Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Korte zit voor havisten bij maatschappijwetenschappen

Korte zit voor havisten bij maatschappijwetenschappen

Terwijl Nederland geregeerd wordt door een demissionair kabinet kregen 5.677 havisten vanmorgen een examen maatschappijwetenschappen voor hun kiezen waarbij het onderwerp politieke besluitvorming niet op de voorgrond stond. Bij Melanie de Rooij ging het niet onaardig. “Er zaten een aantal super leuke teksten in het examen en het ging opzich goed. Wel moest ik heel veel schrijven.”

Hoewel er veel op papier moest worden gezet, was het examen niet te lang volgens Melanie. “Ik was binnen twee uur al klaar, het ging echt goed. Een klasgenoot van me was binnen een uur al weg trouwens, maar bij hem ging het niet zo goed denk ik.” Kika Lewak stemt in. “Ik was om 11.00 uur al klaar, wel moest er veel worden geschreven. Er waren veel open vragen.”

Facebookpolitie

Ook Mayke Luijenduik is te spreken over het examen, maar vond een vraag nogal onduidelijk. “De vraag ging over twee politieagenten die hun persoonlijke verhalen op Facebook zetten. Daarbij moest je de termen ‘interpersoonlijke communicatie’ en ‘massacommunicatie’ gebruiken. Die termen ken ik, maar ik kon ze gewoon niet aan de bronnen koppelen.” Zelfbewust vervolgt ze: “Misschien lag dat aan mij, ik ga niet klagen.”

Docent Volkan Tasdan spreekt van een bijzonder examen. “Ja, echt bijzonder. De leerlingen waren heel snel klaar. Zelf vond ik dat er een aantal pittige vragen tussenzaten, maar leerlingen zeggen zelf dat dat wel meeviel. Daar krijg ik een vervelend gevoel van, maar misschien dat ik de leerlingen onderschat.”

Strafprocesrecht-vraag

Een van de pittige vragen waar docent Tasdan hierboven over spreekt gaat over het strafprocesrecht. “Strafprocesrecht is een term die lijkt op een andere term, waardoor ik bang ben dat ze uitgaan van die andere term. Als je dat doet, dan doe je volgende vraag automatisch ook fout.”

“Wat ook opviel was dat er weinig vragen gesteld werden over politieke besluitvorming, terwijl daar voorgaande jaren juist de nadruk op lag”, vervolgt docent Tasdan. “Wel moet ik een compliment maken voor de heldere vraagstelling en de leuke teksten”, vervolgt hij. Mayke beaamt dat. “De onderwerpen massamedia, politieke besluitvorming en criminaliteit kwamen aan bod en liepen door elkaar. Het was een goed examen.”

Klagen vóór examen

Sterre Teunissen, klachtencoördinator bij het Laks, zag dat er enkele opvallende klachten binnengekomen waren. “Sommige mensen hebben al twee dagen voor het examen geklaagd over vraag 4, dat deze onduidelijk zou zijn. Maar vandaag krijgen we vooral berichten dat de onderwerpen in dit examen niet op gelijke schaal zouden zijn verveeld en dat soms niet duidelijk was wat er gevraagd werd.” Rond 13.00 uur heeft het Laks zo’n 25 klachten ontvangen.

Vanaf woensdag 10 mei t/m 24 mei worden er keihard examens gemaakt. Wil je op de hoogte blijven van al het examennieuws? Volg ons Liveblog en check onze livestream op onze Eindexamens facebookpagina elke dag rond de klok van 17:30u!

A D V E R T E N T I E
Leren is keuzes maken. Continu blijven zoeken, twijfelen, vallen en opstaan. Dát leren, dat leer je bij Hogeschool Inholland. Tijdens onze Open Avond op woensdag 30 oktober staan onze studenten en docenten klaar om al je vragen te beantwoorden. Kom langs en ontdek of jij hier past.

Meer info!
Antwoorden havo Maatschappijwetenschappen
Bereken je voorlopige cijfer

Inholland - poll - 102019 - vraag 2

Welke vragen wil jij stellen tijdens de Open Avond?