Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Waar kan ik klagen over de examens?

Waar kan ik klagen over de examens?
Beeld: Joca van der Horst/123RF/Thinkstock

Wat als er straks van alles fout gaat tijdens de eindexamens? Als de gemeente besluit om net tijdens Frans het grasveldje tegenover de school te maaien? Of als vraag 12 van geschiedenis gewoon écht niet te doen was en iedereen bij economie in tijdnood kwam?

Op zulke en andere momenten kun je je redder in nood bellen: het LAKS, de baas van de Eindexamenklachtenlijn. 

Het LAKS is dé organisatie tijdens de examens. Een klacht indienen kan via hun website Examenklacht.nl, maar ook kun je op examendagen tot 19:00 bellen naar 020-5244066. Op de site staat een klachtenteller die het aantal klachten bijhoudt.

Spieken

De klachten die het LAKS binnenkrijgt zijn onder te verdelen in drie categorieën: logistieke klachten, zoals een duif die rondvliegt in de examenzaal of een docent die met zijn verrekijker leerlingen op spieken probeert te betrappen. Examenklachten gaan over alles omtrent het examen, zoals een lastige vraagstelling die je op het verkeerde been zet. Ook worden er klachten ingestuurd over mogelijke fouten in het examen, zoals een vraag die niets met de leerstof te maken heeft of waarbij jaartallen of rekensommen niet kloppen. 

Bij logistieke klachten neemt het LAKS altijd gelijk contact op met de directeur van de middelbare school. Zo'n directeur is vaak heel gewillig en zorgt er dan direct voor dat de leerlingen geen last meer hebben van de klikkende hakjes van een docente of die irritante grasmaaier. Als een school écht niet luistert, kan de Inspectie worden ingeschakeld.

Maar heeft klagen zin?

De normeringen, waarmee je examencijfer wordt berekend, worden door het College voor Toetsen en Examens (CvTE) bepaald. Deze instantie is verantwoordelijk voor alle eindexamens. Zijn er veel klachten binnengekomen over een bepaalde examenvraag? Dan geeft LAKS dit door aan het CvTE. Klagen heeft dus zeker zin!

Bereken je voorlopige cijfer