Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Veel schrijfwerk tijdens experimenteel vmbo-examen geschiedenis

Veel schrijfwerk tijdens experimenteel vmbo-examen geschiedenis

Meer dan 23.000 vmbo'ers bogen zich vanochtend over het examen geschiedenis. Het examen was voor veel scholieren een flinke kluif en zorgde voor de nodige lamme armen. 

Ince Wright vond het geen lastig, maar ook geen leuk examen: "Ik begreep op een paar na alle vragen en was op tijd klaar, maar ik moest veel schrijven. In plaats van dat ik gewoon punt één en daarna punt twee op kon schrijven, moest ik er een heel verhaal van maken. Er waren ook zes vragen waarop je maar vier antwoorden kon geven. Ik vond dat onduidelijk en daarom best irritant."

De vragen waar hij niet helemaal uit kwam, waren die over Israël: "Het was een klein onderwerp wat we minder goed behandeld hadden in de lessen. Daarom wist ik de vraag over de zesdaagse oorlog bijvoorbeeld niet. Ik heb toen maar wat ingevuld."

Twijfels

Noah Snoek durft nog geen oordeel te veilen: "Het ging op zich goed, maar ik weet eigenlijk niet wat ik ervan moet verwachten. Er waren namelijk heel veel vragen waarbij ik twijfelde tussen twee antwoorden. Verder ging vraag 38 over 'perestrojka': geen idee wat dat begrip inhield. Dat was dan gewoon een stukje dat ik iets minder goed had geleerd. Ik had wel de tijd om overal over na te denken: ik was ook op tijd klaar."

Jurjen van der Veer vond het examen eigenlijk wel prima gaan, zeker qua tijd: "Het ging wel goed, het was ook een niet al te lang examen. Binnen anderhalf uur was ik klaar en best veel anderen gingen ook vroeg weg."

Hij vond de vragen soms wel wat minder prettig: " Er zaten wel een paar instinkers in zoals vraag 22. Bij die vraag moest ik echt wel even nadenken en die wist ik ook niet helemaal. Tot mijn verbazing werd er niets over Stalin of Lenin gevraagd. In mijn lesboek was dat een belangrijk onderwerp. Ik had daar meer vragen over verwacht."

Meer havo-vragen

Volgens Jan-Wolter Smit, docent geschiedenis, was de vraagstelling voor het vmbo pittig: "Cito is van plan om in het examen van volgend jaar andere typen vragen toe te voegen, onder andere meer toepassingsvragen. Cito heeft in het examen van dit jaar al geëxperimenteerd met die vragen waardoor het examen iets meer op een havo-examen lijkt qua vraagstelling. Zo moesten scholieren vaker kijken naar de contexten."

Op het examen moest volgens Smit ook meer gelezen worden: "Het examen vond ik iets taliger dit jaar: de inleidingen van de vragen waren langer. Dat kan voor de echte vmbo'er best even schrikken zijn geweest."

Langer maar evenwichtig

Hij zag dat ook terug aan het aantal mensen in de examenzaal: "Normaal gesproken bij dit examen begint na ongeveer 70 minuten de zaal leeg te lopen. Nu zag ik een paar mensen die echt tot het einde bleven zitten. Dat had ik nog niet eerder gezien. Het geeft voor mij wel aan dat het veel lees- en schrijfwerk moet zijn geweest."

Smit vindt wel dat het Cito goed heeft nagedacht over dit examen: "Het examen vond ik evenwichtig: alle onderwerpen werden even goed bevraagd. Verder heeft het Cito de kritiek van leraren op het examen van vorig jaar goed meegenomen in die van dit jaar."

Albert Heijn

Volgens Sterre Teunissen, LAKS klachtenlijncoördinator, komen er veel klachten over een specifieke vraag binnen: "Veel scholieren vonden vraag 44 erg vreemd: die vraag ging over de Albert Heijn. Ze vonden dat onderwerp ver gezocht voor een examen geschiedenis."

Ook bleek het examen niet makkelijk te zijn: "Er wordt ook veel geklaagd dat het examen te lang was en te moeilijk door de vmbo'ers."

Vanaf woensdag 10 mei t/m 24 mei worden er keihard eindexamens gemaakt. Wil je op de hoogte blijven van al het examennieuws? Volg ons Liveblog en check onze livestream op onze Eindexamens facebookpagina elke dag rond de klok van 17:30u!

A D V E R T E N T I E
Leren is keuzes maken. Continu blijven zoeken, twijfelen, vallen en opstaan. Dát leren, dat leer je bij Hogeschool Inholland. Tijdens onze Open Avond op woensdag 30 oktober staan onze studenten en docenten klaar om al je vragen te beantwoorden. Kom langs en ontdek of jij hier past.

Meer info!
Bereken je voorlopige cijfer

Inholland - poll - 102019 - vraag 2

Welke vragen wil jij stellen tijdens de Open Avond?