Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Tijdnood door vraagstelling bij havo economie

Tijdnood door vraagstelling bij havo economie

Om 13:30 uur ging het examen economie van start voor meer dan 36.000 deelnemers. Een examen waarbij veel scholieren elke minuut hard nodig hadden. "Op een paar leerlingen na, bleef iedereen tot het einde", aldus docent Frank Bosma. 

Dominique van Huis was ondanks hard werken ook niet op tijd klaar. "Tot de laatste minuut ben ik bezig geweest. Dat was onder andere doordat de vragen lastig gesteld waren. Je moest echt goed lezen wat ze nou bedoelden: wat je moest berekenen en in welke valuta", verzucht ze. 

Na een uur was Dominique pas bij vraag 5 van de 26. "Ik heb hem wel af kunnen krijgen, maar heb niet alles ingevuld." Twee vragen vond ze in het bijzonder erg vreemd. "Bij vraag 21 moest je met cijfers over de afzet en verkoop van vliegtickets, berekenen hoeveel de prijs van de tickets was gedaald. Ik denk dat er gegevens ontbraken en dat hoor ik ook van anderen." 

Tijdens het examen kreeg Dominique ook nog visite. "Er liep de hele tijd een spin voor mijn voeten. Bij het vorige examen zat er ook al een spin naast me."

Vraagstelling en begrippen

Sterre Wattel heeft ondanks een matige voorbereiding een goed gevoel over het examen. "Ik had eigenlijk helemaal niet zo goed geleerd, maar we hebben een goede economiedocent, dus daar stak ik veel van op in de les. Voor mijn gevoel is dit zelfs het examen wat ik tot nu toe het beste heb gemaakt."

Sterre had echter ook soms moeite met de vraagstelling, bijvoorbeeld bij de vraag over het gevangenendilemma. "Daar kon ik geen goed antwoord op geven. Het hielp ook niet dat twee keer het licht uitviel. Dat was telkens snel opgelost, maar het haalde me uit mijn concentratie."

Menno van den Berg kwam juist in de knoop door de begrippen. "Sommige begrippen waren minder goed of lang geleden behandeld. Van structurele ontwikkelingen bij vraag 7 had ik nog nooit gehoord, dus ik heb maar gegokt welke begrippen daar bij hoorden." Ook bij hem was het onrustig in de zaal. "Er ging telkens de telefoon van een leerling af. De surveillanten deden geen moeite om dat te stoppen. Ik geloof wel dat voor sommige mensen overlast veroorzaakte."

Standaard examen 

Economiedocent Frank Bosma vond het examen vrij standaard. "Op zich zaten er niet heel veel verrassingen in het examen. De eerste opgave ging bijvoorbeeld over een bedrijf met bepaalde kosten. Dat onderwerp zat de afgelopen jaren al in het examen, al blijft dat onderwerp voor leerlingen lastig."

Alle stof die op het examen kwam is gewoon goed behandeld in het boek en in de lessen volgens Bosma. Zijn leerlingen vonden het desondanks niet makkelijk. "Ik hoorde van leerlingen dat ze het een pittig examen vonden. Op een paar leerlingen na bleven ze ook allemaal tot het einde zitten. Die tijd hadden ze hard nodig."

Sterre Teunissen, LAKS klachtenlijncoördinator, beaamt dat scholieren het een lastig examen vonden. "De klachten gaan vooral over de moeilijkheid van de vragen. Bijvoorbeeld bij vraag 24, waarbij een verzekeringspremie berekend moet worden. Het verhaal gaat dat deze manier van berekenen niet eens in de syllabus staat. Dat gaan we in ieder geval doorgeven aan het CvTE. Overigens ontvangen wij ook over vraag 21 veel klachten.”

Vanaf woensdag 10 mei t/m 24 mei worden er keihard eindexamens gemaakt. Wil je op de hoogte blijven van al het examennieuws? Volg ons Liveblog en check onze livestream op onze Eindexamens facebookpagina elke dag rond de klok van 17:30u!

A D V E R T E N T I E
Lars is niet echt een fan van lezen. Daarom gaat hij op zoek naar de beste manieren om door zijn leeslijst heen te komen. Red je het met alleen maar samenvattingen, of is een e-reader of luisterboek een betere optie? Deze video wordt mede mogelijk gemaakt door Storytel.

Probeer 30 dagen gratis
Antwoorden havo Economie
Bereken je voorlopige cijfer