Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Geen verrassingen bij het havo-examen aardrijkskunde

Geen verrassingen bij het havo-examen aardrijkskunde

Vandaag werd de geografische kennis van 21.115 havo-scholieren getest tijdens het examen aardrijkskunde. Over het algemeen werd het examen goed ontvangen. “Ik zou niet weten waarover ik zou moeten klagen", vertelt Anouk Middelkamp. 

Anouk vond het dus best goed gaan, ook al had ze niet veel geleerd. "Alle opgaven in het examen hadden we al eens behandeld en het niveau was niet te hoog. Ik had nog drie kwartier over, dus dat zegt genoeg.” Megan Mekelenkamp deed er ook niet zo lang over. “Van te voren wist ik niet wat ik kon verwachten, want aardrijkskunde is vaak zo algemeen, maar hij ging best okay.”

“Het was eigenlijk een typisch examen,” zegt Eva van den Elzen. “Alleen vond ik een paar vragen wel vaag, dat ik niet precies wist hoe ik het moest doen dus daar ga ik misschien wel over klagen. Maar al met al ging het best goed.”

Tessa Bosman vond het ook meevallen: “Op zich kun je met goed lezen en logisch nadenken de vragen goed beantwoorden. Er werd niet heel veel naar specifieke kennis gevraagd.” Bij Tessa in de zaal waren er een kwartier lang tikgeluiden te horen: “Ik heb geen idee of het de verwarming of een leiding was, maar het was wel heel irritant.”

Op de Eindexamens Facebookpagina zijn echter niet alle reacties positief, getuige deze dramatische post.

Oorzaak-gevolg

Docent Edger Maas is het voornamelijk eens met de leerlingen. “Als je goed had geleerd en geoefend, werd je daar bij dit examen zeker voor beloond. Ook al had je alleen je basiskennis op orde, dan kwam je al een heel eind."

Maas vond de opbouw  van het examen logisch. "Er zaten wat specifieke vragen in over Indonesië en veel oorzaak-gevolg relaties. Daarnaast zag ik wel een paar moeilijke inzicht-vragen, waarbij je wat harder na moest denken.  De atlas moest er ook vaak bij gehaald worden, maar verder waren er geen verrassingen.”

Sterre Teunissen, klachtencoördinator van het LAKS, vertelt dat het aantal en soorten klachten heel erg meevalt. “Naar aanleiding van wat wij binnenkrijgen, schijnt het een redelijk examen geweest te zijn. De klachten gaan voornamelijk over de vraagstelling, die lastig gevonden wordt.”

Vanaf woensdag 10 mei t/m 24 mei worden er keihard examens gemaakt. Wil je op de hoogte blijven van al het examennieuws? Volg ons Liveblog en check onze livestream op onze Eindexamens facebookpagina elke dag rond de klok van 17:30u!

A D V E R T E N T I E
Lars is niet echt een fan van lezen. Daarom gaat hij op zoek naar de beste manieren om door zijn leeslijst heen te komen. Red je het met alleen maar samenvattingen, of is een e-reader of luisterboek een betere optie? Deze video wordt mede mogelijk gemaakt door Storytel.

Probeer 30 dagen gratis
Antwoorden havo Aardrijkskunde
Bereken je voorlopige cijfer