Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Beyoncé en vage vraagstelling in havo-examen kunst

Beyoncé en vage vraagstelling in havo-examen kunst

Vanochtend om 09:00 waagden iets meer dan 7.000 havisten zich aan het examen kunst. Wat betreft Anna van de Scheur was het geen onaardig examen. “Zoals altijd stond het examen vol met heel veel inzichtsvragen en plaatjes van kunstwerken waarover je iets moest vertellen.” Collega-correspondent Kirsten Aalbers gaat hier keihard tegenin. “Ik vond het heel moeilijk en absoluut niet leuk.”

Vooral het vele schrijven kwam Kirsten de neus uit. “Ik kreeg serieus kramp in mijn hand van al dat pennen. Je moest ook bijna overal meerdere verklaringen geven, wat heel vervelend was.”

Beyoncé en John Travolta

Shanice Westenberg durft nog niet te juichen. “Het ging wel goed, maar ik vind dat je het bij kunst moeilijk kan inschatten. Weet niet helemaal wat ik kan verwachten.” De onderwerpen spraken volgens onze correspondenten wel aan. “Er waren 32 vragen, daarvan ging een groot deel over futurisme en kubisme, maar ook een aantal over Beyoncé en John Travolta in Saturday Night Fever.”

Deze onderwerpen konden ook Kirsten bekoren."Dat waren zeker interessante onderwerpen, interessanter dan die gekke kunstwerken in het begin in ieder geval."

Christenkunst en genoeg tijd

Het examen bestond niet alleen maar uit moderne onderwerpen, stelt Shanice. “Het ging ook over kunst uit de Middeleeuwen, over waarom de kerk wel of niet achter bepaalde vormen van kunst stond.”

Al na twee uur liep Anna de examenzaal uit, en ook Kirsten had tijd over. Anna: “Ik ga niet klagen hoor, natuurlijk was ik wel erg snel klaar, maar ik denk dat anderen dit examen ook binnen de tijd af kunnen krijgen.”

Onduidelijke vraagstelling

De leerlingen van Marjon Velsink kwamen na afloop gefrustreerd hun verhaal. “Veel van mijn leerlingen zijn heel erg boos, omdat er helemaal geen kennis werd gevraagd. Volgens hen werd er maar bij twee of drie vragen om kennis gevraagd. Ze vragen zich allemaal af: ‘waarom hebben we zitten leren?’” Ze vervolgt: “De vraagstelling bij de filmpjes vonden ze zo ontzettend vaag, dat ze zich afvroegen of ze soms een fragment gemist hadden.”

Sterre Teunissen, klachtencoördinator bij het LAKS, geeft aan nog niets te kunnen zeggen over het examen. “We zijn na de hack van gisteren pas net weer live, en zijn nu vooral bezig met het invoeren van klachten van gisteren.”
Via onze sociale kanalen stromen overigens wel verhalen binnen van ontevreden leerlingen die klagen over onduidelijke vraagstellingen.

Vanaf woensdag 10 mei t/m 24 mei worden er keihard examens gemaakt. Wil je op de hoogte blijven van al het examennieuws? Volg ons Liveblog en check onze livestream op onze Eindexamens facebookpagina elke dag rond de klok van 17:30u!

A D V E R T E N T I E
Lars is niet echt een fan van lezen. Daarom gaat hij op zoek naar de beste manieren om door zijn leeslijst heen te komen. Red je het met alleen maar samenvattingen, of is een e-reader of luisterboek een betere optie? Deze video wordt mede mogelijk gemaakt door Storytel.

Probeer 30 dagen gratis
Bereken je voorlopige cijfer