Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Moeite met spaartips bij vmbo Duits

Moeite met spaartips bij vmbo Duits

Bijna 26.000 vmbo'ers met Duits in hun profiel begonnen vanochtend met het examen, onder hen Sharon Rietveld, bij wie het verrassend goed ging. “Ik had me ook wel goed voorbereid hoor, maar ik vond dit examen absoluut makkelijker dan de oefenexamens.”

Ook Jurjen van der Veer liep soepel door het examen heen: “Er zaten niet al te moeilijke teksten in, en ook qua tijd kwam ik goed uit.” Wie, in tegenstelling tot Sharon en Jurjen, meer moeite had de beproeving was Lavinia. “Ik had heel veel oefenexamens gemaakt en heel veel Duitse woordjes geleerd. Maar ik denk dat ik met geluk een 5 heb.”

Moeite met spaartips
Alle drie de correspondenten zijn eensgezind over tekst 9. ‘’De tekst over spaartips vond ik dan wel  moeilijk”, geeft Jurjen aan. Docent Marloes Derksen van het OSG Willem Blaeu in Alkmaar geeft aan deze tendens te herkennen bij haar eigen leerlingen. “Vraag 29, waarvan ik in eerste instantie dacht: ‘die is makkelijk’, werd door achttien van mijn twintig leerlingen fout beantwoord. In die tekst stonden ook gewoon heel veel woorden die voor de leerling niet interessant zijn.”

Derksen vond het begin van het examen wel goed gekozen door de examenmakers. “Bijna iedereen had vraag 1 en 2 goed, dat geeft een relaxed gevoel.” Minder positief is ze over tekst 4 en tekst 10. “Vraag 10 bij tekst 4 is een hele gemene. Daar wordt gevraagd de eerste twee Duitse woorden van een zin te geven, maar in dat tekstfragment staat een streepje ( - ). Geeft dat streepje een nieuwe zin aan of niet? Zelf begon ik daarover ook te twijfelen."

Ze vervolgt. ‘’Tekst 10 staat stijf van de getallen en percentages, heel vervelend. In vraag 31 (tekst 10) zit een hele smerige link. Je moet het woord ‘mytos’ linken aan een Duits woord, maar welke vmbo-leerling weet nou wat mytos betekent? Kan me voorstellen dat ook het woordenboek je bij deze vraag niet kon helpen.’’

Schreeuwende kinderen
Over tijdtekort had Sharon niet te klagen. ‘’Ik had een half uur over, dus ik heb alles rustig kunnen maken.” Ook Jurjen was ruim binnen de tijd klaar, maar gaat waarschijnlijk toch even klagen. “Die tekst over spaartips was gewoon boven vmbo-niveau. Daar ga ik wat van zeggen.”

Dat het examen bij Lavinia niet rooskleurig was verlopen was duidelijk, maar dat kwam niet alleen maar door de opgaven. “Op de gang en buiten de zaal waren veel schreeuwende kinderen, dat leidde enorm af. Echt vervelend.”

‘’Moeilijker dan gemiddeld’’
‘’Ik gok op een n-term iets boven de 1,0. Dit examen was iets moeilijker dan gemiddeld. Maar ik denk niet dat mijn leerlingen veel slechter gescoord hebben dan normaal”, voorspelt Derksen.

Sterre Teunissen, klachtencoördinator van het LAKS, geeft aan dat het aantal klachten snel oploopt. "Het gaat vooral over de moeilijkheid van de woorden en over de lengte van het examen. Na een uur hadden we al meer dan 600 klachten."

Vanaf woensdag 10 mei t/m 24 mei worden er keihard eindexamens gemaakt. Wil je op de hoogte blijven van al het examennieuws? Volg ons Liveblog en check onze livestream op onze Eindexamens facebookpagina elke dag rond de klok van 17:30u!

A D V E R T E N T I E
Leren is keuzes maken. Continu blijven zoeken, twijfelen, vallen en opstaan. Dát leren, dat leer je bij Hogeschool Inholland. Tijdens onze Open Avond op woensdag 30 oktober staan onze studenten en docenten klaar om al je vragen te beantwoorden. Kom langs en ontdek of jij hier past.

Meer info!
Bereken je voorlopige cijfer

Inholland - poll - 102019 - vraag 2

Welke vragen wil jij stellen tijdens de Open Avond?