Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Stapsgewijs vwo-examen filosofie

Stapsgewijs vwo-examen filosofie

Al vroeg deze ochtend werd het denkvermogen van 3.628 vwo'ers op de proef gesteld bij het examen filosofie. Gelukkig ging dit onze correspondenten vrij goed af. "Ik had twaalf kantjes volgeschreven, maar was ruim op tijd klaar", vertelt Fabian Nieuwkamp.

Hij had veel geoefend met examens van voorgaande jaren en dat loonde. "Het ging wel prima, het examen was niet al te moeilijk." Dat vond Simon Huijben ook. "Er kwam wel best veel stof uit de vijfde in terug, maar verder was het examen zoals ik had verwacht." 

Ook filosofiedocente Katherine Gardiner is blij met het examen. "Het was goed te maken. De teksten waren prima te lezen en er zat minder ironie en dubbele bodem in dan vorig jaar. Dat is fijn, want bij een examen ben je heel zenuwachtig en dan is niks grappig."

Stapsgewijs

Vwo'ers Marloes Grandiek en Helga den Otter waren allebei blij met de opbouw van het examen. Helga: "Het examen bevatte hele stapsgewijze vragen, waar duidelijk de eindtermen in terug kwamen." Marloes vult aan: "Het was inderdaad fijn dat de teksten in stukjes geknipt waren. Je kreeg steeds per alinea één of een paar vragen."

Marloes vond echter wel dat er weinig punten te verdelen waren. "Je kon 45 punten halen op het examen, maar veel antwoorden waar je maar één punt voor kreeg bestonden uit meerdere onderdelen. Dan word je wel heel snel afgestraft voor een foutje."

Geen Descartes

Marloes miste ook Descartes en de primaire teksten op het examen. "Descartes was ons echt door de strot geduwd, dus het verbaasde me dat het niet terugkwam." Simon en Fabian waren daar juist blij mee. "De stof over Descartes was echt ingewikkeld, dus ik vond het niet erg dat daar geen vragen over kwamen", vertelt Fabian.

Docent Gardiner deed vooraf een paar voorspellingen over examenonderwerpen. "En dat was een gelukstreffer. Ik had bijvoorbeeld mijn leerlingen verteld dat ik vermoedde dat de Duhem-Quinestelling erin zou zitten en dat kwam uit", vertelt Gardiner tevreden. 

Ze vond dat de vragen goed verdeeld waren over de stof. "Beter dan vorig jaar. De eindtermen kwamen duidelijk terug. Wel waren de vragen over ethiek verrassend. Dat is stof uit andere jaren. Maar ik denk dat leerlingen ook die vragen wel konden beantwoorden." Helga was juist blij met die ethiek-vragen. "Ik was echt blij met vraag 9, want dat ging over het onderwerp van mijn profielwerkstuk."

Klachten

Bij de klachtenlijn van het LAKS komen een aantal klachten binnen. "Die gaan vooral over de vragen over scepticisme en ethiek, dat zou niet tot de leerstof behoren. Het staat echter wel in de syllabus", aldus Sterre Teunissen van het LAKS. In het Facebook event blijkt verder dat veel scholieren onaangenaam verrast werden door vragen over 'oude' leerstof. 

Vanaf woensdag 10 mei t/m 24 mei worden er keihard examens gemaakt. Wil je op de hoogte blijven van al het examennieuws? Volg ons Liveblog en check onze livestream op onze Eindexamens facebookpagina elke dag rond de klok van 17:30u!

Antwoorden vwo Filosofie
Bereken je voorlopige cijfer

Back to school

Ben jij helemaal ready voor het nieuwe schooljaar? 
  • Hell yeah! Laat dat nieuwe jaar maar komen.
  • Meh. Er hadden nog wel een paar weken vakantie bij gemogen.
  • Nope! Doe mij maar het hele jaar zomervakantie.