.
    Frank Economie: De koers van een valuta wordt bepaalde door vraag en aanbod. Als de koers de laag dreigt te worden moet je dus de vraag stimuleren (dus die valuta opkopen als centrale bank), wordt de koers te hoog, dan verkopen (dus aanbod vergroten) , zodat de prijs )= de wisselkoers_) weer gaat dalen. Hier nog even een lesje over wisselkoersen: https://www.youtube.com/wat... OK, duidelijker? Succes! 

7:40 Opmerking van merel
Is het belangrijk de verschillende marktvormen zoals volledige mededinging te kennen voor de havo?
    Frank Economie: Merel, zeker! Dat is basiskennis. Check deze les: https://www.youtube.com/wat... 

7:41 Opmerking van Hannah (vmbo-tl)
Wat is het verschil tussen conjuncturele werkloosheid en Structurele werkloosheid?
    Frank Economie: Hannah. Ze hebben een andere oorzaak. Conjuncturele werkloosheid ontstaat omdat er te weinig geld besteed wordt (bijvoorbeeld: er worden te weinig nieuwe TV's gekocht), dan worden de mensen in de TV fabrieken ontslagen. Gaat het weer beter met de verkoop van TV's, dan worden die mensen weer aangenomen. Structurele werkloosheid ontstaat omdat mensen bv vervangen worden door machines of omdat de werklozen niet de juiste kennis en ervaring hebben om een vacature te vervullen. Er is bv een bakker werkloos, maar er wordt een slager gevraagd. Succes. grtn, Frank 

7:44 Opmerking van Dorris Havo
Ik snap de betalingsbalans niet zo goed. Wat is de kapitaalrekening? En wat is het verschil tussen de goederenrekening en de primairerekening ?
    Frank Economie: Dorris. Check deze les even: https://www.youtube.com/wat... daarin wordt het meeste over de betalingsbalans wel uitgelegd. Succes. grtn, Frank 

7:45 Opmerking van Destiny VMBO
Hoe bereken je de belasting in box 3 en hoe bereken je de totale belasting in box 1
    Frank Economie: Destiny, check deze les even: https://www.youtube.com/wat... Dat is een les voor de havo, maar die kan je ook wel gebruiken. Je hoeft de getallen uit de les niet uit je hoofd te leren, als je maar weet hoe je het moet berekenen. 

7:47 Opmerking van iris vmbo tl
Moet je voor je examen een organigram of bedrijfstak kunnen maken?
    Frank Economie: Lijkt me meer M&O. Maar ik kan het je eerlijk gezegd niet 100% zeker zeggen. Check even Syllabus 2017 economie, vmbo op deze pagina: https://www.examenblad.nl/e... Daarin staat precies wat je moet kennen en kunnen. Succes. 

7:50 Opmerking van Amber
Klopt het dat het examen makkelijker is dan het schoolexamen, de normale toetsen? Heel veel mensen zeggen dat maar ik kan het me niet voor stellen..
    Frank Economie: Amber. Dat hangt van de school af, hoe moeilijk die de schoolexamens maken. gewoon je zo goed mogelijk voorbereiden. Als het meevalt is dat mooi meegenomen. groeten en succes, Frank 

7:51 Opmerking van Mohamed Havo
Komen er ook vragen over de prijselasticiteit van de vraag, kruislingse elasticiteit van de vraag en de inkomens elasticiteit van de vraag in de examen voor?
    Frank Economie: Ja. Dat kan. Check hier even de les over de inkomenselasticiteit: https://www.youtube.com/wat... Die van de prijselasticiteit heb ik eerder al in deze chat gezet. 

7:53 Opmerking van Hannah Baker (vmbo-tl)
Wanneer is er sprake van Nivellering?
    Frank Economie: Hannah. Als de verschillen in inkomen tussen arm en rijk in een land KLEINER worden. Duidelijk toch? Groeten, Frank PS: denivelleren is het tegenovergestelde :) 

7:54 Opmerking van Ik heb gehoord dat op het vmbo-ga er nieuwe stof is voor het examen. Kunt u misschien vertellen of dit heel belangrijk is of dat de andere stof belangrijker is?!
Vmbo-gt
    Frank Economie: Snap niet helemaal wat je bedoelt? Over welke nieuwe stof heb je het? 

7:55 Opmerking van Hannah Baker (vmbo-tl)
Wat is Assurantiebelasting?
    Frank Economie: Assurantiebelasting is belasting die je betaalt als je een verzekering afsluit. Zoek de vertaling van het Engelse woord " to assure" maar eens op. Grtn, Frank 

7:56 Opmerking van Alexandra HAVO
aanvulling op mijn vorige vraag: is het überhaupt verstandig om veel tijd te gaan steken in onthouden van alle formules?
    Frank Economie: Ja, wel handig. Check m'n website, daar kan je een gratis formulelijst downloaden: http://www.economie-academy... Die staat op deze pagina bij download de formulelijst. En schrijf een formule eerst gewoon op als je die moet gebruiken en ga dan in de bronnen van je examen zoeken naar de benodigde gegevens. Succes. 

7:59 Opmerking van kimberley+vmbo+gt
Er is dit jaar een nieuw boek gekomen. Hier staat de oude stof in maar ook nieuwe dingen die vorige jaren niet in het examen zaten!
    Frank Economie: Kimberly. ik weet niet welk boek je bedoelt. Om er zeker van te zijn -> Check deze pagina: https://www.examenblad.nl/e... daarop staat bij Syllabus 2017 precies wat je moet kennen en kunnen. OK? Groeten, Frank 

8:00 Opmerking van Havo
En als Nederland gaat lenen in het buitenland is dat dan kapitaalexport of kapitaalimport? Want dan hebben ze juist euro's nodig dus dan gaan ze hun eigen munt niet vragen, maar ook niet aanbieden. Hoe moet ik dit zien?
    Frank Economie: Als eerste : voorkom in dit soort vragen, en antwoorden op je examen zoveel mogelijk woorden als ze. Ik weet nu namelijk niet of je daar Nederland of het buitenland mee bedoelt. Check deze tip: https://www.youtube.com/wat... Als tweede: als de NL regering gaat lenen dan wordt er kapitaal in Nederland geimporteerd. Het kapitaal stroomt nederland in. Als de nederlandse regering later gaat aflossen stroomt dit geld weer Nederland uit en is er sprake van kapitaalexport. Follow the money! 

8:04 Opmerking van iris vmbo tl
wat is harmonisatie?
    Frank Economie: Iris. Dat er zaken worden afgesproken. Dus als bv belastingtarieven worden geharmoniseerd tussen landen binnen de EU, dan worden de belastingtarieven gelijk getrokken. Succes. Groeten, Frank 

8:05 Frank Economie
 Kan doorgaan tot kwart over .
    Menno: Uitstekend 

8:06 Opmerking van Mexy Havo
Heel erg bedankt! De langste vraag die ik heb voorbereid: Wat is het verband tussen een verandering van de rentestand en een koersverandering van aandelen, en het verband tussen een verandering van rentestand en een koersverandering van (vastrentende) obligaties? (Dit stond tussen de dingen die je volgens mijn economie docent moest weten voor het examen)
    Frank Economie: Mexy. Check deze les en start bij ongeveer 3 minuten, dan wordt het antwoord gegeven: https://www.youtube.com/wat... groeten, Frank 

8:08 Opmerking van Sam
Hoe kan ik het verschil tussen welvaartsvast en waardevast onthouden? Ik haal deze twee namelijk altijd door elkaar..
    Frank Economie: Bij een waardevaste uitkering blijft de koopkracht van je uitkering gelijk (behoud zijn waarde). De uitkering stijgt dus minimaal evenveel als de inflatie. Welvaartsvast is dan die andere ;) Dus dat de uitkeringen met de lonen meestijgt. Gewoon leren, kan het niet mooier maken voor je. Succes Sam. 

8:10 Opmerking van Mohamed Havo
wat is het netto national inkomen en product?
    Frank Economie: Mo, check ff deze les: https://www.youtube.com/wat... 

8:10 Frank Economie
 Doe je Havo of Vwo examen: check m'n online examentraining (begrijpelijke lessen, samenvattingen etc): https://www.youtube.com/wat...
8:11 Opmerking van Lisa VWO
Hoi, wat is precies de philips curve en wat moet je daar precies van weten/kunnen berekenen?
8:13 Frank Economie
 Lisa, dat is een macro economisch model , bedacht door meneer Phillips (niet van de TV's) die het verband weergeeft tussen werkeloosheid en inflatie. Vrij abstracte en dit jaar nieuwe examenstof voor het VWO. Check deze les even: https://youtu.be/mLsH8u7d-ng
8:14 Opmerking van Dorris Havo
Wat is het verschil tussen de kapitaalrekening, de goederenrekening en primaireinkomensrekening?
    Frank Economie: Dat zegt de naam al: op de kapitaalrekening staan geldstromen die met kapitaal te maken hebben (leningen en beleggingen) op de goederenrekening staan geldstromen die te maken hebben met de handel in goederen (import en export van goederen) op de primaire inkomensrekening staan geldstromen die te maken hebben met primaire inkomens. Dus als bv Wesley Sneijder in turkije voetbalt, maar zijn loon wordt op een NL rekening gestort, dan komt dat geld op de primaire inkomensrekening terecht. Het gaat immers om loon. Zo duidelijker? Groeten, Frank 

8:16 Menno
 De tijd zit erop
8:17 Opmerking van Amber
Dit is geen vraag, maar ik wou U even bedanken voor het beantwoorden van mijn vraag en voor de handige filmpjes! Bedankt.
8:17 Opmerking van Havo
Super bedankt Frank!
8:17 Menno
 Frank, bedankt voor je tijd en antwoorden!
    Frank Economie: Geen dank. Hier nog even de link naar m'n YouTube kanaal https://www.youtube.com/use... en website http://www.economie-academy.... Iedereen veel succes met de examens vanaf morgen! Groeten, Frank 

8:18 Menno
 Alle chats zijn terug te lezen op https://www.scholieren.com/...
8:18 Frank Economie
 Ok. Top. bedankt voor de positieve feedback. Meer lessen op m'n YouTube kanaal https://www.youtube.com/use...

of m'n website: http://www.economie-academy...

Succes met de voorbereidingen voor eco en de examens vanaf morgen. Jullie kunnen het! Groeten, Frank Economie
8:20 Menno
 Iedereen veel succes met de examens!
8:20 Opmerking van Merel (VWO)
Bedankt!
    Frank Economie: Geen dank, succes! 

Bereken je voorlopige cijfer

Oude examens

Jaar / tijdvak
bestanden
2019 / tijdvak 2 antwoorden
opgaven
bijlage
2019 / tijdvak 1 antwoorden
opgaven
bijlage
2018 / tijdvak 2 antwoorden
opgaven
bijlage
2018 / tijdvak 1 antwoorden
opgaven
bijlage
2016 / tijdvak 2 antwoorden
opgaven
bijlage
2016 / tijdvak 1 antwoorden
opgaven
bijlage
2015 / tijdvak 2 antwoorden
opgaven
bijlage
2015 / tijdvak 1 antwoorden
opgaven
bijlage
2014 / tijdvak 2 antwoorden
opgaven
bijlage
2014 / tijdvak 1 antwoorden
opgaven
bijlage
2013 / tijdvak 2 antwoorden
opgaven
uitwerkbijlage
2013 / tijdvak 1 antwoorden
opgaven