Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Goed gevoel overheerst na lang vwo-examen Engels

Goed gevoel overheerst na lang vwo-examen Engels

40.928 scholieren van het vwo hadden vandaag hun examen Engels. Er zaten een paar lastige teksten in, maar over het algemeen ontsteeg de moeilijkheidsgraad niet het niveau van de oefentoetsen. Verder was het voornamelijk een lang examen. 

Marinde Reijman denkt dat ze wel een voldoende voor dit examen heeft: “Ik had net te weinig tijd, maar het niveau was wel vergelijkbaar met dat van de oefententamens.” Ook Tim Vonk heeft een goed gevoel over het examen: “Alleen de laatste drie teksten vond ik heel lastig. Er was zo’n advertentiepagina en een tekst over apen. Ik ga misschien klagen als ik het heb nagekeken, maar waarschijnlijk niet.”

Interessant Brexit-artikel

Voor Xander Lenders waren de eerste teksten wel erg lastig: “Maar hoe verder ik kwam, hoe beter het ging.” Xander vertelt dat er een paar interessante teksten in het examen stonden: “Zo stond er een artikel in het examen dat dateerde van voor de Brexit. Het artikel ging over de cynische toon die veel Britten aansloegen tegenover Europa. In het artikel probeerde Cameron het volk nog te laten beseffen dat Europa zo slecht nog niet is. Wij als lezer weten natuurlijk hoe dat is afgelopen.”

Onrust door havisten

Maria Piël zegt dat als je niet zo veel politieke kennis had, je wel een achterstand had. “Ook was er heel even wat onrust in onze zaal door een paar vmbo'ers die de zaal eerder verlieten”, vertelt Maria. Xander dacht eerst dat het begin moeilijker was omdat hij er nog een beetje in moest komen, maar hoorde naderhand dat zijn klasgenoten er hetzelfde over dachten: “We stonden net op de gang even na te praten en de klasgenootjes die al klaar waren vonden het begin ook best lastig.”

Dronken vragen verzonnen

Xander doet het profiel natuur en gezondheid, maar kon zijn kennis over elementen niet gebruiken: “Er was een vraag over de zuurstofgraad in wijn en hoe dit invloed heeft op de houdbaarheid. Ze wilden weten of er nog iets anders met de wijn gedaan kon worden om hem nog meer drinkbaar te maken. Maar volgens mij was degene die de vraag verzonnen heeft zelf ook wijn aan het drinken, want ik had niks aan mijn scheikundige kennis.”

Klachten over de lengte en vraag 31
Docent Michelle Macdonnell van het Regius College in Schagen zegt dat het wel een erg lang examen was: “Er was niemand op onze school eerder klaar, maar iedereen kon het examen wel afmaken. Het was gewoon een lang examen. Toch was iedereen tevreden met zijn/haar resultaten.”

Sterre Teunissen, klachtencoördinator van het LAKS, zegt dat veel scholieren het examen van een goed niveau vonden: “Het was een uitdagend examen dat vooral door veel leerlingen erg lang gevonden wordt. De klachten komen daarom ook voornamelijk over de lengte. Verder moest je bij vraag 31 Nederlandse spreekwoorden koppelen aan Engelse spreekwoorden. Maar veel scholieren hadden nog nooit van de Nederlandse spreekwoorden gehoord. Daar komen ook veel klachten over.”

Vanaf woensdag 10 mei t/m 24 mei worden er keihard examens gemaakt. Wil je op de hoogte blijven van al het examennieuws? Volg ons Liveblog en check onze livestream op onze Eindexamens Facebookpagina elke dag rond de klok van 17:30u!

Antwoorden vwo Engels
Bereken je voorlopige cijfer