Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Bowie struikelblok bij havo-examen geschiedenis

Bowie struikelblok bij havo-examen geschiedenis

Vanochtend hadden 35.900 havo scholieren de kans om geschiedenis te schrijven tijdens het examen geschiedenis. De grote afwezige tijdens het examen was het onderdeel kenmerkende aspecten, wat zowel tot opluchting als tot verontwaardiging leidde, ook bij docenten. 

Frank Solleveld (18) had weinig moeite met het examen: "Het ging wel prima, ik had gewoon goed geleerd voor het examen en dat was voldoende. Ik kon alleen een van de stellingen bij de laatste vraag over David Bowie en een kenmerkend aspect van hem niet helemaal plaatsen. Verder had ik ook meer andere vragen over kenmerkende aspecten verwacht." Ook Jottum Kok (18) had moeite met de vraag over de in 2016 overleden zanger: "Alleen de vraag over Bowie kon ik niet zo goed beantwoorden. Voor de overige vragen had ik wel tien kantjes nodig, dus heel mijn hand doet nu pijn."

Afwezigheid kenmerkende aspecten kenmerkend voor dit examen

Anne-Ruth de Bruin (17) heeft een goed gevoel over het examen: "Ik vond het erg fijn dat er weinig vragen over kenmerkende aspecten in het examen zaten. Bij de laatste vraag die daar wel over ging, vond ik het wel lastig om uit te leggen waarom ik die aspecten gekozen had: ze waren een beetje vergezocht." Anne-Ruth kwam helaas wel in tijdnood: "Ik moest op het einde hard doorwerken om alles in te vullen. Daardoor heb ik niet alle vragen kunnen beantwoorden. Ondanks het tijdgebrek heb ik vertrouwen in een goed cijfer."

Een duidelijk examen

Docent geschiedenis Milo Brinkkemper vond het ook een geslaagd examen, maar viel het ook op dat er maar twee kenmerkende aspecten in het examen zitten: "Ik ben er op zich blij mee, want ik vind het onzinnig om te diep in te gaan op die specifieke onderdelen. Het verschil met vorig jaar is alleen erg groot: toen waren er veel vragen over de kenmerkende aspecten. Docenten hebben hier dit jaar op ingespeeld. Dat is een beetje jammer in de voorbereiding. Verder vond ik het een duidelijk examen met duidelijke vragen. Mijn leerlingen zijn er in het algemeen ook positief over."

Vragen waren van lang geleden

Jottum Kok merkte verder nog een ander obstakel op tijdens het examen: "De eerste tien vragen gingen onder andere over de middeleeuwen en dat hoofdstuk werd vooral behandeld in havo 4, dus daar wist ik niet meer alles van. Geschiedenis is gelukkig wel een van mijn beste vakken, dus het komt wel goed met het cijfer denk ik."

"Wie is David Bowie?"

LAKS-examenklachtenlijn coördinator Sterre vertelt dat de Bowie vraag bij veel scholieren vraagtekens opriep: "Een flink aantal scholieren had tijdens het examen geen idee wie David Bowie was. Anderen wisten dat wel, maar begrepen de vraag niet goed. Het klachtenaantal staat al op 3500: dat is best wel veel voor dit vak."

Vanaf woensdag 10 mei t/m 24 mei worden er keihard examens gemaakt. Wil je op de hoogte blijven van al het examennieuws? Volg ons Liveblog en check onze livestream op onze Eindexamens facebookpagina elke dag rond de klok van 17:30u!

Antwoorden havo Geschiedenis
Bereken je voorlopige cijfer