Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Korte zinnen bij examen Latijn

Korte zinnen bij examen Latijn

7688 gymnasiasten deden examen Latijn woensdagochtend, onder hen was Sterre van Wierst. "Het examen viel gewoon mee. “Ik had iets minder goed geleerd dan voor andere vakken, dus mijn verwachting was dat het niet heel goed zou gaan. Maar dat was niet zo, en dat was te danken aan de makkelijke vertaling.”

Bij Dayna Blokhuis ging het ook goed. Ze vond het examen makkelijker dan die van vorig jaar. “Bij de tekst die je moest vertalen waren er zinnen van vier of vijf woorden. Echt heel chill.” Ook bij Sterre ging het vertalen goed, en de tekstvragen redelijk. "Er waren veel leg uit-vragen, dat ging wel. Het eerste deel ging over Romulus die verdween van de aarde en werd uitgeroepen tot God. Dat vond ik wel een leuke tekst."

Nauwelijks grammatica
Jasmijn Bleijlevens is realistisch. "Het examen was goed te doen. De teksten waren van goed niveau, zeker als je goed geoefend had.  Wat mij wel opviel was de hoeveelheid vraagstellingen over hoe het verhaal liep, maar dat er nauwelijks vragen bijzaten over grammatica. Normaliter is dat andersom."

De eerste indruk van docent Hugo Korenhof was dat het een vrij gemiddeld examen was. "De teksten die je moest vertalen bevatten geen ingewikkelde zinnen."Ook laat hij weten de vragen bij de tekst van Livius okay te vinden. "Ik had een diepere vraag verwacht hierbij. Maar al met al kwam het examen overeen met de lesstof."  

Flauwvallen in examenzaal
Hoewel Jasmijn van het examen zelf niet schrok, deed ze dat wel van een incident in de examenzaal. “Een van mijn klasgenoten viel vlak voor het examen flauw en is ziek naar huis gegaan.” Toch zag Jasmijn achteraf veel tevreden gezichten. "Terwijl dit normaliter een zeer stressvol examen is. Ik ga sowieso geen klacht indienen."

Sterre Teunissen, klachtencoördinator van het LAKS, geeft aan dat een vraag in het bijzonder vaak genoemd wordt. “Het verhaal gaat dat in vraag 23 een term staat die niet in de syllabus staat. Verder horen we dat het examen te lang zou zijn.”

Vanaf woensdag 10 mei t/m 24 mei worden er keihard eindexamens gemaakt. Wil je op de hoogte blijven van al het examennieuws? Volg ons Liveblog en check onze livestream op onze Eindexamens facebookpagina elke dag rond de klok van 17:30u!

Antwoorden vwo Latijn
Bereken je voorlopige cijfer