Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Tekst over bio-genieŽn lastig bij Frans vwo

Tekst over bio-genieŽn lastig bij Frans vwo

Examendag acht werd vandaag afgesloten met het examen Frans, wat door 14.776 vwo'ers werd gemaakt. Het examen Frans was voor veel leerlingen dit jaar van goed niveau. Patrick van der Linde heeft er een goed gevoel over. “Ik vond het niveau vergelijkbaar met andere jaren. Ik deed rustig aan en heb nog een paar pauzes genomen. Desondanks had ik nog een kwartier over aan het einde.”

Het examen ging ook bij Sterre Ropers heel goed: “Frans is wel een van mijn beste vakken en ook nu was ik twintig minuten voor tijd klaar. Ik zit in het vijfde jaar maar ik doe nu al examen in Frans. Er lag dus ook niet zo heel veel druk op. Als ik het niet zou halen dan mag ik het volgend jaar nog een keer proberen. Maar ik denk dat ik het wel gehaald heb.”

Tekst over biohackindustrie was lastig

Het viel Patrick wel op dat de onderwerpen niet heel verrassend waren. “Ik vond de teksten echt super saai dit jaar en er zat ook dit keer weer een tekst over het feminisme in een vwo-examen.” Toch waren niet alle teksten heel gemakkelijk", zegt Patrick. Hij vervolgt: “Er was een tekst over de biohackindustrie, die vond ik heel moeilijk.”

Ook Sterre snapte niet zo heel veel van die tekst. “In het begin van die tekst ging het over zuurkool en lactobacteriën en opeens ging het over DNA en genen in Amerika. Er stond ook best wel veel vakjargon in die tekst. Bij de antwoorden zag ik niet heel veel opties die iets met die tekst te maken leken te hebben.”

Het einde afgeraffeld

Marinde Reijman vond het examen Frans wel iets lastiger. “Toen er omgeroepen werd dat we nog maar dertig minuten hadden, moest ik nog drie teksten lezen. Toen had ik twee opties: de laatste opgaven zo goed mogelijk maken en zien hoe ver ik zou komen, of proberen bij alle vragen zo snel mogelijk iets in te vullen. Het is het laatste geworden. Er is dus een kans dat ik het een beetje afgeraffeld heb.”

Bij het examen werd er één punt cadeau gedaan, zegt Marinde. “Er was een vraag over wat de examenstand van een grafische rekenmachine inhoudt. Op zich weten alle examenkandidaten dat al, daar hoef je geen Frans voor te kunnen. Dus dat puntje kregen veel scholieren als bonus.”

Paar lastige teksten

Docent Swannet van den Akker heeft het examen zelf ook goed doorgenomen: "Het examen was geen makkie, maar het was wel te doen." Ze verwacht geen tienen. "Er zaten gemene vragen in, zoals vraag 44 waar je een ontbrekend woord moest invullen. Ook was de tekst over bio-genieën lastig en stond er een misleidend plaatje bij."

"Er zaten veel standaard onderwerpen in het examen, zoals een tekst over het milieu, maar er zaten ook een paar welkome verrassingen in het examen", zegt van den Akker. "De tekst over baby boomers vond ik leuk en actueel, evenals siësta's op de universiteit en het spieken op examens. Dat spreekt de leerlingen natuurlijk erg aan in deze periode", zegt de docente Frans. 

Niet van plan om te klagen

Marinde vond het een lastig examen maar gaat er niet over klagen. “Dat ik het lastig vond betekent niet dat Cito fouten heeft gemaakt. Dit was mijn laatste examen dus ik heb nu vakantie. Ik heb ook wel wat anders aan mijn hoofd. Ik moet nu naar mijn werk om geld bij elkaar te sprokkelen voor mijn vakanties naar Albufeira en Canada.” Sterre gaat ook niet klagen en Patrick gaat misschien klagen over de saaie onderwerpkeuze.

Door een storing op de website heeft het LAKS nog geen update over het aantal klachten over dit examen. 

Vanaf woensdag 10 mei t/m 24 mei worden er keihard examens gemaakt. Wil je op de hoogte blijven van al het examennieuws? Volg ons Liveblog en check onze livestream op onze Eindexamens facebookpagina elke dag rond de klok van 17:30u!

Antwoorden vwo Frans
Bereken je voorlopige cijfer

Back to school

Ben jij helemaal ready voor het nieuwe schooljaar? 
  • Hell yeah! Laat dat nieuwe jaar maar komen.
  • Meh. Er hadden nog wel een paar weken vakantie bij gemogen.
  • Nope! Doe mij maar het hele jaar zomervakantie.