Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Eindexamen wiskunde a
havo

Video

Examenserie: Wiskunde A

Examenchat Wiskunde A

2:50 Menno
 Welkom bij de examenchat Wiskunde A! We beginnen om 15:00
2:57 Menno
 Kan iedereen achter zijn naam zijn niveau zetten? Dan weet Jeroen hoe hij de vraag moet beantwoorden
2:57 Opmerking van Laura havo
Ik snap nooit wat ze bedoelen met omgekeerd evenredig? En wat is dan het verschil met recht evenredig?
    Docent Wiskunde A Jeroen: Hoi Laura! Bedankt voor je vraag. Als iets omgekeerd evenredig, dan betekent dat dat "x maal y" gelijk is aan een bepaalde constante. Ze zeggen ook wel eens dat dan "x evenredig is met 1/y" 

2:59 Opmerking van Romee doet HAVO examen
Hallo! Ik snap helemaal niks van betrouwbaarheidsinterval en standaardafwijking etc. Heeft u een tip of kunt u dit uitleggen? En je hebt 2 formules van het Betrouwbaarheidsinterval welke gebruik je wanneer?
    Docent Wiskunde A Jeroen: Hoi Romee, Als je bijvoorbeeld aan normale verdeling van een gewicht hebt met een gemiddelde van 59 en een standaardafwijking van 2, dan weet je met 95% zeker dat een willekeurig gewicht tussen 55 en 63 zit (dit is het betrouwbaarheidsinterval)! 

3:01 Opmerking van Melissa Havo
Hoi, hoe kan je wiskunde het beste voorbereiden/leren?
    Docent Wiskunde A Jeroen: Hoi Melissa, vooral heel erg veel oefenen! Kijk heel erg goed naar pilotexamens van voorgaande jaren, let er op dat je niet naar de oude examens kijkt! Je hebt nu namelijk een nieuw examenprogramma 

3:02 Opmerking van Sam vwo
Goedenmiddag! Ik snap niet wanneer ik bij diffrentieren de grafiek van de afgeleide moet schetsen en wanneer ik de grafiek van de formule zelf moet schetsen
    Docent Wiskunde A Jeroen: Hoi Sam, Je moet de grafiek van de afgeleide schetsen als er iets gevraagd wordt over de toename van een functie! Zodra er iets over een afgeleide of steilheid wordt gevraagd gebruik je dan ook de afgeleide! 

3:03 Opmerking van Melissa Havo
Bedankt voor de tip dat wist ik nog niet
3:03 Opmerking van Jasmijn
Hallo,
3:03 Opmerking van Jasmijn
hoe kun je de inhoud van een piramide bereken zonder de hoogte?
3:04 Docent Wiskunde A Jeroen
 Hoi Jasmijn, je kunt in principe niet de inhoud van een piramide berekenen zonder de hoogte. Je zal dan ook altijd op de ÚÚn of andere manier de hoogte moeten bereken voordat je de inhoud kunt berekenen. Vaak zal zo een opgave dan ook uit twee stappen bestaan!
3:05 Opmerking van Femke Havo
Zou u misschien wat uitleg kunnen geven over de verdubbelingstijd en halveringstijd
    Docent Wiskunde A Jeroen: Hoi Femke, natuurlijk! Bij een exponentieel verband is de verdubbelingstijd (of halveringstijd als g<1) gelijk aan de tijd tot het duurt tot nog maar de helft van de populatie over is. Dit kun je berekenen door g^t = 2 (of 1/2 voor halveringstijd) te berekenen, dit doe je vaak in je GR 

3:06 Opmerking van Anne vwo
Hallo, kunt u uitleggen van normaal waarschijnlijkheidspapier is en hoe het werkt?
    Docent Wiskunde A Jeroen: Hoi Anne, normaal waarschijnlijkheidspapier gebruik je om na te gaan of een bepaalde populatie wel of niet de normale verdeling volgt. Als dit wel zo is, zouden alle punten van de populatie op een rechte lijn moeten liggen (op het normaal waarschijnlijkheidspapier) 

3:07 Opmerking van Plokje vwo
Wanneer gebruik je invNorm ipv normalcdf?
    Docent Wiskunde A Jeroen: Hoi Plokje, Dit kun je gebruiken als je de kans (p) wel al weet en een rechtergrens moet bepalen van een normale verdeling! Eventueel kun je dan trouwens ook normalcdf als functie invoeren en de grens als "x" invoeren 

3:08 Opmerking van Femke Havo
Krijg je bij bet examen ook een formuleblad ?
    Docent Wiskunde A Jeroen: Hoi Femke, je krijgt inderdaad ook een formuleblad! Voor een voorbeeld kun je kijken bij het pilot-examen van 2016 

    Menno: https://www.examenblad.nl/e... 

3:09 Opmerking van Laura havo
Ik snap niet als je het betrouwbaarheidsinterval weet hoe je dan de standaardafwijking moet berekenen?
    Docent Wiskunde A Jeroen: Hoi Laura, Je kunt dan normalcdf met alle bekende variabelen invullen als functie (Y1 =), met standaardafwijking als "x", en de kans als (Y2=). Als je dan Intersect gebruikt krijg je de waarde van de standaardafwijking 

3:13 Opmerking van Kim havo
Hoi! Klopt het dat je voor het examen het hoofdstuk over kansrekenen niet hoeft te kennen en voor het hoofdstuk over de normale verdeling alleen de drie vuistregels moet kennen (en dus niet dit soort sommen via je gr hoeft uit te rekenen)? Alvast bedankt!
    Docent Wiskunde A Jeroen: Hoi Kim, Kansrekening zit er inderdaad niet in, statistiek wel! Lees even goed de syllabus op https://www.examenblad.nl/e... door! 

3:15 Opmerking van Plokje vwo
dus met invNorm kun je nooit een linkergrens uitrekenen?
    Docent Wiskunde A Jeroen: Hoi Plokje, Klopt! In principe kan dit wel door een linkergrens om te schrijven naar een rechtergrens, dan neem je als kans (1-p) in plaats van p! 

3:16 Opmerking van Lola Havo
Hoi, ik denk dat ik alle stof wel goed begrijp alleen ga ik de mist in doordat het allemaal verhaaltjes zijn. Hoe pak je verhaaltjes het beste aan?
    Docent Wiskunde A Jeroen: Hoi Lola, Zorg er voor dat je een markeerstift bij je hebt! Door de variabelen te markeren kun je heel snel een verhaal scannen en weet je wat je moet gebruiken! Daarnaast raad ik je aan veel met examens te oefenen, dan wen je al een beetje aan de manier van vragen 

3:17 Opmerking van Romee doet HAVO examen
hoe bereken je de steekproefporportie?
    Docent Wiskunde A Jeroen: Hoi Romee, dit doe je met de wortel-n wet zoals je kunt vinden op het formuleblad! 

3:19 Opmerking van Daisy vwo
Wat is het verschil tussen normalpdf en normalcdf?
    Docent Wiskunde A Jeroen: Hoi Daisy, in tegenstelling tot binompdf en binomcdf zul je bij de normale verdeling altijd normalcdf moeten gebruiken! Maak je om de normal pdf dus maar geen zorgen :) 

3:20 Opmerking van Birgit Havo
Heeft u een trucjes die je echt moet weten op de rekenmachine?
    Docent Wiskunde A Jeroen: Hoi Birgit, zorg vooral dat je goed overweg kan me de normale verdeling! Zorg er daarnaast voor dat je weet hoe je van functies nulpunten en snijpunten kunt berekenen! 

3:21 Opmerking van Sam vwo
Zou u misschien ook iets willen uitleggen over de standaardafwijking bij de binomiale verdeling? En over de standaardafwijking bij de verwachtingswaarde
    Docent Wiskunde A Jeroen: Hoi Sam, een normale verdeling wordt gedefineerd door een een standaardafwijking en verwachtingswaarde. Een binomiale verdeling wordt echter gedefinieerd door een aantal (n) en een kans (p)! Een standaardafwijking moet je je geen zorgen over maken! 

3:22 Opmerking van Inge vwo
Hallo, zou u mij misschien kunnen vertellen hoe je aan een opgave kunt zien dat je van discrete variabelen (binomiale verdeling) continue variabelen (normale verdeling) moet maken? Alvast bedankt!
    Docent Wiskunde A Jeroen: Hoi Inge, goede vraag! Een discrete variabele is altijd een "aantal", bijvoorbeeld een aantal tickets of aantal mensen. Dit terwijl een continue variabele ook in getallen met decimalen kan worden uitgedrukt, zoals bijvoorbeeld lengte 

3:23 Opmerking van Melissa Havo
Wat is er dan veranderd aan het examenprogramma?
    Docent Wiskunde A Jeroen: Hoi Melissa, er is onder andere een en ander veranderd in kansrekening. Maak je echter geen zorgen, jouw middelbare school heeft je als het goed is al precies uitgelegd wat je precies moet weten! Zorg alleen dat je niet met oude examens oefent, omdat zij gebaseerd zijn op oudere examenprogramma's (behalve pilot-examens) 

3:25 Opmerking van Ashley havo
Hee, ik merk dat ik veel moeite heb met vergelijkingen oplossen. Heeft u nog enkele tips voor hoe je dit het beste kan aanpakken?
    Docent Wiskunde A Jeroen: Hoi Ashley! Zeker, als je bijvoorbeeld een lineaire vergelijking hebt kun je zorgen dat je alles met "x" aan de linkerkant zet en al het andere aan de rechterkant. Dit is misschien niet altijd de snelste manier, maar geeft je wel een goed overzicht :) 

3:26 Opmerking van Frederieke VMBO KADER
Hoi, ik doe dit jaar examen op de pc, maar krijg je dan ook sommige berekeningen te zien die e vorig jaar ook hadden bij de examen wiskunde??
    Docent Wiskunde A Jeroen: Hoi Frederieke, dit durf ik helaas niet te zeggen! Ik raad je aan dit aan je docent te vragen 

3:27 Opmerking van Katelijn vwo
Hallo meneer, kunt u me misschien uitleggen wat de verwachtingswaarde is en hoe ik deze kan berekenen?
    Docent Wiskunde A Jeroen: Hoi Katelijn, een verwachtingswaarde is een gewogen gemiddelde van alle opties. Je berekent het door een kansverdeling te maken en alle mogelijkheden te vermenigvuldigen met de kans op die mogelijkheid. Als je dit bij elkaar optelt heb je de verwachtingswaarde! 

3:28 Opmerking van Inge vwo
Hoe kun je duidelijk zien of je te maken hebt met een binomiale toets of een tekentoets? Alvast bedankt!
    Docent Wiskunde A Jeroen: Hoi Inge, bij een tekentoets is er altijd een vergelijking tussen twee momenten (bijvoorbeeld een eerste examen en een tweede examen)! Bij een binomiale toets wordt altijd een vaste kans en aantal herhalingen gegeven 

3:30 Opmerking van Sam vwo
Hoe bereken je dan de standaardafwijking bij de verwachtingswaarde?
    Docent Wiskunde A Jeroen: Hoi Sam, dit zou je bijvoorbeeld kunnen berekenen door een kansverdeling (of frequentietabel) in je GR (met L1 en L2) te zetten en dan Var-Stats te gebruiken! 

3:31 Opmerking van milan koster
heyyy, kan iemand mij helpen met de stelling van pythagoras?
    Docent Wiskunde A Jeroen: Hoi Milan, de stelling van pythagoras kun je gebruiken als je twee zijden van een RECHTHOEKIGE driehoek wel weet en de derde niet! Als je dan de twee bekende zijden invult in de formule kun je de derde berekenen! 

3:32 Opmerking van Plokje vwo
Wat is uw mening over examencursussen en trainingen? Vind u het een goed idee om er een te volgen of is het geldklopperij?
    Docent Wiskunde A Jeroen: Hoi Plokje, een examentraining kan je zeker helpen als je het idee hebt dat je nog wat bij wilt spijkeren of wat extra vertrouwen nodig hebt. Ik geef zelf ook wel eens examentrainingen en merk dat leerlingen het idee hebben er veel aan te hebben. Het is natuurlijk geen "must"! 

3:33 Opmerking van milan koster
ok, thanks a matsko
3:33 Opmerking van milan koster
door jouw ga ik die exames vlammen
    Docent Wiskunde A Jeroen: Graag gedaan Milan! 

3:34 Opmerking van Melissa Havo
Dus om te oefenen moet je alleen de pilot-examens van de afgelopen jaren oefenen?
    Docent Wiskunde A Jeroen: Hoi Melissa, als je examens oefent moet je inderdaad alleen naar de pilot-examens kijken. Zorg wel dat je verder ook je boeken nog eens goed doorneemt :) 

3:35 Opmerking van Melissa Havo
Kan ik ook pilot examens uit 2013 oefenen of is dat niet hetzelfde soort examen als dit jaar?
    Docent Wiskunde A Jeroen: Als je een "pilot"-examen hebt kan dit zeker! 

3:35 Opmerking van Plokje vwo
Mag je vergelijkingen op je examen altijd met intersect oplossen?
    Docent Wiskunde A Jeroen: Hoi Plokje, niet altijd.. Als er "bereken algebra´sch" of "bereken exact" staat, mag dit niet! 

3:36 Opmerking van Melissa Havo
Oke bedankt
3:36 Opmerking van Ronald vwo
Jeroen hoe kan ik pi in een rondje toepassen? alvast bedankt
    Docent Wiskunde A Jeroen: Hoi Ronald, je kunt pi gebruiken om ofwel de omtrek of de oppervlakte van een cirkel te berekenen! 

3:37 Opmerking van Melissa Havo
Ik vind het lastig om grafieken juist in beeld te krijgen op de GRM. Heeft u tips hiervoor?
    Docent Wiskunde A Jeroen: Als je je "X"-waarden goed hebt staan, kun je ZoomFit gebruiken om de Y-waarden goed weer te geven! 

3:38 Opmerking van Ilse
Als je nog een duidelijke uitleg video voor wiskunde op youtube zoekt, vind ik persoonlijk; wiskunde acedemi heel erg handig. Hij legt duidelijk uit en je kunt daarbij oefen opdrachten maken. Zeker de moeite waard om daar even op te kijken.
3:38 Opmerking van ryan westhoff
Wat is het verschil met omgekeerd evenredig en rech evenredig? Alvast bedankt voor de vraag
    Docent Wiskunde A Jeroen: Hoi Ryan, bekijk even de vraag van Laura (de eerste vraag van dit uur)! 

3:39 Opmerking van Mounn VWO
Ik heb best veel moeite met de kans opgaven (dobbelstenen) daarentegen ben ik wel weer wat beter in de binomiale kansen. Hoe kan ik dit het best verbeteren?
    Docent Wiskunde A Jeroen: Hoi Mounn, er zijn een aantal sites waarbij de heel specifiek kunt oefenen met bepaalde opgaven! Google zou je hier goed mee kunnen helpen :) 

3:40 Opmerking van Laura havo
mag je vergelijkingen op je examen ook met SolveN berekenen?
    Docent Wiskunde A Jeroen: Hoi Laura, dat mag tenzij er "bereken algebra´sch" of "toon met een berekening aan" staat 

3:41 Opmerking van Inge vwo
Wanneer er staat "beredeneer aan de hand van de afgeleide ...." (of iets wat hierop lijkt) om bijvoorbeeld te zeggen of de echte grafiek stijgend/dalend is, moet je in dit soort gevallen de afgeleide tekenen en het aan de hand van de schets beoordelen, of door aan te geven dat de formule van de afgeleide positief/negatief is? Of maakt het niet uit wat je in dit soort gevallen doet? Alvast bedankt!
    Docent Wiskunde A Jeroen: Hoi Inge, het belangrijkste is dat je eerste de afgeleide bepaald (algebra´sch)! Daarna kun je inderdaad aan de hand van de schets beredeneren wat er gebeurt met de functie 

3:43 Opmerking van Nisrine havo
Weet u toevallig of kansberekening dit jaar stof is voor het eindexamen wiskunde a havo?
    Docent Wiskunde A Jeroen: Hoi Nisrine, kansberekening niet- statistiek wel! Succes alvast met je examen 

3:43 Opmerking van yusuf vwo
kan ik exames uit 2014 gebruiken als oefening
    Docent Wiskunde A Jeroen: Hoi Yusuf, zeker weten! 

3:44 Opmerking van Plokje vwo
Maar in oude examens ben ik dat eigenlijk nog nooit tegengekomen (de woorden algebra´sch of bereken exact). Ik doe wiskunde C als dat helpt
    Docent Wiskunde A Jeroen: Goed dat je erbij zegt dat je wiskunde C doet! Dan is de kans inderdaad klein dat je iets algebra´sch moet berekenen 

3:45 Opmerking van Sam vwo
Op hoeveel decimalen moet je afronden als het er niet bijstaat
    Docent Wiskunde A Jeroen: Hoi Sam, ik raad mensen altijd aan om dan voor twee decimalen te gaan. Bij kansberekening voor drie! 

3:45 Opmerking van Nisrine havo
ik vind het lastig om de goeie cijfers in te vullen bij het window bijv. wanneer je het intersect wilt weten.
    Docent Wiskunde A Jeroen: Hoi Nisrine, probeer aan de hand van het verhaaltje te bedenken wat voor een waarden jij "logisch" vindt - dit kan soms heel lastig zijn- en stel deze waarden dan in! Soms moet je ook vooral gewoon veel proberen 

3:46 Opmerking van Sam vwo
Ik ben echt heel slecht in diffrentieren en logaritmen, kan ik nog wel een voldoende halen als ik kansrekenen wel goed oefen
    Docent Wiskunde A Jeroen: Hoi Sam, je kan dan zeker nog een voldoende halen! Probeer bij de vragen die je lastig vindt zoveel mogelijk punten bij elkaar te sprokkelen, dan komt het vast wel goed :) 

3:48 Opmerking van Sam vwo
Als je niet tussentijds mag afronden, moet je dan in je uitwerking ans opschrijven of mag je gewoon je afgeronde antwoord opschrijven ookal reken je in het echt verder met het niet afgeronde getal
    Docent Wiskunde A Jeroen: Hoi Sam, schrijf dan vooral in je uitwerkingen ook afgeronde antwoorden op. Als je bijvoorbeeld in twee decimalen moet afronden bij je eindantwoord, geef dan je tussenstappen in drie decimalen nauwkeurig! 

3:50 Opmerking van Sam vwo
Dankuwel!!
3:50 Opmerking van wat is 1+4938?
wat is 1+7389-983+83-393?
    Docent Wiskunde A Jeroen: Volgens google is dit 6097 ;) 

3:52 Opmerking van samvdbuurt
bepreken jullie over pilot of normale examen?
    Docent Wiskunde A Jeroen: Hoi Sam, voor Wiskunde A Havo geldt dat het nu beter is om pilot-examens te oefenen, voor Wiskunde A VWO hebben we het nu nog over "normale" examens 

3:53 Opmerking van Plokje vwo
ik vind het moeilijk om het verschil te zien tussen wanneer je een normale verdeling met wortel n wet hebt of wanneer je eerst een normale verdeling moet doen en dan binomiale verdeling
    Docent Wiskunde A Jeroen: Hoi Plokje, een wortel n wet is altijd bij een bepaalde steekproef - en de normale verdeling samen met de binomiale verdeling kom je alleen tegen als je iets een aantal keer herhaalt! 

3:54 Opmerking van ik ben best wel slecht in het omwerken van formules, bijv wanneer je variabel moet vrijmaken. Hoe kan ik dit het beste oefenen?
Hoe kun je beredeneren aan de hand van een bepaalde formule of de grafiek stijgend of dalend is?
    Docent Wiskunde A Jeroen: Hoi, dit doe je normaal gesproken door te differentiŰren een aan de hand van de afgeleide te beredeneren! 

3:55 Opmerking van Sam vwo
Nog een laatste vraag; is het verplicht om een krul = neer te zetten bij afgeronde antwoorden, of mag je ook gewoon een normale = neerzetten. En bij het eind antwoord?
    Docent Wiskunde A Jeroen: Hoi Sam, een "krul" vind ik altijd wel zo netjes, omdat het antwoord niet "precies" is! 

3:58 Opmerking van Karlijn HAVO
Hoe zie je bij inter- en extrapoleren of je een negatief of positief getal moet gebruiken?
    Docent Wiskunde A Jeroen: Hoi Karlijn, bij inter- en extrapoleren vind ik het altijd een stuk makkelijker om gewoon een formule op te stellen en een punt in te vullen! 

3:59 Opmerking van Nisrine havo
Hoe kan ik het beste formules omwerken, bijv wanneer ik de variabele x wil vrij maken uit een formule?
    Docent Wiskunde A Jeroen: Hoi Nisrine, dit is inderdaad een van de lastigste dingen van het examen! Probeer het vooral stapje voor stapje te doen en te kijken hoe je de "x" vrij kunt maken voordat je hem naar de andere kant haalt! 

3:59 Docent Wiskunde A Jeroen
 Hoi allemaal, ik hoop dat jullie iets aan de chat hebben gehad! Lees hem vooral nog eens terug en zorg dat je veel oefent voor je examen. Dit is bij wiskunde echt heel belangrijk! Heel veel succes alvast met alle eindexamens :) Groetjes, Jeroen
4:00 Opmerking van Melissa Havo
Heel erg bedankt voor de tips!
4:01 Menno
 Hiermee gaan we de chat afsluiten. Jeroen heeft zo veel mogelijk vragen beantwoord!
4:01 Menno
 Jeroen, bedankt voor de hulp. Alle leerlingen: heel veel succes met jullie examen Wiskunde A!
Bereken je voorlopige cijfer