Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Verwarrende vragen in vmbo-examen wiskunde

Verwarrende vragen in vmbo-examen wiskunde

Vanmiddag maakten 55.284 vmbo'ers hun examen wiskunde. Voor veel scholieren was het examen best wel pittig. Sharon Rietveld had al haar tijd nodig: "Het ging best wel goed maar er waren veel vragen. Ik had nog maar vijf minuten over aan het einde."

Over het algemeen waren de vragen best wel te doen volgens Sharon, maar er zaten wel echt een paar lastige vragen in.

Ook Cheryl Valentijn ontdekte een paar instinkers. "Er was een vraag over een champagnetoren en dan moest je een formule gebruiken om uit te reken hoeveel je er nodig hebt om die uit te schenken aan honderd gasten. Alleen er stond een formule per laag champagne bij en niet per glas. Dat vond ik echt een onnodige vraag. Sowieso is iedereen nog minderjarig, dus waarom een vraag over champagne?"

Rustig lezen

Docent Edwin van de Beek zegt dat het bij wiskunde altijd het belangrijkste is dat je rustig leest. "Al jaren lezen leerlingen te snel, waardoor je over het hoofd ziet welke getallen je moet gebruiken. Bij de champagneglazen stond er dat er meer dan 60 glazen gebruikt moesten worden. Als je niet goed leest dan vul je daar 60 in, maar dat wordt er niet gevraagd. Verder was het examen niet van een te hoog niveau." 

Kahly Roose zegt dat het bij haar helemaal niet goed ging. "Ik vond het echt heel moeilijk. Normaal gaat wiskunde mij beter af. De eerste vraag lukte nog wel, maar bij de tweede vraag was ik het al helemaal kwijt." Ook Cheryl zegt dat het examen veel moeilijker was dan de oefenexamens: "Ik twijfelde nu heel erg over een paar vragen."

Titanic

Sharon snapte vooral de vraag over de Titanic niet. "Er was een schip dat groter zou moeten zijn dan de Titanic. Je moest dus berekenen hoe groot dat schip was maar er stonden helemaal geen gegevens van dat schip op het blad. Ook mijn klasgenoten vonden die vraag lastig. Daar gaan we ook zeker wel over klagen bij het LAKS."

Docent wiskunde Tom van Wanrooij zegt dat het examen op een enkele vraag na voor veel van zijn leerlingen goed te doen was. "De vraag over de Titanic had te maken met het berekenen van snelheid en schaalverdeling. Ik weet dat die onderwerpen altijd als lastig worden ervaren. Ik heb in mijn lessen dan ook extra aandacht aan die onderwerpen besteed."

Tuinbank

Van Wanrooij vond ook de vraag over een tuinbank heel lastig. "Op de gang hoorde ik veel van mijn leerlingen zeggen dat zij die vraag echt niet snapten. Die vraag ging over goniometrie. Op zich was die opgave te doen als je wist welke berekening je moest gebruiken, maar dan moet je dat wel uit de vraag zien weten te halen."

Ook de hitte ging veel scholieren niet in de koude kleren zitten. Cheryl zat zelfs bij het raam. "Het was zo warm en ik viel aldoor bijna in slaap. Ik ben zelfs even weggevallen tussendoor."

Sharon Rietveld had geen last van de warmte. "In onze klas was het gelukkig best koel. Ik heb alleen morgen nog economie en dan ben ik klaar, dus ik ga straks lekker in het zonnetje leren."

Veel klachten

Bij het LAKS zijn er in nog geen anderhalf uur al 2.000 klachten binnen gekomen over het examen wiskunde. Klachtencoördinator Sterre Teunissen meldt dat het examen te moeilijk en te lang zou zijn.

Verder zou vraag 22 verwarrend zijn. "Daar staat dat je een berekening moet maken met meer dan 60. Veel leerlingen zouden daar 60 hebben gebruikt in hun berekening. Vraag 17, over het beruchte tuinbankje, was een lastige vraag maar deze was wel gewoon te maken."

Vanaf woensdag 10 mei t/m 24 mei worden er keihard examens gemaakt. Wil je op de hoogte blijven van al het examennieuws? Volg ons Liveblog en check onze livestream op onze Eindexamens facebookpagina elke dag rond de klok van 17:30u!

A D V E R T E N T I E
Leren is keuzes maken. Continu blijven zoeken, twijfelen, vallen en opstaan. DŠt leren, dat leer je bij Hogeschool Inholland. Tijdens onze Open Avond op woensdag 30 oktober staan onze studenten en docenten klaar om al je vragen te beantwoorden. Kom langs en ontdek of jij hier past.

Meer info!
Bereken je voorlopige cijfer

Inholland - poll - 102019 - vraag 2

Welke vragen wil jij stellen tijdens de Open Avond?