Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Havo-examen biologie 'makkelijk' en kort

Havo-examen biologie 'makkelijk' en kort

Meer dan 25.000 havisten hebben vanmiddag het biologie-examen afgelegd, verscheidene leerlingen waren vroeg klaar en gingen met een goed gevoel de examenzaal uit. Zo ook Bente Jansen: “Ik vond het examen precies goed.”

Bente vond het examen precies zoals verwacht. “Het ging erg goed, ondanks dat er een tijdje wat kinderen op de gang stonden te zingen.” De vragen waren op niveau, vindt Fleur Verplanke. “Ik had niet heel goed geleerd maar het ging erg okay.”

Vroeg klaar

Maria Quaak was opvallend vroeg klaar: “Door alle vragen ging ik goed heen, de vragen waren niet moeilijk en daarom ga ik zeker niet klagen.” Ook Isa Tropee was erg snel klaar: “Mensen stonden na anderhalf uur al op om hun examen in te leveren, ik deed er iets langer over maar het was duidelijk dat het examen niet moeilijk was.”

Veel antwoorden op de vragen kon je ook halen uit de BINAS, het hulpboek, vertelt Maria: “Als ik iets niet gelijk wist, bladerde ik in mijn BINAS en vond ik na even zoeken wel het antwoord bij elkaar. Het voelde eigenlijk meer als een tussentoets dan een examen." Ook Isa valt het vele gebruik van het hulpboek BINAS op: “Was echt handig.”

Julian van Loon vond het soort vragen niet altijd even leuk: "Er zaten veel meerkeuzevragen in het examen. Dat is op zich handig, maar aan de andere kant ook wel lastig. Je kunt dan namelijk altijd iets kiezen, terwijl je bij een open vraag beter weet of je het antwoord weet of niet.”

Weinig klachten

Sterre Teunissen, klachtencoördinator van het LAKS, vertelt dat er niet veel klachten zijn over het examen zelf. “Veel leerlingen klagen over het feit dat aardrijkskunde en biologie op dezelfde dag is, aangezien je veel stof voor beide vakken moet weten. Maar verder hebben wij niet veel klachten ontvangen over de moeilijkheid.”

Onderbouwdocent biologie Jarno Heerschap kan wel begrijpen waarom er weinig klachten zijn. "Ik en mijn collega's, onder wie een oud-examenmaker, vonden het examen te makkelijk. Er werd veel onderbouwstof getoetst en de vragen waren te makkelijk. De onderwerpen waren wel divers maar eigenlijk onder de maat voor de havo."

Vanaf woensdag 10 mei t/m 24 mei worden er keihard examens gemaakt. Wil je op de hoogte blijven van al het examennieuws? Volg ons Liveblog en check onze livestream op onze Eindexamens facebookpagina elke dag rond de klok van 17:30u!

 

Antwoorden havo Biologie
Bereken je voorlopige cijfer