Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Fries landschap onderwerp in vwo-examen Fries

Fries landschap onderwerp in vwo-examen Fries

Negentien vwo'ers mochten vanmorgen aan de slag met de taal van hun provincie: Fries. Gevraagd naar hun beleving tijdens het examen antwoordden beide correspondenten, Aafka Postma en Taja Altema: "Het ging wel oke."

"Het examen zat vol actuele onderwerpen", meent Aafke. "Het ging over de zelfstandigheid van Omroep Friesland bijvoorbeeld. Het paste allemaal wel in een examen Fries."

Drie teksten

Bijzonder volgens Aafka en Tanja was dat het examen bestond uit drie teksten. Tanja: "Dat had ik nog nooit eerder gezien. Maar de teksten vond ik niet erg om te lezen, had het slechter gekund. 

Docent Reitze Jonkman maakte het examen zelf ook en was precies binnen de tijd klaar. "Het waren echt teksten op vwo-niveau. Waarvan eentje van Geert Mak over het Friese landschap, dat vond ik echt een interessant betoog."

"Geen cadeautje"

"Dit examen was zeker geen cadeautje. Om deze opgaven goed te maken, moet je het Fries wel goed begrijpen. Er zaten namelijk veel stijlfiguren en beeldspraak in, daarbij vond ik het ook een lange toets," geeft Tanja aan. 

Docent Jonkman verwacht niet veel klagers omtrent dit examen. "Wel zaten er wat vragen in het examen waarbij de antwoorden dicht bij elkaar zaten. Wanneer er gevraagd werd of iets een nuancering of een aanvulling was, dan was aanvulling wat mij betreft niet onwaar. Maar nuancering in dat geval beter. Laten we het correctiemodel maar even afwachten."

Havo

Havisten die het examen Fries maakten, waren helaas niet bereikbaar voor commentaar, maar docent Tjeerd Kooistra wél. “Het was een heel mooi gevarieerd examen waarin leuke en interessante teksten zaten. Het ging onder andere over Braam, de pianist, en zijn blessures. Echt een leuke mix van onderwerpen. En volgens mij waren de vragen ook mooi op niveau.”

Vanaf woensdag 10 mei t/m 24 mei worden er keihard examens gemaakt. Wil je op de hoogte blijven van al het examennieuws? Volg ons Liveblog en check onze livestream op onze Eindexamens facebookpagina elke dag rond de klok van 17:30u!

Antwoorden vwo Fries
Bereken je voorlopige cijfer

Back to school

Ben jij helemaal ready voor het nieuwe schooljaar? 
  • Hell yeah! Laat dat nieuwe jaar maar komen.
  • Meh. Er hadden nog wel een paar weken vakantie bij gemogen.
  • Nope! Doe mij maar het hele jaar zomervakantie.