Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

'Stay with me'-fragment in vmbo-examen muziek

'Stay with me'-fragment in vmbo-examen muziek

Vanochtend hadden 907 muzikale vmbo'ers hun eindexamen muziek. Veel van hen liepen voortijdig en niet ontevreden de examenzaal uit. Zo ook Jet van Oldeniel. “Het examen was niet te moeilijk, maar ook zeker niet te makkelijk.”

Volgens Jasper Boksbeld ligt het examen van dit jaar in lijn met die van voorgaande jaren. “Ik heb een paar oefenexamens gemaakt, en dit examen was niet heel anders. Al was die van vorig jaar wel vrij moeilijk, deze ging in ieder geval wel goed.” Correspondent Eva Midendorp voorspelt zelfs hoger gescoord te hebben dan een zeven.

Sam Smith

Eva’s succesvolle zit kwam mede door de bij haar bekende muziekfragmenten in het examen. “Een aantal vragen ging over Stay With Me van Sam Smith, een nummer dat bijna iedereen wel kent. Hierdoor wist ik wel welke instrumenten hierbij gebruikt werden en welke notenbalk hierbij hoorde.”

Jasper herkende ook de band Imagine Dragons. “Dat is wel mijn stijl ja, maar er zaten ook wat klassieke componisten in. Die kende ik dan weer niet.” “Op een paar onduidelijke vragen na, was het een prima examen”, vervolgt hij. Docent Carmen Hovestad is ook te spreken over de fragmenten. "Vooral leuk dat er voor het eerst gamemuziek (Mario) in zat. Echt een leuke toevoeging."

Grafische notatie

De grafische notatie was volgens Jet een moeilijk onderdeel van het examen, wat weer tegensproken wordt door Eva. “Dat vond ik juist makkelijk, maar ik vond het lastig om aan te geven op welke toonhoogte een muziekstuk werd gespeeld.” 

Jasper, Jet en Eva geven alle drie aan geen last te hebben van tijdnood. In het verlengde daarvan zullen zij geen klacht indienen bij het LAKS. 

Weinig klachten

Hovestad begrijpt de tevredenheid van de correspondenten. "Vorig jaar was echt een moeilijk examen, dat slaat gewoon niet aan. Dit jaar was het gewoon veel leuker, al waren sommige fragmenten wel moeilijk te horen. En bij vraag 23 werd om een mening gevraagd, ook dat was wel bijzonder."

Sterre Teunissen, klachtencoördinator bij het LAKS, geeft aan weinig klachten te hebben ontvangen. "Op dit moment (12:20) hebben we slechts 22 klachten. Vraag 18 komt vaak terug, dat antwoord C en antwoord D hetzelfde zouden zijn. Ook vraag 21 en 35 zouden te moeilijk zijn."

Vanaf woensdag 10 mei t/m 24 mei worden er keihard examens gemaakt. Wil je op de hoogte blijven van al het examennieuws? Volg ons Liveblog en check onze livestream op onze Eindexamens facebookpagina elke dag rond de klok van 17:30u!

A D V E R T E N T I E
Leren is keuzes maken. Continu blijven zoeken, twijfelen, vallen en opstaan. Dát leren, dat leer je bij Hogeschool Inholland. Tijdens onze Open Avond op woensdag 30 oktober staan onze studenten en docenten klaar om al je vragen te beantwoorden. Kom langs en ontdek of jij hier past.

Meer info!
Bereken je voorlopige cijfer

Inholland - poll - 102019 - vraag 2

Welke vragen wil jij stellen tijdens de Open Avond?