Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Lastige eerste tekst bij havo-examen Nederlands

Lastige eerste tekst bij havo-examen Nederlands

Op de tweede officiële dag van de eindexamens stond voor 59.836 havo-scholieren het examen Nederlands op het programma. Pepijn Stoop (18) was een uur van te voren klaar, maar zeker niet blij: "Ik heb echt koppijn, als ik vandaag nog één keer de zin 'maximaal aantal woorden' zie staan, dan word ik helemaal gek!"

Eva van den Elzen (16) heeft er daarentegen wel een goed gevoel over, ook al vond ze de eerste tekst veel te lang: "De moed zakte me wel even in de schoenen toen ik net bezig was met de vragen van de eerste tekst, maar gelukkig waren de andere teksten korter en interessanter." 

Te lange tekst

Quinty Bertens (18) vond het maar een raar examen. "Ik vond het niveau erg lastig en die eerste tekst was echt vervelend”, zegt Quinty. Daarbij waren mensen in de buurt van Quinty’s school aan het heien, dus palen in de grond aan het slaan. “Maar de gemeente gaat dat echt niet stil leggen.”

Nico Holtrop (17) vond de eerste tekst wat aan de lange kant, maar de rest van de teksten compenseerden dat wel: “Dat was niet heel prettig, maar de tekst was wel goed te begrijpen. Dus ik had er niet zo’n last van omdat het verder erg goed ging.” Docent Rich Leijh zag dat zijn leerlingen er wel mee worstelden: “Die eerste tekst was geen vriendelijk begin van het examen.”

Ook Julian van Loon ergerde zich aan tekst één: "Ze hebben echt bijzonder saaie teksten uitgekozen, zeker die eerste." De tekst over kledingvoorschriften vond hij wel leuk, omdat hij zich daarin kon verplaatsen. Volgens hem is het examen Nederlands sowieso een loterij, omdat het maar afwachten is hoe de vragen gesteld worden. "Je kunt voor het examen leren, maar ik zou het gewoon niet doen", zegt Julian. 

Zeldzame vraagsoort?

Leijh verbaasde zich ook over een vraag die twee teksten overkoepelde: “Er zat een zeldzame vraagstelling in, wat niet eerlijk is voor de kandidaten omdat ze zich niet goed daarop hebben kunnen voorbereiden.” Quinty beaamt dat die vraag lastig was. “Ik had goed geoefend, maar dit had ik niet verwacht.” Zowel het LAKS als de andere leerlingen geven echter aan dat ze dit niet hebben opgemerkt.

Sterre Teunissen, klachtencoördinator van het LAKS, hoort inderdaad veel geklaag over dat de eerste tekst. “De klachten die we te horen krijgen, gaan voornamelijk over de openingsvragen en eerste tekst. Die vragen gingen vooral over standpunten en argumentatie, daar gaat gewoon veel tijd in zitten.”

Vanaf woensdag 10 mei t/m 24 mei worden er keihard examens gemaakt. Wil je op de hoogte blijven van al het examennieuws? Volg ons Liveblog en check onze livestream op onze Eindexamens Facebookpagina elke dag rond de klok van 17:30u!

A D V E R T E N T I E
Leren is keuzes maken. Continu blijven zoeken, twijfelen, vallen en opstaan. Dát leren, dat leer je bij Hogeschool Inholland. Tijdens onze Open Avond op woensdag 30 oktober staan onze studenten en docenten klaar om al je vragen te beantwoorden. Kom langs en ontdek of jij hier past.

Meer info!
Antwoorden havo Nederlands
Bereken je voorlopige cijfer

Inholland - poll - 102019 - vraag 2

Welke vragen wil jij stellen tijdens de Open Avond?