Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Rundfunk en bierpullen in havo-examen Duits

Rundfunk en bierpullen in havo-examen Duits

19.185 havo-scholieren begonnen de dag met guten Morgen, bij het examen Duits. Het examen was lang, maar de teksten waren leuk. "De examenmakers hebben gevarieerde en grappige artikelen uitgekozen", vindt docent Duits Ad van Dijk.

Bij Neeltje Boeijen ging het examen dan ook best goed. "Ik was vrij snel klaar en ik vond het examen niet veel moeilijker dan de examens die ik geoefend had. Neeltje viel één tekst in het bijzonder op, die over het Oktoberfest." Er werd beschreven dat een vrouw gigantisch veel gewicht aan bier kon tillen", vertelt ze.

Één van de vragen die bij deze tekst hoorde, zorgde echter wel voor verwarring. Havist Pujitha Sewdien: "Ik vond de vraag over het kampioenschap van het tillen van bier onduidelijk. Je moest een ander woord vinden in de tekst voor Maß, volgens mij was dit het woord Humpen." Docent Van Dijk vond dit ook een vrij vage vraag. "Ik wist niet precies wat ze hier van de scholieren wilden."

Snel klaar

Verder ging het bij Pujitha lekker. "Ik was heel zenuwachtig, maar het viel me uiteindelijk mee." Ze was als eerste klaar en gaat geen klacht indienen. Ook Fabian Teunissen was als eerste klaar. "Ik vond het heel makkelijk, maar ik sta ook een negen voor Duits. Na een uur en een kwartier liep ik de zaal al uit."

Helaas ging het examen echter niet bij iedereen goed. Maaike Wiersma vond het examen heel moeilijk. "Anderen om mij heen vonden het juist wel te doen, dus misschien dat het aan mij ligt." Maaike vond vooral de teksten moeilijk te begrijpen, de vragen snapte ze wel. "Mensen om me heen vonden juist precies het tegenovergestelde", aldus Maaike.

Van Dijk zag dat zijn leerlingen in tegenstelling tot Pujitha en Fabian wel alle tijd nodig hadden. "Ik zag wel dat veel leerlingen lang in de zaal bleven zitten. Gisteren bij Engels was dat heel anders, toen liep de zaal al vroeg leeg. De reacties van de leerlingen zijn nu ook wisselend."

Rundfunk

Pujitha merkte verder op dat Rundfunk het examen Duits was ingeslopen. De kans is groot dat 90 procent van de scholieren bij dit woord echter niet dacht aan de originele betekenis, maar meteen onderstaand beeld voor zich zag. 

Bij de klachtenlijn van het LAKS loopt het vooralsnog niet storm. Er zijn nu ongeveer 350 klachten binnengekomen over het havo-examen Duits. "Deze gaan voornamelijk over de lengte en over een aantal woorden die niet in het woordenboek op te zoeken waren", aldus Sterre Teunissen, klachtencoördinator bij het LAKS.

Vanaf woensdag 10 mei t/m 24 mei worden er keihard examens gemaakt. Wil je op de hoogte blijven van al het examennieuws? Volg ons Liveblog en check onze livestream op onze Eindexamens facebookpagina elke dag rond de klok van 17:30u!

Antwoorden havo Duits
Bereken je voorlopige cijfer

Back to school

Ben jij helemaal ready voor het nieuwe schooljaar? 
  • Hell yeah! Laat dat nieuwe jaar maar komen.
  • Meh. Er hadden nog wel een paar weken vakantie bij gemogen.
  • Nope! Doe mij maar het hele jaar zomervakantie.