Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Relatief veel rekenwerk bij havo M&O

Relatief veel rekenwerk bij havo M&O

17.256 havisten sloegen om 13:30 uur de eerste bladzijde van hun examen management & organisatie om. Het examen ging onze correspondenten redelijk goed af. "Ik had me niet goed voorbereid, maar gelukkig viel het examen mee", vertelt Fabian Teunissen.

"Er waren vier pittige vragen waaronder eentje over de liquiditeitsbegroting waarbij je drie punten kon krijgen", vertelt hij. Verder ging het dus wel prima bij Fabian. Hij is blij dat zijn examens erop zitten. "Één van mijn klasgenoten ook, hij ging in een konijnenpak omdat het toch het laatste examen was."

Instinkers

Bij Frank Solleveld ging het ook goed. "Ik heb het examen wel als makkelijk ervaren. Ik heb alleen wel vragen over nettowinstopslag gemist. Daar hebben we heel veel op geoefend afgelopen jaar, maar het zat er niet in", aldus Frank. Hij was tijdens het examen beducht op instinkers. "Zoals gewoonlijk zaten die er weer een paar in. Bijvoorbeeld dat samengestelde interest per kwartaal is en niet per maand bij een vraag. Dan maak je al snel een doorrekenfout."

Collega-kandidaat Nico was in ieder geval blij met het vele rekenwerk in het examen. "Er zat meer rekenwerk dan theorie in dit examen in vergelijking met het examen van vorig jaar. Dat ligt mij gelukkig goed."

Docente Bartha Moerkerk sluit zich bij deze mannen aan. "Je moest inderdaad veel rekenen, maar leerlingen werden zeker niet overvraagd. In het examen zaten veel begrippen die in de lessen al vaak behandeld zijn. Als je deze heel goed kende, waren vier van de zes opgaven volgens mij goed te maken. De opgaven over AirBnB en de V&D waren iets moeilijker, daar moest je vooral heel goed lezen."

V&D

De vragen waren ook niet erg ingewikkeld volgens Nico. "Als je goed las dan begreep je ze wel, alleen de vraag over V&D vond ik pittig. Hier werden vooral theoretische vragen bij gesteld." Ook Moerkerk vond dit een lastige vraag. "Bij drie van de zes vragen bij deze opgave moest je beredeneren. Dan moet je precies de juiste woorden gebruiken. De andere drie punten kreeg je voor een berekening met de liquiditeitsbegroting. Dat vinden scholieren altijd lastig." 

Verder was volgens Nico de eerste helft was goed te doen. "Er zaten veel makkelijk vragen tussen die steeds een paar puntjes opleverden, gevolgd door wat diepere vragen waar meer punten te verdienen waren." Het examen vond hij wel aan de lange kant. Zelf was hij op tijd klaar maar veel van zijn klasgenoten niet.

Bij de klachtenlijn van het LAKS zijn inmiddels zo'n 250 klachten binnen. "Dat is niet erg veel, de meeste klachten gaan over de vraagstelling die niet altijd even duidelijk was", aldus klachtencoördinator Sterre Teunissen. 

Vanaf woensdag 10 mei t/m 24 mei worden er keihard examens gemaakt. Wil je op de hoogte blijven van al het examennieuws? Volg ons Liveblog en check onze livestream op onze Eindexamens facebookpagina elke dag rond de klok van 17:30u!

A D V E R T E N T I E
Leren is keuzes maken. Continu blijven zoeken, twijfelen, vallen en opstaan. Dát leren, dat leer je bij Hogeschool Inholland. Tijdens onze Open Avond op woensdag 30 oktober staan onze studenten en docenten klaar om al je vragen te beantwoorden. Kom langs en ontdek of jij hier past.

Meer info!
Bereken je voorlopige cijfer

Inholland - poll - 102019 - vraag 2

Welke vragen wil jij stellen tijdens de Open Avond?