Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Veel massamedia in vwo-examen maatschappijwetenschappen

Veel massamedia in vwo-examen maatschappijwetenschappen

Voor 3.517 vwo'ers stond vanochtend de beproeving maatschappijwetenschappen op het programma. Voor met name Floris de Boer was het een memorabel examen, hij ontdekte zijn eigen tekst in de bijlage. "Ik was nietsvermoedend bezig met het examen;  sloeg de bladzijde om en daar stond gewoon mijn tekst."

Floris had het al een beetje door. "In de opdracht stond 'L1 nieuwsmonitor', het bedrijf waarvoor ik werk, toen dacht ik al dat het over een onderzoek van 'ons' ging. Het feit dat het over een onderzoek ging waar ik assistent bij was, zorgde wel even voor afleiding haha. De vragen over mijn tekst waren wel goed te beantwoorden maar hadden eigenlijk weinig te maken met de tekst."

CDA en Christenunie

Bob van der Meulen liep al vroeg weg uit de zaal: "Ik was een uur eerder klaar dan de rest: toen ik wegging, zaten er nog heel veel mensen.  Ik denk dat dat kwam doordat ik gewoon erg snel lees en schrijf. De enige vraag die ik verwarrend vond was de vraag over het CDA en de Christenunie. De tekst die daarbij hoorde begreep ik niet helemaal, dus uiteindelijk heb ik die vraag maar op basiskennis gemaakt. De onderwerpen op het examen vond ik niet vreemd, maar het viel me wel op dat er over de VN niets en over de EU maar weinig werd gevraagd."

Anna-Fleur Punt had moeite met de vragen over mediabeleid: "Om half 12 was ik al klaar, maar ik snapte niet alle vragen. Twee vragen die ik niet helemaal begreep gingen over mediabeleid: naar mijn idee kon je voor het antwoord gebruik maken van nog een ander rijtje gegevens, maar dat weet ik dus niet zeker. Ik vond ook de vraag over legitimiteit moeilijk. De beginvragen waren wel makkelijk, dus ik kon goed in het examen komen."

Veel 'instinkers'

Docent maatschappijwetenschappen Anke Kuiper kwam veel verwarrende vragen tegen: "De vragen waren niet heel bijzonder, maar er zaten wel wat, zoals mijn leerlingen het noemen, 'instinkers' in. Zo vonden scholieren de laatste vraag verwarrend. Dat kwam doordat de bron over de Europese Unie ging, waar het antwoord op de vraag 'de raad van Europa' was. Die raad is alleen geen orgaan van de Europese Unie. Ik ben heel benieuwd hoe iedereen die vraag heeft gemaakt."

"Er was veel aandacht voor het onderwerp massamedia en in het bijzonder voor het mediabeleid. Dat gebeurt niet zo vaak in examens, dus dat is wel opvallend", zegt Kuiper over de onderwerpverdeling.

Weinig vragen politiek

Axl Dreesen zag ook een andere verdeling van onderwerpen: "Criminaliteit was een belangrijk onderdeel van het examen en politiek juist niet. Ik vind dat wat meer vragen over politiek hadden mogen gaan: criminaliteit is maar een klein deel van de samenleving terwijl de politiek juist de samenleving aanstuurt." 

Hij vond in tegenstelling tot anderen de vragen juist helder: "In de syllabus stond veel over de soorten vraagstellingen die in het examen zouden komen. Als je dat had gelezen, had je dus kunnen verwachten wat voor vragen je zou krijgen."

Sterre Teunissen, klachtencoördinator bij het LAKS, laat weten dat er weinig klachten binnen zijn gekomen. “We staan nu (13.25) pas op 22 klachten. Deze klachten gaan vooral over onduidelijk geformuleerde vragen.”

Vanaf woensdag 10 mei t/m 24 mei worden er keihard examens gemaakt. Wil je op de hoogte blijven van al het examennieuws? Volg ons Liveblog en check onze livestream op onze Eindexamens facebookpagina elke dag rond de klok van 17:30u!

A D V E R T E N T I E
Leren is keuzes maken. Continu blijven zoeken, twijfelen, vallen en opstaan. DŠt leren, dat leer je bij Hogeschool Inholland. Tijdens onze Open Avond op woensdag 30 oktober staan onze studenten en docenten klaar om al je vragen te beantwoorden. Kom langs en ontdek of jij hier past.

Meer info!
Antwoorden vwo Maatschappijwetenschappen
Bereken je voorlopige cijfer

Inholland - poll - 102019 - vraag 2

Welke vragen wil jij stellen tijdens de Open Avond?