Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Ho stop! Je zit op de examenpagina van 2016. Klik hier voor de eindexamen 2017 pagina.

Examen Engels wisselend ontvangen door havisten

Het examen Engels werd vandaag door 59.728 havisten gemaakt. Er lijkt weinig overeenstemming te zijn over de moeilijkheidsgraad van het examen, maar de docent vond het in elk geval best pittig.

Cas Christiaans vond het erg goed gaan. "Er zaten veel moeilijke woorden in, maar ik heb er wel een goed gevoel over. De teksten waren vrij saai, en die in het midden ook best lastig. Maar verder was er weinig opvallends."

De examenzaal werd bij Cas verlicht door grote werklampen. "Vorige week vrijdag ontstond er namelijk een brandje in de examenzaal, waarschijnlijk door de tl-lichten. Die durft de school nu niet meer aan te zetten, en dus hangt er zo'n festival-installatie met grote lampen in de sporthal."

Woordenboek

Bij Esmeé van Gils ging het wat minder goed. "Ik vond het best moeilijk, zeker in vergelijking met andere jaren. Veel woorden die ik wilde opzoeken stonden niet in het woordenboek." Er zaten relatief veel teksten in het examen, vertelt Esmeé. "Maar dat is eigenlijk wel fijn, want als je dan van één tekst helemaal niks begrijpt, is het minder erg."

"Ik ga mijn examen zo nakijken; ik heb meegeschreven in het opgavenboekje, en dat mag je meenemen." 

Docent Tim Buis vond het examen best pittig. "In vergelijking met voorgaande jaren zaten er een paar lastige open vragen in, zoals vraag 3 en 6 in het begin. Tekst 7 vond ik erg lastig, misschien wel té." Buis vond het opvallend dat er dit jaar meer, maar kortere teksten in het examen zaten. Behalve tekst 7 vond hij ze "van aardig niveau."

Mickey Mouse

Dalila Abdelkhalek was na een uur al klaar. "Toen heb ik mijn antwoorden nog even gecheckt, en vond ik gelukkig nog een paar foutjes!" Erg moeilijk vond ze het examen niet. "Het ging best wel goed, ik ben wel blij." Ook over de onderwerpen was Dalila wel te spreken. "Er zat voor ieder wat wils bij. Normaal klaag ik vaak over de economische teksten in dit examen, maar nu was er ook een scheikundige tekst, en zelfs iets over Mickey Mouse." 

Dalila's klasgenoten waren niet allemaal even optimistisch. "Sommige mensen die ik sprak vonden het echt heel moeilijk", vertelt ze.

Klachten

De klachtenlijn van het LAKS is "ontploft" na havo Engels. "Er waren na een uur al 5.300 klachten", vertelt coördinator Loran Hempenius. "Vorig jaar eindigde de teller op 6.100, dus ik verwacht dat we dat dit jaar nog wel zullen overtreffen." De meeste klachten gingen over het feit dat het examen lang en onduidelijk zou zijn.

Loran vertelt bovendien dat er vandaag voor het eerst in jaren méér klachten bij het LAKS geregistreerd staan van havisten dan van vwo'ers. In totaal zijn er nu 48.000 klachten van havisten, tegenover 47.000 van vwo'ers. "Ik ben blij dat havo mondiger wordt, en dat de andere niveaus ons weten te vinden", aldus Loran.

Sentimentmeter

Examen havo
Engels
3111 stemmen

Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op Scholieren.com/eindexamens2016.

Disclaimer: onze berichten zijn een verzameling van subjectieve reacties. Beschouw ze als een leuk inkijkje in de reacties van mede-kandidaten, en word vooral niet bang als ons bericht iets anders zegt dan jouw gevoel.​ Lees hier meer over hoe onze examenberichten tot stand komen

voeg reactie toe

2522

reacties

Te moeilijk veel moeilijke woorden ook
door Chris (reageren) op 19 mei 2016 om 19:57
Ik heb die Engels examen helemaal verknald.Ik snapte er nauwelijks iets van.Er zaten hele moeilijke woorden en ik wist sommige woorden echt niet en kon ze ook niet opzoeken.Heel jammer dit.Ik heb nu een 4 /5 ofzo.Daarnaast raakte ik ook in paniek en kwam ik in tijdnood.Ik had voor de examen van 2014 en 2015 wel een voldoende,maar dit leek op iets heel anders....😭
door Denise (reageren) op 19 mei 2016 om 20:13
Ik heb bij het laks ook opgegeven dat ik vraag 3&6 te vaag vond, en dat ik vraag 7 ook moeilijk vond. Gelukkig dus niet de enige die dat vond, als die leraar dat ook vond.
door Manon (reageren) op 19 mei 2016 om 20:04
@Manon: Helemaal met je eens, ik had ook moeite met vraag 3&6.
door Armando Loof (reageren) op 19 mei 2016 om 20:08
vond hem ook zeker moeilijker dan die van vorig jaar. toch nog 37 punten gehaald. idd veel moeilijke woorden. vraag 3 en 6 allebei fout maar een van die twee ging over die spionerende coach en had geen idee wat ze nu wilde weten van me.
door Lukas (reageren) op 19 mei 2016 om 23:02
Wat een vreselijke (rot) examen. Echt behoorlijk moeilijk vergeleken met voorafgaande jaren. Ik vond de vragenstelling zo onduidelijk en de teksten waren erg saai. Ik heb 27 punten gehaald (waarschijnlijk een onvoldoende, als de norm laag is). Ik hoop dat de norm minimaal 0,5 is, want dan heb ik nog een voldoende
door Anoniem (reageren) op 19 mei 2016 om 23:37
vwo'ers. "Ik ben blij dat havo mondiger wordt, en dat de lagere niveaus ons weten te vinden", aldus Loran. PARDON?!!
door Anoniem (reageren) op 20 mei 2016 om 7:29