Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Eindexamen duits
havo

Video

Examenserie: Duits leesvaardigheid

Examenchat Duits

6:53 Menno
 Welkom bij de examenchat Duits! We beginnen om 19:00 uur
6:54 docentduitskoos
 Welkom allemaal!
6:57 Opmerking van VWO - J
Wat zou uw eerste tip/belangrijkste tip zijn voor leestoetsen?
6:59 docentduitskoos
 Onderstreep/arceer bij de antwoorden de werkwoorden en de zelfstandige naamwoorden.
7:00 Opmerking van Laura
Zijn er bepaalde trucjes om een Duitse tekst goed te maken?
7:01 Opmerking van Guest
Hoi!
7:01 docentduitskoos
 Trucs niet, maar je moet een een plan hebben om de vragen te maken. Er zijn zeven categorieŽn vragen die allemaal een eigen aanpak hebben. Die aanpak kun je leren en als je die aanpak structureel toepast, kun je het examen prima maken.
7:02 Opmerking van Gast niv: vmbo kader
Hoe kun je het best een Duitse leestoets voorbereiden en hoe kun je het best een examentekst aanpakken?
7:04 docentduitskoos
 Bij v,mbo zijn de teksten niet zo lang en de vragen zijn ook in de regel kort. Nooit de hele tekst lezen, maar alleen even de titel, plaatje bekijken en dan kijken waar vraag 1 begint. Dan weet je waar je inde tekst moet zoeken. Gebruik je arceerstift en onderstreep de trefwoorden en signaalwoorden. dan zit je goed!
7:04 Opmerking van VWO - J
Hoe kun je het beste voorbereiden op het eindexamen Duits?
7:05 Menno
 Kan iedereen zijn niveau bij zijn vraag vermelden? Dan weet Koos hoe hij de vraag moet beantwoorden!
7:05 docentduitskoos
 Geen hele examens maken. dat is verspilde tijd. je moet goed weten waar je sterke punten zijn en je zwakke punten. Ben je niet zo goed in het beantwoorden van de gatenteksten, dan moet je daar meer energie in steken. ben je wel redelijk in het maken van de mc-vragen dan kun je daar wat minder de boel onderhouden. Je moet dus tactisch en gericht oefenen.
7:05 Opmerking van Sanne
Ik heb een vraag over citeren. Stel ze vragen een bepaald woord uit een tekst die je moet citeren die bijvoorbeeld de toon van de tekst goed aangeeft. Is zo citeren dan goed: "woord" (regel ..) ?
7:06 docentduitskoos
 Ja. Ze vragen heel duidelijk naar een woord en dan moet je alleen het woord opschrijven.Dat woord is meestal een zelfstandig naamwoord trouwens.
7:07 Opmerking van J
Wat zou de eerste stap zijn tijdens het examen?
7:07 docentduitskoos
 Leg de tekst rechts neer en de vragen links. je leest altijd van links naar rechts en de tekst lees je het meest.
7:07 Opmerking van Laura
Kan ik beter de lijst met signaalwoorden leren of de lijst met de meest voorkomende woorden in examenteksten?
7:08 docentduitskoos
 Beter eerst signaalwoorden leren want voor de woorden heb je een woordenboek.
7:08 Opmerking van Guest
ik probeer me nu voor te bereiden het examen duits maar ik raak nu al moe va het lezen van de teksten. hoe kun je dit het beste aanpakken. Want heb echt geen idee hoe ik het moet leren
7:09 docentduitskoos
 Lees een alinea en zet achter elke punt een streep en arceer het eerste woord van de volgende zin,. Dat geeft al overzicht en structuur. je moet actief blijven.
7:10 Opmerking van Lala
Hoe pak ik vragen aan waarbij ik woorden in een gat in de tekt moet plaatsen
7:10 Opmerking van S vwo
Heb je tips voor gatenkaasteksten? Hoe kun je het best beginnen
7:11 docentduitskoos
 Bij gatenteksten ga je eerst de woorden opzoeken en je zet erbij of het positief of negatief is. Daarna ga je naar de tekst en je kijkt waar het gat zit. je leest die zin en de volgende zin want daarin staat in 80% van de gevallen het antwoord.
7:12 Opmerking van Sanne VWO
Maar het moet dus tussen " ? Ook bij meerdere woorden? En de regelnummers vermelden?
7:13 docentduitskoos
 Je kunt volstaan met het woord vermelden. Je hoeft geen haakjes of zo neer te zetten. het gaat vaak om een kernwoord.
7:13 Opmerking van S vwo
Hoe is de verhouding tussen de verschillende tekstsoorten op het examen
7:14 docentduitskoos
 Je krijgt meestal een twaalftal teksten over sociaal maatschappelijke onderwerpen. het examen dat jij gaat maken heeft 42 vragen en er zijn tien open vragen! Tja, weet je dat alvast!
7:14 Opmerking van Lars vwo
Hallo hoe kun je het een gaat tekst maken sommige zeggen eerste twee zinnen er voor en erna maar heb zelf meer het gevoel dat de de alinea zelf er de alinea ervoor meer zin heeft ? Waarom hebben de duitse examens altijd een lage n-term terwijl er vrij veel onvoldoendes (30%) vallen ? Men lerares zij vanwege dat leerlingen nu minder goed zijn in duits dan vroeger.
7:14 docentduitskoos
 Hall Lars,
7:16 docentduitskoos
 Ik heb net geantwoord hoe je een gatentekst zou kunnen aanpakken. geloof me, het antwoord staat er bijna altijd achter. Kom zondag naar SNEEK naar examentrainingfriesland.COM en ik leer je alle strategieŽn.
7:16 Opmerking van Lala
Weet u toevallig ook hoe het havo examen eruit ziet?
7:16 docentduitskoos
 De n-norm is laag omdat de examens goed te doen zijn. Je moet dus relatief veel goed hebben voor een redelijk cijfer.
7:17 docentduitskoos
 Ja, een beetje. Je krijgt ook 42 vragen en 14 open vragen. Zaterdag geef ik in SNEEK de training! Je bent welkom!
7:17 Opmerking van vmboTL
Je krijgt meestal een twaalftal teksten over sociaal maatschappelijke onderwerpen. het examen dat jij gaat maken heeft 42 vragen en er zijn tien open vragen! Tja, weet je dat alvast! gaat dit ook over het VMBO? TL)
7:18 docentduitskoos
 Nee. VMBO weet ik dat je veel korte teksten krijgt. Dat is in de lijn van vorig jaar. Dus twee tot drie vragen per tekst
7:18 Opmerking van S vwo
Mijn docent zegt dat je maximaal 5 woorden kunt opzoeken tijdens het examen, is dit echt Zo?
7:24 Opmerking van Sanne VWO
Wat voor open vragen kan ik verwachten op het duits examen vwo? 10 open lijkt vrij veel?
7:26 docentduitskoos
 Nee, tien is niet veel. Gemiddeld zou je veertien moeten hebben dus dat valt mee. Vraag 5 is een vierpuntsvraag. Ik vermoed dat dit zeven beweringen zijn moet goed/fout. De rest wat open vragen aangat is heel wisselend. Ik vermoed dat de helft open vragen zijn waarop je kort moet antwoorden met ook wel een open vraag die gesloten is. Bijvoorbeeld: hoeveel redenen worden er in alinea drie genoemd.
7:26 docentduitskoos
 Hoeveel heb je geoefend en besproken met een strategie ernaast?
7:26 Opmerking van Sanne VWO
Ik heb 3 hele examens gemaakt de laatste weken, wat raadt u mij aan om nu nog te doen? Nog meer examens maken of iets anders?
7:28 docentduitskoos
 Examens maken heeft alleen zin als je het met beleid doet. Dus, bi elke vraag hoort een strategie, maar ik vrees dat je die wel eens niet geleerd hebt. Oefenen loont als je gericht een vraag doet en het stappenplan toepast.
7:28 Opmerking van Janneke - Havo
Hoi, wat fijn dat u ons wilt hebben! Ik vroeg me af, hoe veel tijd moet je ongeveer besteden aan het lezen van de teksten? Sommige leraren zeggen namelijk dat je te weinig tijd hebt als je alle teksten helemaal leest, andere leraren zeggen dat je beter de tekst kunt lezen zodat je de vragen beter kunt beantwoorden...
7:30 docentduitskoos
 Welkom hoor! Er gaat een wereld voor je open. je gaat bij mij anderhalf punt hoger scoren dan nu. Nooit de hele tekst lezen, behalve als het een kleine tekst is! Je hebt 3 tot 3,5 minuut de tijd om een vraag te beantwoorden. ben je na een uur bij vraag 20 dan gaat-ie goed. ben je bij vraag 12 dan heb je een probleem!!
7:30 Opmerking van M - HAVO
De moeilijkste teksten zitten in het midden van het examen toch?
7:32 docentduitskoos
 Hoeft niet. Er zit wel een bepaalde opbouw in, maar de wat langere teksten zitten na een half uurtje. De lengte van een tekst maakt m.i. niet zoveel uit. je kunt een wat langere tekst hebben, want dan kun je makkelijker de antwoorden vinden dan een kleine tekst is mijn ervaring.
7:32 Opmerking van Melissa
Hoe kun je het best een tekst aanpakken? Eerst vragen lezen? Ik heb vandaag een oefenexamen Duits gemaakt en had best wel tijdnood op het laatst... Mijn cijfer viel ook erg tegen helaas; 5,5. Gelukkig heb ik nog ongeveer twee weken om te oefenen
7:32 Opmerking van Tessa vmbo
Hoe kan je het beste een examen maken
7:34 docentduitskoos
 Mijn tip: leest eerst de vraag en daarna baken het gedeelte in de tekst af. Streep de foute antwoorden weg en accepteer dat er een antwoord overblijft. Ga dat antwoord niet nog een controleren. dat kost heel veel tijd!!
7:34 Opmerking van Lars vwo
Wat voor woordenboek adviseert u middelgroot of het grote woordenboek ? neem aan dat het pocketwoordenboek te weinig is.
7:35 docentduitskoos
 Tessa, kijk eerst naar de vragen, lees de alinea en zet achter elke punt een streept. Dat geeft je structuur. Onderstreep de werkwoorden en de zelfstandige naamwoorden in de tekst en bij de antwoorden. Dan heb je de kern te pakken!!
7:35 Opmerking van Melissa
Ik heb vaak tijdnood bij het maken van een leestoets/examen. Heeft u tips om er iets sneller door heen te gaan?
7:36 docentduitskoos
 Ik zou qua woordenboeken een woordenboek gebruiken dat je altijd gebruikt. Een Prima bij de Boekenvoordeel D-N en N-D plus een woordenboek Nederlands is ruim voldoende.
7:37 Opmerking van Sanne VWO
Welke strategie heeft u het elke keer over? Ik word nu wel benieuwd. Mijn docente heeft ons geen strategie geleerd..
7:38 docentduitskoos
 Een aantal tips staat hierboven al. Onderstreep en arceer en streep de foute antwoorden weg. Laat het daarbij en ga niet checken of je antwoord goed is. Dat vreet tijd en je weet het toch al. Zoek weinig op in je woordenboek. Alleen woorden die je niet kunt herleiden uit de context kun je opzoeken. Jullie zoeken altijd alles op, maar je weet het wel!
7:39 docentduitskoos
 Nee Sanne dat dacht ik al. Jij hebt gewoon een tekst gemaakt een antwoord gegeven en je docent roept dat het goed of fout is.
7:39 Opmerking van Kim VMBO-T
Hoi, ik heb zelf veel moeite met open vragen bij een grote tekst is er iets wat ik kan doen zodat ik die vragen makkelijker kan maken (ik oefen al heel veel en markeer de eerste en laatste zin van elke alinea)
7:40 docentduitskoos
 Mijn l.l. hebben een map met acht kantjes examenaanpak en daarin staat voor alle zeven vragen DE methode hoe je een bepaalde vraag doet. Zij vullen ze zo in nu.Daarnaast uitgezochte teksten met gespecificeerde vragen.
7:40 Opmerking van Marleen vwo
Ja, ik ben ook wel benieuwd naar de 7 strategieŽn waarover u het heeft? Is er misschien een site waarop ik uitleg over deze strategieŽn kan vinden?
7:41 docentduitskoos
 Markeren is goed! Bij open vragen moet je kijken naar de zelfstandige naamwoorden in de zin. Die geven het antwoord.
7:43 Opmerking van Melissa
Ik heb ook nooit van de 7 strategien gehoord. Kan ik deze ergens vinden?
7:43 docentduitskoos
 Er is geen site. Die strategieŽn heb ik met alle onderwijservaring zelf gemaakt en die zijn uniek en staan nergens op het netwerk. Ik geef mijn geheimen alleen maar aan mijn l.l. en de examenkandidaten die zondag de training volgen. Dus!
7:43 Opmerking van hoi ik heb een vraag
wanneer gebruik je de derde naamval en wanneer de vierde vwo
7:44 docentduitskoos
 Nee Melissa. Dat weet geen enkele docent. Kwestie van ervaring met examens maken en analyseren en dat aan de l.l. vertellen.
7:44 docentduitskoos
 Wist je dat alle antwoorden op alfabet staan? Dus heb je driemaal A, dan kan vraag 4 ook A zijn. Ook al is dat niet logisch voor jezelf?
7:45 docentduitskoos
 Voor het examen hoef je geen enkele naamval te weten!! Je maakt een tekst met 42 vragen dit jaar. Dat weet je hopelijk toch wel?
7:46 Opmerking van Melissa
Heeft u tips voor vragen als 'Wat is de toon van deze tekst?' bijv ironisch of opjectief oid
7:48 docentduitskoos
 Jawel. Je moet eerst achter alle antwoorden zetten of het positief of negatief is. Als het positief is weet je wat je moet kiezen en negatief ook. Een antwoord hoeft niet altijd spottend bedoeld te zijn hoor!
7:48 Opmerking van Marleen vwo
Hoi, ik vind het vaak erg lastig om de Duitse tekst te begrijpen. Meestal begrijp ik de tekst over het algemeen wel, maar bepaalde delen van de tekst niet. Vaak word ik ook erg moe en krijg ik hoofdpijn als ik het wel probeer te begrijpen. Heeft u tips waardoor ik de tekst beter kan begrijpen?
7:50 docentduitskoos
 Jawel. Gebruik een arceerstift en zet achter elke zin een punt. je ziet dat een alinea dan uit drie of vier zinnen bestaat. dat geeft al duidelijkheid. Je kunt volstaan met vaak 1 alinea lezen. Onderstreep de ww en zelfst.nw..
7:50 Opmerking van M - HAVO
Waar heeft u gevonden wat de opbouw van de vragen is enzo omdat u weet dat er 42 vragen zijn waarvan 14 openvragen.
    Menno: http://www2.cito.nl/vo/ex20... 

7:51 docentduitskoos
 Vervolg: zoek niet alles op. Lees een zin en vraag je af wat er staat als je dit aan je zusje van vijf moet vertellen.
7:51 docentduitskoos
 Goed zoeken op internet en dan kom je achter veel zaken. Heel legaal want het citto publiceert het.
7:51 Opmerking van hoi ik heb een vraag
Marleen, lees er eerst is overheen en begin niet meteen te lezen dan heb je in ieder geval een idee waar het over gaat. daarna ga je de tekst lezen. probeer bij vragen eerst zelf het antwoord te verzinnen en daarna kijken of het antwoord er bij staat zo niet kijk dan nog eens goed en als je het echt niet weet sla de vraag dan over en kijk er later op terug
7:51 Opmerking van Emma
Wanneer gebruik je nach,zu en in en zo wanneer je 'naar' bedoeld??
7:52 docentduitskoos
 Dit soort vragen krijg je niet op een examen. Het is alleen tekst!
7:53 Opmerking van Emma
Ik doe staatsexamen, wat inhoudt dat ik ook een brief moet schrijven. Hier komt een heleboel grammatica bij kijken. Hoe voorkom je dat je bij elk woord moet opzoeken of het m/v/o is om het juiste lidwoord erbij te zetten. Daar heb ik namelijk echt niet genoeg tijd voor!
7:53 docentduitskoos
 Aha, dan is het wat anders. Je moet een persoonlijke brief schrijven. Gata waarschijnlijk over vakantie en hobby. Kun je voorbereiden.
7:54 Opmerking van hoi ik heb een vraag
goeie vraag emma daar zit ik dus ook mee
7:54 docentduitskoos
 Nach gebruik je bij plaatsen en landen, zu in andere gevallen en in als je ergens "naar binnen gaat. Dus: nach Paris, zur GroŖmutter en in die Kirche gehen.
7:55 Opmerking van Kim VMBO-T
Hoe kun je het beste een meerkeuzevraag beantwoorden? Vooral als je heel erg twijfelt tussen 2 antwoorden?
7:56 docentduitskoos
 Emma, je moet een persoonlijke brief schrijven Ga op internet zoeken naar dit soort brieven. Je krijgt altijd vragen hoe het met je gaat, wat je doet, welke school je gaat, wat voor vakken je hebt, dat je ergens op zomervakantie bent geweest etc!
7:57 Opmerking van Emma
Bedankt allebei!
7:57 docentduitskoos
 Ga wegstrepen. Bi twee antwoorden over kijk je naar het werkwoorden en het zelfstandig naamwoord.
7:58 Opmerking van Kim VMBO-T
Hoe moet je op het examen een zin citeren?
7:58 docentduitskoos
 Keurig Amber!!
7:58 docentduitskoos
 Citeren betekent een woord of groepje woorden letterlijk weergeven. Dus aanhalen!
7:59 Opmerking van vmboTL
heeft u tips voor de mensen van vmbo TL
8:00 docentduitskoos
 Ja heel veel, maar die kan ik nu niet allemaal geven zoveel zijn het er. Belangrijkste tip: gebruik je arceerstift en onderstreep de werkwoorden en de zelfstandige naamwoorden in een zin.
8:01 Opmerking van Laura havo
Is het verstandig om eerst alle kleine teksten te maken met 1 vraag en daarna de grote teksten met meerdere vragen?
8:02 docentduitskoos
 Nee, je moet gewoon alle vragen op volgorde maken. Dat zit in je logistiek en door elkaar geeft onrust. je bent altijd al wat anders dan anders als je een examen gaat maken. Dus, gewoon na 1, 2, 3 etc.
8:02 Opmerking van J
Is het verplicht om een regelnummer te vermelden bij citaten?
8:02 docentduitskoos
 Nee. Dat wordt nooit gevraagd.
8:03 Menno
 Zijn er nog andere vragen?
8:04 Opmerking van Sanne+VWO
Stel je zit in tijdnood, kan je dan het beste een grote tekst afmaken of de kleine snel doen?
8:04 docentduitskoos
 Mochten er geen vragen meer zijn dan zijn we aan het einde denk ik of niet Menno. Wil je een examen leren maken als havist of al vwo-er dan dit weekeinde welkom in SNEEK! Zie site hierboven.!
8:05 docentduitskoos
 Je moet kijken naar wat je het meest oplevert qua punten. Een meerkeuzevraag kun je altijd nog snel maken. Kies dan een antwoord met een tegenstelling of het meest negatieve antwoord. Dan heb je de meeste kans.
8:05 Opmerking van Bart
Wat vond Koos van deze chat?
8:05 Opmerking van Bart
En kan ik deze chat nog teruglezen?
    Menno: Ja, deze link is terug te lezen op scholieren.com 

8:06 docentduitskoos
 Heel leuk! Hoop dat ik iets heb kunnen bijdragen. En teruglezen kun je de chat op scholieren.com of niet Menno?
    Menno: Jazeker! Hier: https://www.scholieren.com/... 

8:06 docentduitskoos
 Allen bedankt en ik ga voor jullie duimen!!
8:07 Menno
 Koos, bedankt voor je tijd!
Aan alle leerlingen: heel veel succes!
8:07 Opmerking van Melissa
Dankuwel voor de tips
8:07 docentduitskoos
 Graag gedaan en tot volgend jaar!
8:08 docentduitskoos
 Voor scholieren.com. Hoop dat je slaagt Melissa.
8:09 Opmerking van Melissa
Ik hoop het ook, doei!
8:09 Menno
 Hiermee sluiten we de chat af. Succes allemaal!
Bereken je voorlopige cijfer

Oude examens

Jaar / tijdvak
bestanden
2019 / tijdvak 2 antwoorden
opgaven
bijlage
2019 / tijdvak 1 antwoorden
opgaven
bijlage
2018 / tijdvak 2 antwoorden
opgaven
bijlage
2018 / tijdvak 1 antwoorden
opgaven
bijlage
2016 / tijdvak 2 antwoorden
opgaven
bijlage
2016 / tijdvak 1 antwoorden
opgaven
bijlage
2015 / tijdvak 2 antwoorden
opgaven
bijlage
2015 / tijdvak 1 antwoorden
opgaven
bijlage
2014 / tijdvak 2 antwoorden
opgaven
bijlage
2014 / tijdvak 1 antwoorden
opgaven
bijlage
2013 / tijdvak 2 antwoorden
opgaven
bijlage
2013 / tijdvak 1 antwoorden
opgaven
bijlage
erratum