Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

'Uit je nek lullen' bij vwo-examen tehatex

'Uit je nek lullen' bij vwo-examen tehatex

Vanmiddag om 13:30 uur maakten 2.288 scholieren het examen tekenen, handvaardigheid en textiele vormgeving (tehatex). De creatievelingen waren niet erg enthousiast over het nieuwe thema dit jaar. Benice Bartman vond het kort gezegd een ‘lul-uit-je-nek-examen’.

Benice heeft er geen goed woord voor over. "Ik heb het gevoel alsof ik helemaal het verkeerde heb geleerd. Het examen had zo weinig variatie dat ik er echt moe van werd. Het was gewoon één grote chaos."

Auke Jan Ytsma vond het ook nergens op slaan. "Ik had van tevoren die syllabus gekregen, dat was het enige wat we konden leren want vorig jaar was er een ander thema. Maar dat kwam nauwelijks in de examen. Een halfuur voor de eindtijd was ik er helemaal klaar mee. Ik verzon overal maar wat, dat was het enige wat ik kon doen. Ik denk dat ik met een vijf al tevreden ben."

Geluidsoverlast

Bij Thijs ten Caten ging het wel goed. "Ik vond de bronnen en de vraagstelling duidelijk, ik wist wel wat ik moest doen. Er waren wel veel kennisvragen dus je had wel echt moeten leren. Je moest veel vergelijken, dat had ik niet verwacht." Buiten de zaal werd er bij Thijs Nederlandstalige muziek gedraaid. "Dat was niet fijn, om dat je hele examen lang te horen. Het leek wel carnavalsmuziek."

Marielle Hoexum had ook last van geluiden. "Er was in de zaal een constante piep van de airco te horen. Dat was irritant, maar dat kon ik wel blokkeren. Ook hadden een aantal surveillanten discussies over waar ze nou moesten zijn."

Nog los van de geluidsoverlast vond ze het examen echt verschrikkelijk. "De vragen waren vaag, het examen was te lang en heb ook superveel dingen moeten overslaan. Je had een vraag over een cirkel, waarom dat de perfecte vorm is. Ik heb daar en bij andere vage vragen echt de grootste onzin opgeschreven."

Nieuw examenprogramma

Sterre Teunissen, klachtencoördinator van het LAKS, vertelt dat er ondanks de negatieve reacties van onze correspondenten nog weinig klachten zijn binnengekomen. "We hebben maar een paar klachten ontvangen, dus er valt nog niet veel over te zeggen. Wel is het belangrijk om te onthouden dat de kandidaten vanwege het nieuwe examenprogramma geen vergelijkingsmateriaal hadden, dus de scholieren wisten ook niet wat ze moesten verwachten van dit examen."

Vanaf woensdag 10 mei t/m 24 mei worden er keihard examens gemaakt. Wil je op de hoogte blijven van al het examennieuws? Volg ons Liveblog en check onze livestream op onze Eindexamens facebookpagina elke dag rond de klok van 17:30u!

Antwoorden vwo TeHaTex
Bereken je voorlopige cijfer